Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hőszivattyú Napelemmel ?

Hőszivattyú Napelemmel ?

Figyelt kérdés
Sziasztok! A közeljövőben szeretnénk építkezni, fa könnyűszerkezetes ház kb. 105nm. A kérdésem, hogy ha a fűtést (padló)+melegvíz+minden más elektromos lenne és hőszivattyúval (levegő-víz)szeretném megoldani+napelem, lehetséges-e 0-ázni az áramszámlát. Kb. Mekkora teljesítményű hőszivattyú és napelem lenne szükséges és kb mennyibe kerülne a beruházás ? (Tudom nehéz megmondani mert kell minden tényező, de aki pont csinált vagy csináltatott nemrég hasonlót hátha tud valami infót) Vagy érdemes-e ebben gondolkodni?

2022. márc. 1. 22:42
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
57%
Sok tényezőt figyelembe kell venni a telepítésnél, és ha gond van, a végén a kivitelező szívja meg úgy is. Ha nagyon ki van hegyezve a teljesítmény, mint nálad, akkor nagyon pörög a gép, és nem biztos hogy minden szomszéd tolerálja a zajt. Volt már rá példa hogy birtokvédelmet kértek rá, és a végén 800 ezerbe került a pótlólagos hangszigetelés. Nekem is 12 kW-os van felrakva, és 4-6 kW teljesítményen megy a legtöbbször, kivéve amikor HMV-t készít. 40-50% terhelésnél 4,5-5 a COP 0 foknál, és szinte hangtalanul megy. Az élettartamnak sem mindegy, hogy szétpörgetjük a kompresszort, vagy szépen duruzsol. Ez olyan mintha 130-al akarnál menni tartósan egy olyan autóval, aminek 135 a végsebessége. Biztos kibírja, de hosszú életű nem lesz ha sokat így használod. Különben most a héten rakok be egy 9 kW-ost, kb 100 m2 a ház, és csak ketten lakják. Nekem kellett győzködni az ügyfelet hogy elég a 9 kW.
2022. márc. 2. 11:56
 12/13 hufi1 ***** válasza:

Kedves kérdező!

Nekem 115 nm es hazam van, 10 cm szigetelessel. 8kw -os hőszivattyúm van, bőven kifűti a házat. Eves fogyasztása kb 6000kw. Erre van geo tarifa. Nappali aram nekem eves szinten 2500 kw. Erre napelemes rendszer, 8 kwh os elég. Napelemet most intezem az 4 millio. Hoszivattyu 12 éve volt 1.5 millio. Kb 8 kw os rendszert keress futesre is es napelemre is.

Üdv

2022. márc. 30. 20:10
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat
2022. ápr. 4. 09:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!