Építenél teljesen passziv házat?
Amúgy én konkrét minősített passzívházat nem építenék.
Ahhoz már brutális költségvetés kell, olyan üvegezés, 30 centi szigetelések, még a padlóban is 25-30 centi. Ráadásul nem tudom nálunk hogy van a szabályozás, mert tudtommal be kell építeni másodlagos fűtési rendszert akkor meg már mindegy ha azt használod.
De törekednék a minél jobb hő és hangszigetelés elérésére. Padlófűtést kombinálnám Fan-coil rendszerrel. Így mindig friss, szűrt, kezelt levegő jönne be. Plusz ami jó ezekben, hogy egyenletes hőmérséklet van a házban.
minositett passziv haz nem egy jo befektetes. mint minden cutting edge technologia itt is meg kell fizetni a premiumat annak hogy a legujabb dolgokat akarod a legmagasabb szinten.
egy kozel passziv haz viszont mas dolog, szepen szamold ki hogy mik azok amik 10-15 ev alatt megterulnek
meg azt is erdemes figyelelmbe venni, hogy most ugyan sokat dobhat a haz erteken hogy passziv, viszont 20 ev mulva valoszinuleg minden ujepitesi haz meg fog felelni a mai passziv felteteleknek, szoval amikor oda jutsz hogy eladod mar nem biztos hogy sokat fog dobni az erteken
A passzív házak lényege (AA++), hogy nincs szükség fűtésre! Elegendő egy hővisszanyerős szellőztető rendszer, persze a megfelelő minősítéssel... Az ablakok csak fixek lehetnek, a passzív ház tanúsítvány 3 éve 4000 euró volt, nem hinném azóta olcsóbb lett volna.
Én inkább 2 házat építenék az árából, nagyon valószínű hogy belefér a költségvetésbe.
40 KWh/m2a-nél nem lehet magasabb az energia felhasználása. Viszont ebből lejön 30 KWh/m2a a meleg víz előállításra, tehát egy 100 m2-es ház 1000 KWh-val kifűthető. Ha a szellőztető rendszernek van min 3,6 SCOP értéke (min érték passzív háznál), akkor 1000/3,6 =278 KWh az éves fűtési költség --> 10500 Ft.
Nekem a 90 hez 22 cm van a falon, 15 cm a padlóban, 35 cm a mennyezeten.
A passzív házakon ezeket nagyjából duplázzák, a nyílászárók 1,5x olyan nehezek mint egy hagyományos 3 rétegű meleg peremes üveggel ellátott ablak...
Persze hogy építenék. Mintha azt kérdeznéd, járnék-e rolls royce-al? :D
Láttam közelről, vendégeskedtem benne, tényleg semmilyen kazánnal, vagy fűtőtesttel nem fűtötte a (német)gazda. Bent kellemes meleg volt, miközben kint deres 0°C.
A napocska, a kis család és a háztartási gépek fűtötték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!