Gipszkarton álmennyezetnél csak az illesztéseket és a csavarokat kell kiglettelni vagy a teljes felületet?
Attól függ.
Ha szépre szeretnéd akkor az egészet.
Ha még szebbre akkor glettelés előtt behálózod az illesztéseket és kisebb eséllyel fog megrepedni.
Az illesztést azt okvetlen hálózni kell, hogy üvegszövet vagy rácsos, az részletkérdés, de ha nem teszed, akkor szinte biztos, hogy megreped (előbb-utóbb, de megreped). Én magamnak nem szoktam telibe glettelni, másnak láttam már, hogy a festők telibe glettelték, de nem az a jellemzőbb, talán 1-2x láttam ilyet. Szépen ellehet tüntetni a hézagokat anélkül, hogy telibe glettelnéd. Nálam sem látszik, pedig közöm nincs a szakmához, csak türelmem van. Én egyébként öntapadós üvegszövetet raktam a gyári fózolásra (hosszú oldal) és üvegszövetet a vágott fózolásokra.
Nem az én munkám a mérvadó, azonban rengeteg kartonos melót láttam az elmúlt 15 évben, párat leszámítva tökéletes felületet csinálnak a srácok, pedig én vagyok az, aki jön, lámpát felrakja a helyére és egyből látszik, ha hibáztak!
Ha hungarocell álmenyezetet teszel rá, akkor elég csak az illesztéseket kiglettelni.
Én speciel raktam mindenhova. Szerintem feldobja a helységeket.
(Pro tipp: Nem kell hozzá drága ragasztó. Bőven megteszi a tapéta ragasztó is. ;) )
Nekünk előző tulaj tett a palonra hungarocellt, teljesen bepenészedett mögötte, én nem erőltetném.
Nem fontos telibe glettelni, gondolom nem 15 centiről nézegetitek a plafont a hétköznapok során.
Plusz szigetelés berakása miatt volt olyan szoba ahol vissza kellett szednem 1-1 kockányi hungarocellt. Semmilyen penészedést nem tapasztaltam még 10 + év távlatában sem.
Nálam még az egyik fürdőszobában is ez van a plafonon. Mivel beköltöztek az álmennyezet fölé a darazsak, itt is meg kellett bontanom. Szintén semmilyen penésszel nem találkoztam.
Ettől függetlenül előfordulhat, de tapasztalatom alapján nem jellemző.
#4 Az, igen! Mi a probléma vele? A gipszkarton önmagában festhető! Ezek különböző minőségi osztályok, amikről beszélünk, az, amire azt írtam, hogy általában csak a hézagokat töltik, az is egy minőségi osztály! Alapozót kell használni minden esetben, akkor is, ha telibe glettelsz, akkor pláne, ha nem. Q1-Q2 minőség az ennyiből áll, hogy hézagolsz, csavarfejeket eltűnteted!
Itt láthatod, hogy a hézagokat glettelte csak:
és itt is:
itt van Márk, aki telibe gletteli ez a Q3-Q4 minőség, tegyük fel, hogy bár laikus, de jól csinálja és valóban az:
Ismét leírom, nekem nem szakmám ez, de ennyit azért látok a festőktől, hogy mit és hogyan csinálnak. Az esetek elsöprő többségében Q2 minőséget tartanak! Q2 minőségnél olyan "hibák" vannak a falon, amit maximum súrlófény tud kidobni abban az esetben, ha a lámpa illesztés közelébe kerül. Ezt fel kell tudnia mérni a festőnek, hogyha látja, hogy a villanyszerelő kiállt oldalfalon falikaroknak, akkor ott nem árt Q4 minőségben glettelni.
És olyankor mi a helyzet, ha ilyen LED szalag profilt akarok beépíteni? Itt már mindenképp muszáj telibe glettelni vagy meg lehet csinálni egy átmenetet, hogy ne türemkedjen ki a profil széle?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!