Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mennyibe kerül egy tiny house...

Mennyibe kerül egy tiny house felepitese?

Figyelt kérdés
Magyarul talan alpesi fahaz, az a tipikus 3 szög alakú. Kb milyen árkategória egy ilyet felepiteni?
2021. okt. 10. 11:54
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Kezdek kételkedni, hogy ebben az országban senki ne ért ezekhez csak te. A legnagyobb hibát ott vétettem, hogy nem téged kerestelek először. Tudtam volna, ilyen hozzáértő vagy... minek is ez az oldal nemde? :)
2022. aug. 21. 21:23
 12/15 anonim ***** válasza:

Hát csak kérdezned kellett volna :D

Ahol 10 millió szövetségi kapitány, virológus és külpolitikai szakértő van, ott olyan alap dolgokat mindenki tud, mint, hogy egy építkezés költségét nem a telek ára, hanem mely egyéb más tulajdonságai határozzák meg :D

2022. aug. 22. 10:14
 13/15 anonim ***** válasza:

Igen, sok múlik a telken. Elhelyezkedés, talaj minősége, lejtése, tájolása, közművek közelsége, vagy távolsága. Én zártkerti telekre tervezek ilyet, hogy hétvégén legyen hová visszavonulni (állandó lakhatásra kicsinek találnám, de végülis 1-2 ember jól elfér benne). Leginkább azért, mert gyorsan felépíthető és egy egyszintes könnyűszerkezetes házhoz pláne ha tiny méretű, nem kell komoly alapozás. Ha nézel külföldi példákat, sok ilyen tiny házat kerekekre tesznek, vagy csak felbakolnak (azért vízszintbe állítják). Sokszor a rendes könnyűszerkezetes házaknak sem csinálnak olyan alapot, amint amilyet a téglaházaknak szoktak, mert az épület súlya csak a töredéke (nálunk az építési vállalkozók azért rábeszélnek arra, hogy olyan alapot készíttess velük a könnyűszerkezetes háznak is, mintha egy beton toronyházat építenél).

Floridában nézegettem kíváncsiságból a könnyűszerkezetes házakat (többnyire ilyenek vannak, még a komoly, nagy, kétszintes lakóházak is gyakran könnyűszerkezetesek) és általában csak vékony lemezalap van, pedig ott a talaj laza, homok (pince viszont ezért nem gyakori arrafelé).

A könnyűszerkezet a legérzéketlenebb megoldás a talaj minősége szempontjából. Ha lejt a telek, akkor kell több talajmunka, akkor már indokolt lehet a komolyabb alapozás is, vagy legalább pontalap és akkor kiemelve a ház egy részét a talaj fölé (a tiny házak úgyis szigetelt, merev padlósok). Vagy ha nincs szennyvízcsatorna, akkor is kell talajmozgatás (gödröket ásni, tartályokat elhelyezni az ülepítéshez, biológiai semlegesítéshez).

2022. aug. 22. 11:00
 14/15 A kérdező kommentje:
12-es Úgy látszik félreértettél. Én arra gondoltam annál, hogy mindegy a telek, hogy ugyanannyiba kerül a rózsadombra megvenni a téglát, mint egy egy isten háta mögötti falucska telkére. Az anyagár ugyanannyiba fog kerülni.... De ebbe is bele lehet kötni, hiszen magyar emberek vagyunk :D
2022. aug. 22. 13:51
 15/15 anonim ***** válasza:

14, én írtam a 13-at, szerintem a 12 arra gondolhatott, amit én is írtam, hogy például ha lejtős a telek, akkor az drágíthat az építkezésen, mert például oda már nem elég egy sima lemezalap, hanem feltöltés kell, támfal, vagy komolyabb alapozás.

Vagy ha jön fel a talajvíz a föld szintjében, akkor ahhoz is más technológia kell, vagy ha köves, sziklás a talaj, akkor az ásás okozhat gondot, vagy a fúrás, pontalaphoz. Ha sziklás, nagy köves a talaj, akkor nem szokták vállalni a lyukfúrást a talajba a pontalaphoz mert tönkreteszi a fúrót. Ezek mind drágíthatnak.

A felépítmény jóllehet, ugyanannyiba kerül a végén mindenhol de az is kérdéses, hogy milyen messze kell kiszállítani az anyagokat, falpaneleket, közel az építőanyag kereskedéshez, vagy ahhoz képest távolra, mert az már nagyobb költség.

Az ideális a teljesen sík telek normál talajjal, alacsony talajvízzel, ami nem a világ végén van, ezen lesz a legolcsóbb építeni bármit. Viszont az ilyen telek lehet, hogy drágább. Vagy bevállalsz egy problémásabb, de olcsóbb telket.

2022. aug. 22. 15:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!