Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi a különbség a víz és gáz...

Mi a különbség a víz és gáz szerelvény idomai között?

Figyelt kérdés

A fenti kérdésre nem kérek választ, csak nem jutott eszembe jobb mondat kérdésnek, márpedig a gyakorikérdések nem enged meg olyan kérdést aminek a végén nincs kérdőjel.

Tehát a történet az, hogy a szomszédnál most helyeztek üzembe egy vadi Elektrolux gáztűzhelyt, és a szaki nem direkt csatlakoztatta a sárga flexi gázcsövet a tűzhely csatlakozójára hanem egy derékszögű közbetéttel azért, hogy a gázcső ne törjön meg túlságosan amikor a tűzhelyet teljesen betolják a falhoz.

Nekünk 1/2 évvel ezelőtt kötötték be a hasonló típusú gáztűzhelyt, viszont nálunk a szaki derékszögű közbetét nélkül csatlakoztatta a flexi gázcsövet a tűzhelyre és bizony nálunk a gázcső erőssen meg is van hajolva emiatt. Elhatároztam, hogy én magam fogok beszerelni egy közdarabot, tehát bementem a közeli VÍZ-GÁZ szerelvény boltba, hogy vegyek egy gázcsőre való közdarabot, de az alkalmazott csak vízhez való rézidomot tudott adni ami többek között abban különbözik attól amit a szomszédnál láttam, hogy a cső végéig megy a menet míg a szomszédban használtnál a cső végétől kb. 2 mm-re ér véget a menet tehát a cső végének a pereme tökéletesen síma és jól fekszik a tömítésen.

És abban is különbözik, hogy a belső furatnál a furat belső pereme nem lapos hanem kúpos, tehát egy gumi vagy klingerit tömítés tutti, hogy nem tudna ott 100%-osan tömíteni.

Kérdeztem a kollégát, hogy árul-e ilyen könyök darabot, de sajnos nem árul.

Tehát a kérdésem az, hogy jól látom, hogy gázszerelvényeknél nem igazán ildomos vízcsöveknél használt közdarabokat (idomokat, adaptereket) használni mivel teljesen más a tömítés elve a két rendszernél?

2022. okt. 7. 15:40
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi ebben a bonyolult?

Csak kérsz hozzá gázhoz való tömítést.

[link]

2022. okt. 7. 15:57
 2/8 anonim ***** válasza:
93%

Az idom mindegy. A tömítés más.

Ha alátét tömítés kell, a gázé pentánálló. A menetes tömítésnél van ami mindkettőhöz jó, van ami csak vízhez.

Az, hogy milyen az alkatrész, és a tömítési mód, az más kérdés. Azt látni kell.

2022. okt. 7. 18:30
 3/8 A kérdező kommentje:

"Az, hogy milyen az alkatrész, és a tömítési mód, az más kérdés. Azt látni kell."

Igazad van, ezen a linken láthatsz 3 fotót, az első képen látható a tömítéssel érintkező perem szélessége szélesebb a gázidomban mint a vizes idomban, a 2. képen látszik, hogya gázidom menete kb. 2 mm-el a vége előtt véget ér míg a vizesen teljesen végig megy, emiatt a tömítő felület is el van cseszve a vizesen ami a 3. képen jól látható.

2022. okt. 7. 19:17
 4/8 A kérdező kommentje:

Bocsi, a link lemaradt:

[link]

2022. okt. 7. 19:18
 5/8 anonim ***** válasza:

Megfigtál, mert ilyen gázost még nem láttam. Nálam vizes szerelvénnyel volt fixre kötve az egyik.

De amit gázosnak írsz, sztem az tipikusan fenéktömítésre, tömítő gyűrűre van kialakítva. A külső menetnél szép felület van a tömítőgyűrűnek, de a belső menetbe is olyan széles a belső perem, hogy simán, jól ül a másik csővég. Ahol nézted, ott milyen tömítés kehet? Gondolom nem menetre tekert teflon vagy zsinór.

Gáznàl van alu vagy rézgyűrűs tömítés is, azokhoz jobbnak látok egy ilyen széles peremeket.

2022. okt. 7. 20:03
 6/8 A kérdező kommentje:

"Ahol nézted, ott milyen tömítés kehet? Gondolom nem menetre tekert teflon vagy zsinór."

Nem, hanem sárga gumi vagy talán szilikon tömítőkarikát használt a szaki a sárga flexicső mindkét végén. (ezek a flexicsővel jöttek egy csomagban)

De a 90 fokos könyökdarab és a tűzhely csatlakozója közé azt a klingeritet tette be ami a könyökdarabbal jött együtt.

2022. okt. 8. 01:01
 7/8 anonim ***** válasza:

Akkor ahogy gondoltam, mindkét vég egy nagyon jó fenéktömítésre van kialakítva.

A vizes szerelvénynél menet tömítés fog kelleni. A belső menetnél tuti.

2022. okt. 8. 05:20
 8/8 A kérdező kommentje:
OK, köszönöm a segítséged!
2022. okt. 8. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!