Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A Padlófűtés előremenő és a...

Hevnek kérdése:

A Padlófűtés előremenő és a visszaterő ágait is meg kell nyitni egyszerre?

Figyelt kérdés
Most költözünk iden egy házba, ahol padlofutes van a nappali-etkezo, konyha részen, összesen 4 kör. Mivel sajnos regebbi a rendszer igy aramlasmero nincs rajta es nem latjuk, hogy milyen dinamikaval forgatja a vizet. Sajnos egyenletlenul melegszik a padlo, mig az elso koron 30 fokra is felmelegiti, addig peldaul a harmadikat csak 25 fokra! A problemat neheziti, hogy a padlofutes csak akkor kap melegvizet ha a szobai szermosztat inditja a cirkot, mert teljesen egy rendszeren van. Egyebkent a helyisegekben meleg van, csak a padlo van ahol langyos van ahol meleg es van ahol hideg... En azt gondoltam mindenhol jo langyos lesz. Kerdesem az, hogy ha a korok eloremenojet es visszaterojet mindig parhuzamosan kell allitani vagy lehet olyat csinalni, hogy csak a visszatero van megnyitva? Vagy csak vegig az eloremenoket nyitjuk meg?

2021. nov. 24. 09:19
 1/8 anonim ***** válasza:
82%

Pont mintha az én házamat írtad volna le, nálunk is pontosan ugyanez a helyzet. Ebben az esetben azzal tudsz játszani, hogy az előremenő és visszatérő csapokat is teljesen kinyitod aztán azoknál a köröknél amelyek jobban melegítenek a visszatérő csapokon zársz valamennyit. Igazából tökmindegy, hogy az előremenő vagy a visszatérő csapot forgatod, de szerintem célszerű kijelölni valamelyiket amelyikkel állítasz míg a másik minden kör esetén teljesen nyitva van.

Ha minden jól megy akkor így leszűkíted a jobban melegítő körök keresztmetszetét (kevesebb víz fog beleáramlani) és talán melegebb lesz az eddig kevésbé fűtő köröd.

Csodát ne várj tőle, de azt, hogy ha valahol túl meleg a padló azt biztosan meg tudod vele oldani.

2021. nov. 24. 09:59
 2/8 A kérdező kommentje:
1/1 Köszi, kipróbálom. Csak tényleg nehezíti a helyzetet ez, hogy napközben nem kapcsol a szobában termosztát nem indítja a cirkot egész nap szinte, totál kívül a padló csak a rendszerben levő langyos vizet keringési ugye magának. Este pedig bekapcsol de a termosztát ugyan gyakrabban de a szobákat viszonylag rövid idő alatt befuti és le is áll. Gondolom a padlonak édeskevés az a nettó 10 perc óránként (jó esetben) amíg a cirko dolgozik. A radiatorokra most akarok termosztatikus tekerot venni, kicsit lentebb vegyem, ne fűtés be a szobát pillanatok alatt. Hátha akkor a cirko is tovább dolgozna és vele együtt a padló is tobb ideig kapna a melegvizet. Egyébként a rendszert atmostak, legtelenitettek. De valamiért nem az igazi és baromira idegesítő, hogy mindenki mondta mennyire jó dolog a padlofutes és de szuper lesz jó meleg a jarolap stb. Ennek ellenére itt vagyunk közel 50 nm-nyi hol full hideg , hol csak langyos kövön…. Szóval eddig én nem vagyok elájulva tőle és valóban annyi, hogy nem fazunk bent ugyan de olyan jó meleg érzés sincs, mint pl anyosomek vegyes tuzelesenel, mikor bedorrenti fával a kazant.
2021. nov. 24. 10:52
 3/8 anonim ***** válasza:

#1 vagyok. A padlófűtés tényleg jó dolog. Ja, vegyél tekerőt a radiátorokra, de addig is menj ki a kazánházba és zárd el félig a radiátorokhoz vezető kör(öke)t. Akkor a radiátorokban is lassabban áramlik a víz vagyis hosszabb ideig mehet a padlófűtés is.

Ha még így is túl gyors akkor zárd tovább, ha meg így túl kevés akkor nyisd meg jobban. Ezt hívják amúgy behangolásnak.

2021. nov. 24. 11:06
 4/8 anonim ***** válasza:

Az 1 es válaszoló utolsó soraiban leírta lényeget.Ez csak minimális hőérzete ad,de igazi meleget sosem. Ez jó termál fűrdőkben az öltözőkben,zuhanyzókban . Ahol családi házaknál ilyent csináltak,ott a falon is ott volt a radiátor . A padozatban elhelyezett kb 36 fokos csövektől nem lehet meleget várni. Itt nem lehet szüneteltetni a víz keringését,mert ha kihűl a taposó,idő kell neki amíg vissza melegszik.Hogy ez ne történjen meg,a kazán keringetőjének állandóan üzemelni kell. Ezért írták a radiátorra vesznek hőfokra reagáló elzárót.Mert a többi helyen már túlfűtés alakul ki. Akkor hol van itt a takarékosság ? Ezt én olyan "divat fűtésnek " látom.

Miért ne legyen nekem is,ha a szomszédnak ilyen van .

2021. nov. 24. 13:25
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem arra írtam, hogy ne várjon csodát a padlófűtéstől hanem arra, hogy ne várjon csodát attól a módszertől amit leírtam.

A padlófűtés szerintem eszméletlen jó, és nem azért mert a szomszédnak is van.

2021. nov. 24. 13:55
 6/8 anonim ***** válasza:
73%

Ha radiátor vissza térő ágát tekerték le padlófűtésnek, akkor nagyon nehéz szabályozni.

Inkább a vissza térő csapokat fojtsd meg. Vegyél 1 db rugós hőcsőhőmérőt, és azzal tudod mérni a csövek hőmérsékletét, pársz idő igényes, e nem kell mellette állni úgy is érdemes hosszabb időt várni két szabályzás között mivel a beton vissza tudja fűteni a vizet, meg le is tudja hűteni. szóval meg kell várni amíg kiegyenlítődnek a hőfokok, így napi 1-2 állításnál többet nem igen érdemes csinálni.

Akkor jó a szabályzás ha nagyjából azonos a visszatérő hőfok minden körön.

[link]

2021. nov. 24. 18:02
 7/8 A kérdező kommentje:
6/6 Arra celzol hogy az osszes kor (4 db) eloremenojet nyissam ki es a visszatrok kozzul csak azokat folytsam vissza, amelyikek nagyon melegszenek?
2021. nov. 28. 11:18
 8/8 anonim ***** válasza:
igen
2021. nov. 28. 20:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!