Ha 3x1.5mm3 vezetéket szeretnék továbbvinni, de csak 3x2.5mm3 keresztmetszetű maradt csak, azt is beköthetem a kisebb után?
Az már több mint 13A és én úgy tudom, hogy 1.5mm-re 10A-es kismegszakító megy, 2.5-ösre a 16A-es. (vakolat alatt csőben húzva)
Egyébként mm2 és nem mm3(köb)
Már megint az a drága vezeték méretezés....
Milyen hosszú a vezeték? Milyen fogyasztó lesz rákötve?
Falon kívűl vagy belül megy illetve védőcsőben vagy vakolva?
1,5mm2 mtk vezetékre simán rákötheted a 16A, nem lesz semmi melegedés, ha állandóan 3500w terhelnéd, akkor ellenőrizni kell mekkora fesz esés a kábelen terhelés alatt.
2,5mm2 kábel akkor indokolt ha hosszú a vezeték és nagy indítóáramú villanymotort üzemeltetsz róla, mert ott fontos. 2,5mm2 vezetékre 20A simán elvisel, ha hosszabitóként használod akkor 25A is.
A Tescos sárga hosszabitók 1mm2 és valaki arra is rákapcsol 3kw hősugárzót, 25m hosszban kézmeleg lesz tőle(40fok alatt), elviseli. Falban valamivel rosszabb a szellőzés, ott azért szokták némileg túlméretezni. Ha több keresztmetszetű vezetékből áll egy strang, akkor a legkisebb keresztmetszetű a meghatározó, és a nagyobb átmérő-kisebb átmérő találkozásánál fog melegedni, azt érdemes ellenőrizni.
6 vagyok.
Pénztárca kérdése, a 1,5 vezeték bőven megfelel, de 2,5 vezeték sem probléma. 20m hosszban 3000ft a különbség, neked kell eldönteni. A legtöbb konnektor úgy van kialakítva, hogy 1mm2 és 2,5mm2 közötti vezetéket tud fogadni, szóval azzal sem lehet probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!