Manzárd átalakítás lehetséges?
Sziasztok, nem vagyok otthon az építkezés dologban, családi ház vásárlás előtt állunk. A megvásárolandó házban a nyeregtető már be van építve, de a tető cserére szorul, és szigetelés sincs benne annyi, amennyit szeretnénk (30cm kőzetgyapot). Ha már úgyis cserélni kellene a tetőt, akkor felvetődik a kérdés, hogy át lehetne-e alakítani manzárdra a tetőszerkezetet, vagy ez már túlmegy a beépítési magasságon? Tudom, hogy a manzárd emel a magasságon, ezért engedélyköteles, de a házban már most is van egy hatalmas ablak, ami teljesen a ház tetejéig ér (és be is van építve). Így néz ki:
Ez azt jelenti, hogy a ház beépített magassága már eleve felnyúlik a legtetejére?
Ezért ha a ház magasságán nem változtatok a tetőcserénél, csak a dőlésszögén (manzárd), akkor nem kell engedély?
Csak kíváncsi vagyok, hogy ez vajon egyáltalán megoldható-e. Statikailag nem hiszem, hogy problémás lenne, de nyilván, ha odajutok, akkor meg kell tervezni rendesen.
De ránézésre szerintetek lehetséges??
(A cél az, hogy használható alapterületet nyerjünk - az ábrán pirossal)
Tudom, hogy szakembert kell megkérdezni, nem is én akartam nekiállni barkácsolni :) De feltételezem, hogy egy profi ács meg tudja csinálni, mivel láttam már hasonló tetőket, szóval ha más nem, a teljes tető cseréjével gondolom kivitelezhető (erre valószínűleg egyébként is szükség lenne).
A kérdés, hogy engedély kell-e? Mert ha ez emelne a beépítési magasságon, akkor hiába hívok ácsot.
Ez biztosan engedély köteles.
Megcsinálni meglehet, de ez rettentő drága lesz (20+ mill).
30 cm kőzetgyapotot nem értem. Ez jócskán az előírás fölé megy. Illetve beépíteni is problémás, hacsak nem 20 cm vastag szarufákat tervezel.
Miért az? 15 a szarufák közé, majd 15 telibe. Más kérdés, hogy 10-et szoktak telibe (és véleményem szerint annyi elég is), de direktfüggesztővel eltudsz tartani 17-et is akár! Kivitelezhető!
Tetőcsere az engedélyköteles tudomásom szerint, de erre a helyi önkormányzaton választ kapsz, ahogy a maximális orommagasságra is, ez helyben dől el!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!