Szabad kőházban ütvefúrózni vagy vésni?
Van egy kicsi kőhazam, amiben szeretnék villanyt és vizet vezetni, de tartok attól hogy az ütvefúrással széttört kövek tartószerepe megszűnik, mivel a kő valószínűleg teljesen darabokra törik. Kb 40cm széles falak vannak, belülről vakolva. Nem tudom milyen vastag a vakolat, ha lehet csak abban vezetem ezeket, de bizonyos munkákhoz elkerülhetetlen lesz a fúrás.
Előre is köszönöm szépen!
Tudod fúrni, vési. Ez utóbbi inkább azért szar, mert nem törik úgy mint egy tégla, és kinlódás az egész.
Fúrás, vésés, félremegy a kő egyenetlen felülete miatt. Kis lyukat akarsz, lesz 5x akkora. Legyen mivel visszafalaznod.
Nem fog darabokra törni a kő, ha kis átmérőjű vídiás fúróval indítasz és mindig csupán a következő átmérőjűvel tágítasz, amíg el nem jutsz a kívánt méretig.
A villanyt meg nem kell vésni, mert tudod falon kívüli kábelcsatormában, vagy műanyag padlószegélyben is vezetni.
Pl.:
Vizet sem árt, ha falon kívül viszed.
szivárgásnál tök jó, hogy csak fel kell mosni és nem egy leomlott falat kell újraépíteni és száz köbméter vizet fizetni.
Nálunk a kövek közt sárral van kitöltve/habarcsozva a falazat és a vízszerelő nem szorított meg 2 (krimpelős) csatlakozóidomot.
Pár hétig jó volt, utána az egyik idom szétrúgta magát...
Így nem lett nagy kár.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Pár kép:
Az a baj hogy így ránézéssre ez a kő eléggé törhet.
--> Áramot szegélylécben fogjuk vezetni, onnan fel MM Fali minimális bemarással a vakolatban. Valami vezetéknek eddig is kellett lennie.
--> vízet tudom a kövezett rész aljzatában, csempe úgyis feljön, alatta bemarom a betonba. A függőleges részeken meg majd kiderül milyen mély ez a vakolat... Legroszabb esetben elé rakok egy gipszkarton falat, ami alul és felül a gerendákba rögzítek. Azt nem tudom hogy pl egy konyha felsőpolcot, vagy egyéb olyan dolgot hogyan rögzítek ami nehéz. és fúrni szokás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!