Tényleg érdekelne hogy az embereknek miből van pénzük építkezni?
Én a fizetésem 100%át fordítók hónapról hónapra építkezésre (tetőtérben építek 2 lakást), ezt 80%ban saját kezűleg építeni. A zinternet korában minden tudás elérhető.
Megélhetést pedig a vállalkozás bevételeiből fedezem. Idén februárban álltam neki, jövő áprilisra kell berendezve kompletten kész lennie. Ez 6 millió befektetés összesen, és ez a 2 lakás is megy a többihez a vállalkozásba.
Havi nettó 200beugró bérnek OK manapság, de ebből megélni kell, nem építkezni. Tanulj, menj el jobban fizető szakmába, aztán havi 400-500 nettó /főből kezdj el félrerakni kezdőrészletre-utána a többit a bank adja.
Vagy: babaváró, csok, stb segít
Győr, 36M egy luxus ház építése, és ebből lehet alkudni, vagy olcsóbbat találni.
Egy használt ház egy faluban, főleg keleten ami még lakható, 5M ért is kapható.
"Mindketten havi 200at keresunk nettoba"
Kérdező, miért kerestek ilyen keveset? Ez gyakorlatilag minimálbér. Mi a szakmátok?
Mi egy másfél szobás lakásban kezdtük, 8 millióért vettük 2014-ben. Fele hitel, fele szülői segítség. Visszafizettük a hitelt, 3 éve vettünk egy lelakott 80 nm-es családi házat hitelből, a két kezünkkel újítottuk fel két éven keresztül, ahol lehetett ott spóroltunk és minden pénzünket az alap kaján kívül erre költöttük. Most már egy éve benne élünk, szép, minden új, gyönyörű lett (nyilván mivel nem vagyunk szakemberek, lett pár szépséghibája) és most 30 évesen, készen állunk a gyerekvállalásra.
Mi nem vettünk fel családtámogatást, de valóban, soha nem volt még ennyire könnyű házhoz jutniuk azoknak, akik tudják, hogy akarnak gyereket. Szóval anynira nem nevezném kilátástalannak a helyzetet, csak tenni kell érte.
Bár az árakat nem tudom honnan veszed, azért egy 44 nmes házhoz elég soknak tűnik. És sajnos egy 44 nmes házban el sem fér egy család. Mi jelentleg egy 76 nmes lakásban élünk, albérletben, de most állunk neki építkezni, ami kb 120-150 nm lesz..
De, hogy a kérdésedre válaszoljak. Alapvetően úgy gondolom, hogy az élet körforgása sok mindenkinek segít. Gondolok itt nagyszülők elhalálozása, öröklés. Aki kevésbé "szerencsés" ő még a szüleitől is örököl, mielőtt elkezdődne az igazi élet...
Mi ezekkel a háttér adatokkal tartunk 27 millió forintnál. (Szivesebben ülnék még az albérletben, ha tovább lehetnének velünk azok, akiket elveszítettünk...)
És akkor erre rájön a CSOK+CSOK hitel+babaváró -> 21.450.000
Így van most 48.450.000 erre szánt pénzünk, amiből lejön egy kádárkocka ára( kb 13 millió) és állunk neki az átépítésnek.
Azert szt ne hazdujuk màr hogy ma konnyebb a gyermekeseknek ingatlanhoz jutni mint tiz eve…
Sajnos egyaltalan nem igaz, csak reszben megpedig a gyereket nem vallalokhoz kepest “konnyebb” latszolag de ugye a gyerek koltsege sokkal tobb mint a tamogatasok osszesen.
Nem is beszelve a rajuk “koltott” időről, energiáròl.
(3 kisgyermekem van…)
10 eve vettunk egy panelt. Megdolgoztunk erte, tobbek kozott kulfoldon is kőkeményen.
7 éve vettunk egy lakoparko sorhazat. Hitelt par ev alatt visszafizettuk.
Most 100 millios keretbol epitkezunk.
Az a baj a családtámogatásokkal, hogy akik nem akarnak 3-végtelen számú gyereket, csak esetleg egyet mint én, azoknak Kegyetlenül keresztbe tettek ezek az "ingyen" pénzek.
Én azok közé tartozom szerencsére, akiknek nem okoz problémát ilyen áremelkedés mellett építkezni. Viszont én a kisebbségnek számítok, a saját ismeretségi körömből kiindulva.
2 évvel ezelőtt 4-8 millió között mentek a környéken a felújításra váró kocka vagy tégla paraszt házak. Leendő szomszéd 5 ért vette, és 10ért felújították. Persze mindent ők csináltak, de nagyon széplett. A technikai/ hőszigetelési színvonal meg mint egy újházon.
Idén a legolcsóbb kockaház 18,5 ért ment el a szomszéd utcában, de inkább 20-22 millióért árulják őket! Ebből az a tanulság, hogy az állami támogatások nagyon nagy részét elnyelte az építőipar, a vásárló meg fizet.
Én is vettem volna szívesen használtat, de nem fogok 20 millióért venni egy 60 éves romot, amire az áremelkedések miatt min 15 még rá kell költeni, így inkább ebből a pénzből újat építek és hát nem fog többe kerülni!
A passzívházakba nem kell fűtés, elég egy kis elektromos melegítő az egész házba.
Mindenesetre én próbálom keresni az olcsó dolgokat, de aki azzal jön, hogy minden 5-10millió, az minek ír ide?
Mindenki tud építeni 100Millióért egy házat senki nem vitatja, de sokan 20M ért is, csak ahhoz már érdemes a neten segítséget kérni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!