Telekfelosztás több tulajdonostól?
Adott egy telek, melynek 3 tulajdonosa van.
1/4 egy rokon, 1/4 még egy rokon, és 2/4 részt az enyém.
Ezt a telket szeretném 2 felé osztani, és a saját részemre felhúzni egy házat. Az egyik rokonnak közömbös, tehát engedi, támogatja, az utolsó negyed viszont külföldön él, idős rokon, nem tartjuk a kapcsolatot, mivel fejben kissé beteg..:)
Pontosan a jogi részének még nem jártam utána, de jól sejtem, hogy a külföldi rokontól is kell ehhez papír alapú, kinti közjegyző által hitelesített beleegyezés?
Tehát hiába mérettetném ki, csinálnék szerviz utat saját pénzemen elválasztanám a két telket, így sem lehet jogilag majd előrehaladni, amíg ki nem csikarunk valamilyen hivatalos választ a kinti rokontól?
Nem tudom egyébként milyen a viszonyotok, de ha 15 éve felé sem néz a teleknek a külföldi rokon és te, vagy akitől örökölted/vetted 15 éve megszakítás nélkül gondozzátok, viselitek a terheket, akkor lehet elbirtokolni a részét.
Ehhez egy úgynevezett "elbirtoklási pert" lehet indítani, de ez valójában csak egy formaság, aminek alapján a földhivatalnál átírják a nevedre.
Egyébként az 1-nek nagyon igaza van!
Köszi a válaszokat, utóbbiról nem is tudtam, de utánanézek.
A poént elfelejtettem leírni, én fogom örökölni az ő negyedét is, csak mi 1 éven belül lépnék, erre pedig még lehet, hogy 5-10 évet is kell várni.
Nagy telek lévén pedig, addig kihasználnám elválasztva az egyik felét, ami nekem logikusan egyszerűnek tűnt, de ezek szerint nem lesz az.
#2-es ez tudomásom szerint úgy működik, hogy nem 15 év után indítasz elbirtoklást, hanem indítasz elbirtoklást, majd 15 év múlva ha azt nem támadja meg az, akitől elbirtokolnál, akkor lehet elbirtokolni! Szóval nem úgy megy, hogy mész fotókkal, hogy Te minden évben levágtad a füvet! Ha 15 éve egyedül Ő fizeti be pl. a kommunális adót és ezt tudja is bizonyítani, az ami már önmagában ér valamit! A gondozás az nem bizonyítható!
Én is inkább azt javasolnám, hogy vásárolja ki, mielőtt még meghal és öröklik, egyre nehezebb lesz ez!
5:
Tényleg rosszul tudod!
Ez nem úgy működik, hogy ránézek egy ingatlanra és benyújtom rá az elbirtoklást, majd 15 év múlva vagy az enyém lesz, vagy nem. És ezt eljátszom 100-al, mert a nagy számok törvénye alapján valamelyik csak sikerül.
Eleve az elbirtoklás lehetőségére azzal szerzel jogosultságot, hogy 15 év alatt a másik tulajdonos feléje sem nézett, annak minden terhét, karbantartását te végezted, magyarul elhagyták.
7-es vagyok
És még csak annyit, hogy leírta a Kérdező világosan, hogy ennek a negyednek is ő az örököse.
Nem tudok ennek utánaolvasni, mert nincs erre vonatkozó információ! 100%-ban abban a hitben voltam, amiben Ti is! Ezért néztem utána akkor, mert érdekelt a dolog, hogy valóban így van-e, de nem találtam róla információt! Ezt az információt egy ismerősömtől tudom, aki elbirtoklást akart indítani 15 év után! Ezt mondták neki, hogy (az Ő esetében) elbirtoklást most tud indítani, ha azt a tulaj 15 évig nem támadja meg, akkor lehet az övé, 15 év után. Ez még nem zárja ki azt, hogy igazatok van és rosszul tudom! Én csak azt tudom leírni, amit neki mondtak!
Abban az esetben lehetett volna azonnal az övé, ha tudja bizonyítani azt, hogy Ő ezt 15 éve használja és bizonyító erővel a terület gondozása nem bír, mert hát ezzel akarta! Kinevették, hogy ez egy legenda! Bizonyító erő lehet az, hogy kizárólag Ő fizeti 15 éve a kommunális adót vagy legalább 15 évvel ezelőtt Ő vezetett be a telekre közművet és ennek terhét 15 éve Ő egyenlíti. Szóval telek esetén kérdés ez és csak akkor, ha nincs annak alaphelyzetben terhe, pl. nálunk nincs kommunális adó üres telekre.
Eleve felesleges erről beszélni, Ő örökli azt a hányadot is, nem is értem akkor minek ezzel foglalkozni. Akkor azt az 1/4-et kell megszerezni, ami az otthon élő rokonáé, ha nem Ő örökli azt is. Pont a külföldi (feltételezem demens) rokonnal nem kell foglalkozni. Ez így már egy könnyen megoldható dolog, ha van hajlandóság az otthon élő rokonánál, hogy eladja az 1/4-ed részét.
Kedves 9-es!
Gyakorlatilag igazoltad, hogy keveredés van nálad a jogszabályokkal!
Leírtad, hogy
"Abban az esetben lehetett volna azonnal az övé, ha tudja bizonyítani azt, hogy Ő ezt 15 éve használja..."
Tehát az ismerősöddel az volt a gond, hogy nem tudta bizonyítani, hogy azt az ingatlant ő kezelgette és elhagyták.
Így megkapta a sanszot a következő 15 évre.
"... bizonyító erővel a terület gondozása nem bír, mert hát ezzel akarta! Kinevették, hogy ez egy legenda!"
Itt az tévedett, aki kinevette, hogy ez legenda! Eleve azért, mert ahogy írtad is, egy olyan telek esetén, ahol nincs adóvonzat, ott nem lehet fizetnie adót, a közműveket meg nem vezettetheti be egy olyan telekre, ami nincs a nevén!
Ergo, csak a karbantartással, műveléssel lehet bizonyítania a telek használatát.
Utóbbi esetben is van költsége, ha nem akarja, hogy egy gazos, elhagyott dzsungel legyen a szomszédságában, ami az ő területét is veszélyezteti - mégpedig az áram vagy az üzemanyag ára, amit ő finanszíroz, vagy gyomirtók, permetezőszerek költsége és akkor még a beinvesztált munkája financiális értékét nem is forintosítottuk.
A telkünkön a hátsó szomszédunk egy ilyen költségvetés benyújtásával és 2 tanú közreműködésével (egyik én voltam) szerezte meg a mellette levő telket. Mellesleg roppant hálásak voltunk neki mindnyájan, hogy pátyolgat egy földdarabot, mert így a miénk is kulturált környezetben volt általa.
Szóval, az ismerősödet alaposan átverték!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!