Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Ház 15-20 millióból?

Ház 15-20 millióból?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Van egy telkem és még most, az ingatlanárak emelkedése alatt szeretnék egy házat is rá. Kb 15-20 millió forint tőkém van rá, amit lehet, azt csinálom én. Nem szeretnék nagy házat, elég 40-60 nm is bőven, amennyi kijön. Milyen technikával, hogyan építkezzek? Mi az szerintetek, ami kijön reálisan ebből a pénzből?

2022. jún. 11. 12:27
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
37%

Mindig idefúj a szél pár hülyét, nem kell foglalkozni velük.

Felelősen gondolkodó ember nem áll neki 20 millióból építkezni a mai árak mellett.

Ennyi pénzért vidéken simán kapsz elfogadható házat, én is falusi vagyok, nem csak Budapesten van élet.

2022. jún. 12. 08:23
 22/32 anonim ***** válasza:
16%

Rengeteg dolgot megtudsz csinálni Te magad is (mármint megengedett, hogy Te csináld), és ezen tény, hogy nagyon-nagyon sokat lehet spórolni.

Kérj egy árajánlatot, jusson el a történet a szerkezetkész állapotig, az mennyibe fáj, ha tető van felette, akkor már az is lehet, hogy idővel, ahogy van félretett pénz, haladsz előre, víz, villany, fűtésszereléssel stb. De magad csinálni ilyenek megengedhetőek, mint festés, burkolás, hőszigetelés, ha tetőtér beépül, kartonozás stb. Ezen is lehet fogni pénzt, nem keveset, de a 20M akkor is necces. Fel kellene venni hozzá kölcsönt, egy 10-est legalább, hogy eljuss odáig, hogy legalább egy helyiség lakható és a fürdőszoba kész van, a konyha meg olyan, amilyen, veszel egy használt konyhabútort, beköltözöl, már nem kell albit fizetni, így már tudsz félretenni valamennyit, mert a hitelt nyilván kell nyőgni, de Bp-i albiárak mellett esélyes, hogy kevesebb a 10M törlesztője, mint az albi és máris tud haladni tovább a történet! Ha ennyi pénzed van, akkor azt kell tudni elengedni, hogy úgy költözöl bele, hogy az patent! Melóst meg keress vidéken!

Nehéz a helyzet a fővárosban, nehezen szabadultok ki onnan, szabadultok meg a városi léttől, így értem, hogy miért megy ennyire a fejvakarás.

Én pl. megyeszékhelyen nőttem föl, zártkertben vásároltam egy ingatlant 5 évvel ezelőtt (gondoltam majd lesz vele egyszer valami, a pénz jobb helyen van abban, mint forintban), tavaly szeptemberben álltam neki a felújításnak és a bővítésnek, ezt mind csinálhatod magad, nem kell engedély, a 100 légköböt nem lehet átlépni, elvileg, gyak. meg az önkormányzat itt ezzel nem foglalkozik és megengedett, hogy zártkerti ingatlanba bejelentkezz, akkor is, ha az a tul.lapon gazdasági épületként szerepel, de ez egy hétvégi ház lesz csupán, azonban akár lehetne lakni is és akár laknék is itt, szóval engem nem különösebben érdekel ez, hogy van-e csatorna (az minek? minek előny az?) és az sem, hogy zártkert, kb. 15 perc autóútra van a város, na ez ér valamit. Maga az ingatlan 5 éve kereken 1 millió forint volt. Pici épület, bruttó 5x5m-es. Áthelyeztem pár falat, lett egy 7m2-es konyha, egy 14m2-es nappali, a tetőtérben egy 14m2-es szoba és hozzáépítettem egy 7m2-es fürdőt. Ez gyak. élhetőbb elrendezés, mint egy 2 szobás panellakás. Rengeteg meló volt vele, a falak görbék voltak (vízmértéket a munkavégzés nulladik napján elhagyhatták), új nyílászárók, víz, szennyvíz, villanyszerelés, szigetelés, kartonozás, glettelés, festés stb. stb. így sem költöttem rá többet, mint 4 millió forint (mindent magam csináltam), 5M-ba van az ingatlan!

Ha erre lett volna 20 millióm, amit lazán ráköltöttem volna, megért volna ennyit, hogy ráköltöm (magyarul lakni szeretnék itt), a kapu is előre köszönne!

Így igaz, hogy minél kisebb, annál drágább a m2 ár, ha.... de ha megteheted ezt, hogy magad csinálod, akkor lóf... összegekről lehet beszélni, a vízszerelés (az alapszerelés) még ilyen felháborító árak mellett sem volt több mint kb. 80 ezer forint, hisz kicsi épület, elhasználtam kb. 30m csövet, a falikorongok voltak drágák, ahhoz képest hogy egy semmi, egy szar, pár 100 forintnál nem volna szabad, hogy több legyen! Ahhoz, hogy ilyeneket megmerj és legfőképp meg is tudj csinálni, ahhoz azért kell jártasság, én ép.iparban dolgozom, ezért mertem nekiállni ilyeneknek, akaratlanul is elsajátítjuk egymás szakmáját annyira, hogy ha nem is mindent, de az egyszerűbb feladatokat megtudjuk csinálni, de egy gyakorlatias ember ha időt szán rá és leül és olvas és néz róla videókat a neten, egy tél alatt ha rászán időt intenzíven, akkor tavasszal úgy tud nekiállni, hogy van fogalma róla! No most ezt belterületen nem tudod megcsinálni!

2022. jún. 12. 09:36
 23/32 A kérdező kommentje:
Jó, jó a falu... De itt van az álommunkám, kutató vagyok, falun nem nagy rá az esély, hogy tudnám folytatni. Tudom, valamit valamiért, de ha megtaláltam az életben azt, amit imádok és amiért minden egyes nap szenvedéllyel tudok bemenni dolgozni, akkor nem hagyom itt. Inkább elgondolkozom a hitelen, vagy hogy eladom a telket és abból meg a mostani pénzemből beruházok egy kicsike lakásra. Hátha az még járható út. Köszi utsó 2 a konstruktív válaszokat nektek is, sokat segítettetek!
2022. jún. 12. 11:46
 24/32 anonim ***** válasza:
12%
Könnyűszerkezetes simán kijön belőle
2022. jún. 12. 20:01
 25/32 anonim ***** válasza:
71%

A falazat ára a teljes építkezés költségének a 10%-át sem éri el. Csak úgy lehet manapság 20 millióból felhúzni a könnyűszerkezetes házat, ha durván kispórolják az anyagokat vagy erősen megnyirbálják a munkafolyamatokat:

pl. a 20 millióban nincs benne a tereprendezés, alapozás, közművek, belső válaszfalak, ablakok, burkolás, festés :)

2022. jún. 12. 20:22
 26/32 anonim ***** válasza:
71%

Ilyen fa anyag árak mellett nem biztos, hogy olcsóbb mint a tégla. A fémvázas pedig régebben is olyan árban volt mint a tégla.

Nekem fém vázszerkezetes van, és a falakon kívül minden ugyan olyan mint egy tégla háznál. Kivéve: Párhuzamos, függőleges, derékszög mindenhol :)))

Ha veszek valami sarok izét az becuppan a sarokba, nem áll el sehol, a falon nincsenek hullámok. Szóval eddig jó, majd aztán hosszútávon meglátjuk mi lesz.

Ellentétben a híresztelésekkel nem melegszik fel, persze még nem volt kánikula. Nem jön be az utca zaja, szóval a hanggátlással is teljes mértékben elégedett vagyok.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy minden az előírások betartásával készült.

2022. jún. 12. 23:33
 27/32 anonim ***** válasza:
32%
Nekem kijött majdnem egy éve vettem hozzá mindent és nem spóroltam ki semmit, de ti jobban tudjátok. Vas szerkezete van ami 800.000ft-ba került. Annak szállítása volt fél misi kb. Nem szendvicspanelből, hanem fából csináltam, dupla szigeteléssel. Az anyag kb 7-8 misi volt. Kevesebb mint egy év alatt, ha a duplájára is nőtt ki kell jönnie egy 40nm2 körüli háznak, az enyém 50nm2. Nyílván nem a legdrágább helyen kell nézni és sok utána járás is kellhet, hogy megtaláld hol tudod a legjobb árban megvenni az anyagokat hozzá.
2022. jún. 13. 07:46
 28/32 anonim ***** válasza:
32%

Én is azt írtam, hogy minimum 10M kölcsönt még felkéne rántani, de azért túlzásokba már ne essünk, hogy itt már a szerkezet anyagán is spórolni kell! Szóval nem tudom, hogy számolás áll e mögött vagy csak úgy fölvagytok borzolódva ezektől az áraktól, hogy már nagyokat mondotok, az eleve nagynál is nagyobbat!

60m2-es házról lenne szó. 60m2-es könnyűszerkezetes ház 26inch 5x15-ös legyen, szóval nem gányolás, hanem szabvány szerint!

Úgy hogy az alap elkészül (szerelőbetonig, amire már építeni lehet ugyebár) falak állnak, (4 főfalról beszélhetünk, mert a válaszfalak az képlékeny, hogy mennyi, hány méter) fal külső felén OSB, azon 15cm hőszigetelés, közötte 15cm kőzetgyapot, hőtükörfólia, azon párnafa majd azon dupla gipszkarton, magyarul a teljes falszerkezet megvan. Ezen 45 fokos tető, cserépfedés, födém is természetesen szigetelve. Ennek anyagára 7.000.000 Ft! Nem több!!!! Ilyen kicsi épületen plusz 1M-nál nem több a nyílászárók! Mai árral számolva és természetesen impregnált épületfából építve! Ha ezt gányolod, akkor fogsz 1-2M forintot, többet nem lehet, mert fizikailag nem áll össze, és ezen az 1-2M forinton nem bír múlni semmi sem!

Ami drágává teszi a történetet és amivel ez 20M fölé megy, az a szakmunka kifizetése, az ilyen-olyan papírszírszar "intézése", ami még fölháborítóbb, mert milliók mennek el úgy, hogy nem történt produktív munka stb. stb. Ehhez hozzá kell venni a víz, villany, fűtésszerelést, és így esik távol a 20M-tól a végösszeg!

2022. jún. 13. 08:22
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 1,6 millió volt a közművesítés: víz,3x25A villany, gáz, csatorna, optikai internet.

70000 az ügyvéd a telek vásárlás miatt,

160000 a fölmérés mivel telek osztás volt és úgy egyeztünk meg ezt én fizetem

210000 volt a földmunka: fél erdő nőtt a telekre az elhanyagolás miatt. 56 db gyökér kiszedése 10m3 + közben találtunk 24 m3 törmelékes szemetet. Majd a kocsibejáróra hozattam 4m3 murvát, mert a talaj mozgatástól nem lehetett beállni semmivel.

Vettem egy 30000 ft-os láncfűrészt hozzá sallangokat, olaj benzin 10000, és 1 hétig váguk daraboltuk a gazt. Viszont fél szezont kifűtöttem a fával. --> -60000 ft

500000 be került a tervezés statikával. Fém vázszerkezetes ház, fa szeglemezes tetőszerkezet.

8x12 méteres alapozás szerelőszintig 3 millió volt szennyvíz előszereléssel együtt, 1 sor zsalukővel.

Tehát a szinte semmire elment nekem: 5,52 millió + telek 8 millió = 13,5 be fájt mire elkezdődhetett a szerkezet állítás.

2022. jún. 13. 08:44
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

29+

Eddigi szaki tapasztalatom az, hogy anyagköltségre a munkadíj +80-100% között van a szakiknál.

Ezen az elven egy 30 milliós ház, ami kb 60 m2 anyag költsége kb 15-17 millió. Viszont a szakmunkát nem lehet elhagyni a számlák miatt, ami meg kell a lakhatásihoz.

Egy ilyen pici házra egy gázos fűtési rendszer kb 1,5 millió, 300000 körül lenne a vizesblokk alapszerelés, és villanyszerelő is elkér simán 1 milliót. Én a legolcsóbb burkolót akit találtam 10000/m2-ért dolgozik, de ebbe benne van a segéd anyag is.

2022. jún. 13. 08:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!