Hogyan szokás kivinni épületen kívülre áramot?
Villanyszerelő is meg tudja csinálni
De nyugodtan lehet a levegőben is.
Akár padláson keresztül is.
Kifeszítesz egy erős drótot a két épület közé, és ahhoz rögzíted több ponton a kábelt (pl. gyorskötözővel)
Van egy jó nagy diófa, ami pont belóg a kettő közé. Azt kerülni kellene a levegőben, kb. mellmagasságig le kellene hozni a kábelt ha nem akarjuk hogy az ágak között menjen el. Emiatt gondoltunk a földben történő elvitelre.
Mindenképp villanyszerelő fogja megcsinálni, annyira mi nem értünk hozzá. Csak szeretnék előtte tudakozódni, hogy mégis hogyan fogja kivitelezni. Az egyik szomszéd azt mondta, hogy elég drága lesz, mert speciális csökben lehet csak vinni, megfelelő mélységben, levegőben már nem is szabad áthidalni. Nem tudom hogy igazat mondott-e, vagy csak ijesztgetni akart.
Erről hiába érdeklődsz, a helyszínen fogja tudni megmondani a villanyszerelő, hogy lehet megvalósítani! Hiába vagyok én is villanyszerelő, azzal a villanyszerelővel nem tudok kvázi versenybe szállni, aki látja is a terepet, a lehetőségeket, Ő van hozzám képest helyzetelőnyben! Hívsz egy villanyszerelőt, kijön, megnézi, elmondja hogy lehet megvalósítani, ha Te rábólintasz, akkor leméri a szakaszt, felméri milyen és mennyi anyag szükséges, mond neked egy árat, ha azt elfogadod, akkor mond egy időpontot mikor tudja elvégezni a kívánt munkát. Ha földkábel lesz, akkor viszont ásni neked kell, ill. neked kell találni valakit, aki ás egy árkot, a villanyszerelő azt nem fogja kiásni!
5-ös, föld alatt földkábelt kell alkalmazni, nem pedig védőcsőben bármilyen kábelt. Földben a csőbe víz lesz, hiába zárod annak két végét, a hőkülönbség miatt (ahol kilép vagy éppen belép a föld a csőbe és a föld alatt húzódó csőszakasz között hőkülönbség van télen és nyáron is egyaránt) emiatt páralecsapódás történik és a csőben túlzás nélkül állni fog a víz!
Én simán egy vastag falú KPE csőben a föld alá tenném, MBCU kábellel.
Nem is kell mélyre ásni, ~40 centi elég, az kb. 2 ásónyi mélység, egy ásónyi mélységben meg jelzőszalag végig a nyomvonal mentén, hogy ha esetleg elfelejtenétek, hol fut a kábel, nehogy beleássatok, a szalagot észreveszitek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!