Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi történik akkor, ha a...

Mi történik akkor, ha a szobában lévő fűtőtest nem az ablak alá kerül?

Figyelt kérdés

Mindenhol az ablak alá teszik, nem véletlenül. De én szeretném az ablak mellett elhelyezni, hogy az ablakon gond nélkül ki lehessen hajolni.

Sokkal rosszabb lesz az épület hőháztartása?

Annyi előnye talán még szerintem lesz is a dolognak, hogy az ablak alatt a fal másik oldalán az utca van, a veszteséghő az utcát fűti. Viszont ha nem az ablak alá teszem, akkor egy belső házfalat fűtene a készülék, aminek a másik oldalán is szoba van.

2021. máj. 24. 13:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem azért rakják az ablak alá, mert az ablak miatt oda már amúgy se lehet nagyobb bútort tenni. Ha nem ott van a radiátor, akkor még több ilyen hely esne ki. Hőelosztás szempontjából szerintem az ablakkal szemben lenne szerencsés. Nálam a konyhában nem az ablak alatt van, még sincs vele gond.
2021. máj. 24. 13:39
 2/12 anonim ***** válasza:
79%
Ritkán tesznek az ablak elé szekrényt, ezért teszik oda. Ennyi
2021. máj. 24. 13:39
 3/12 anonim ***** válasza:
65%

nálam az egyik konvektor a sarokban van, mert az ablak 5 méter széles, és nem lehetett ott elhelyezni.

A sarokban elhelyezett kályha pont úgy működik, mint az ablak alatt, csak kevesebb veszteséggel. Így az ablak alatt lehet egy asztal is, ott kávézhatok, olvashatok, nem kell a konvektort kerülgetni.

2021. máj. 24. 13:40
 4/12 anonim ***** válasza:
95%
Fűtés szerelő vagyok régen azért tették ablak alá mert a régi ablakok rosszul szigeteltek és a radiátorból feláramló meleg un hőpajzsot hozott létre mivel a hideg közeg nem tud a meleg irányába áramolni most már csak megszokásból teszik már nincs jelentősége ( bár bútoros meglátás se rossz) szóval nagy jelentősége nincs.
2021. máj. 24. 14:54
 5/12 anonim ***** válasza:
86%
amiért a plázákban a hőlégfúvó test a bejáratoknál van. Keringeti a meleg levegőt. Nálunk nem az ablak alatt van a radiátor, parkettánál 19 fok van, míg a plafonon 27.
2021. máj. 24. 15:07
 6/12 anonim ***** válasza:
Ha nem ablak ala teszet akkor nagy szenvedes lesz a bebutorozas.
2021. máj. 24. 15:55
 7/12 anonim ***** válasza:
Bárhova teheted ha van elég helyed! Én például a konyhánál raktam el az ablak alól, a mellette lévő falra. Így szélesebb lett a közlekedő rész, mivel itt,az ablak előtt van a konyhaasztal is, a radiátor előtt meg amúgyis szék van, és télen szeretem a támlás széket elfordítva nekidőlni a meleg radiátornak. 😊
2021. máj. 24. 16:19
 8/12 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy ha az ablak alatt van a fűtőtest, akkor nem látom a Dunát. Azonban ha nincs ott semmi, akkor eléggé ki tudok hajolni ahhoz, hogy lássam. :) Szóval mindenképp menni fog a fűtés, a bútorozás nem téma. :)
2021. máj. 24. 16:34
 9/12 anonim ***** válasza:
Azért van az ablak alatt, mert a hőveszteség nagyrésze az ablakon át történik. Szóval mivel a hőforrás (fűtőtest) és a legnagyobb hőveszteség kb egy helyen van, a szoba többi részén úgy-ahogy egyenletes a hőmérséklet. Ha a fűtőtest a szembe lévő oldalra kerül, akkor a fűtőtest környékén 40 fok lesz, az ablaknál nulla, és így jön ki a 20 fokos átlag hőmérséklet. (nyilván ezek erősen eltúlzott számok, de ez a lényege)
2021. máj. 24. 18:33
 10/12 anonim ***** válasza:
Hőtechnikai okokból kedvezőbb az ablak alatti elhelyezés, a kedvezőbb szobai légáramlás miatt. Nálunk utólagosan rakták be az öntöttvas radiátorokat, amelyeknél inkább az volt a szempont, hogy a kazántól oda vezető csövek a lehető legrövidebbek legyenek, így a nagyobbik szoba ajtajával egy vonalban levő két sarokban helyezték el, az ablakoktól legtávolabbi helyen. Kissé nehezen melegszik fel a szoba és a radiátorok feletti falra nem ajánlatos képeket felrakni (a gyors koszolódás és a túlzott kiszáradás miatt). Fürdőszobánkban viszont a bukóablak alatt van a radiátor, felette törülköző szárító és télen így hamar megszárad rajta minden.
2021. máj. 24. 18:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!