Elmondaná röviden valaki mi most ez a napelem dráma?
10: 1 perc volt megtalálni.
@Kérdező
Napelemet továbbra is megéri felszereltetni, csak nem szaldósat, hanem szigetüzeműt.
Nem 20kw panelt kell felrakni, csak 4kw-nyit. Kell pár aksi, egy aksivezérlő pluszban, ellenben ha áramszünet van is tudod használni
10!
Ebben semmi konkrét nincs leírva csak feltételezés!
12!
Az akku pakk csak 1-2 napig tudja tárolni korlátozott mennyiségben az energiát. Ezzel annyit lehet elérni, hogy átlagosan márciustól- októberig kb nullázni tudod a fogyasztásodat, ha megfelelő méretű az akku csomagod. A maradék hónapokban pedig ráfizetsz, ebből is a december január a legkellemetlenebb hónap mert ekkor éppen, hogy csak működnek.
Aztán ottvan még az akkuk élettartama is, valószínűleg ha 10 évet kibír akkor örülni kell.
@13
Ezért írtam hogy nem kell felszerelni minden négyzetcentire egy panelt, elég csak pár darab, ami azért jelentősen lejjebb viszi az árat.
Mivel kisebb a teljesítmény, így olcsóbb, egyszerűbb kiegészítő eszközök is elegendők, amivel megint csak lentebb megy az ára a beruházásnak.
Az aksipakk és töltésvezérlő persze visszahozza, de drágább nem lesz a beruházás.
Sőt, elterjedhetnek az olyan megoldások is mint amit én tervezek itthonra. 2 panel, 800W peak, egy sima 1500W inverter, aksitöltésvezérlő, meg pár aksi.
És persze a jó öreg kapcsoló amit sokan beszereltek az éjszakai áram miatt, az áramváltó kapcsoló. Kijön párszáz ezer forintból, a szolgáltató felé transzparens.
Annyi a hátránya hogy a nagyfogyasztókat nem csak külön kapcsolóra kell tenni, de elszeparált kapcsolóra is.
Az összes kisfogyasztó és akár egy klíma/szárítógép is elfér rajta, ingyen használva azokat a továbbiakban.
Hurr durr, de így soha nem hozza vissza az árát...
Egy kocsi mikor hozza vissza? Egy iPhone mikor hozza vissza? Egy fürdőszoba felújítás mikor hozza vissza?
"elszeparált kapcsolóra"
Az mi a rák?
Nem egy sínről megy az összes kismegszakító, hanem a nagyfogyasztók közvetlenül rá vannak kötve a bejövő hálózatra, a kisfogyasztók kismegszakítója előtt viszont van egy áramváltó kapcsoló.
Ez a kapcsoló ha van az aksiban áram akkor onnan adja, ha nincs akkor vált a rendes hálózati áramra.
Így nem tud visszafele folyni az áram, amit szaldós óra híján fogyasztásnak érzékel a mérő és kiszámlázza, viszont nem is terheli túl a szigetüzemű napelemes rendszert 30A+ fogyasztással
Miért éri meg milliókat beruházni, hogy havonta megspórolj 10 ezer forintot?
Ha drasztikusan megemelkedik majd az áram ára, akkor persze más a matek.
Magánszemélynek nem éri meg, ezért is volt a támogatás.
A szaldós dolog pedig várható volt, aki utána nézett az tudta hogy euban betiltják jövőre.
Én csak és kizárólag szigetüzeműben/hibridben gondolkodom, gondolkodtam
Gyerekek ugyanez volt régen a deviza hitellel. Boldog- boldogtalan beleugrott aztán sírás lett a vége.
Ez az egész napelem őrületnel is már az elején látszott. Én legalábbis előre láttam (pedig nem vagyok nagy gazdagsági zseni). Idő kérdése és a már meglévő napelemeseknek is jön a feketeleves, naiv volt, aki elhitte, hogy ő majd ingyèèè hűt, fűt, ilyen csak a mesében van. Szóval igen, aki most akar rakatni, az megszivta, nem éri meg egyszerűen. Akinek már fent van, az pedig majd megszivja. Ennyi a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!