5 méteres betongerendát lehet házilag önteni?
az vasbeton
kell bele beton vas
lehet "önteni" házilag, csak aztán a fejetekre omlik a ház
nem árt ha ért az ember ahoz amit csínál ám...
Nagyon gyakorlott építőmester fejből is megmondja mennyi vas, milyen elhelyezésben legyen elhelyezve. Ez attól függ, hogy mivel lesz terhelve a vasbeton. Függ a keresztmetszetétől is (hány centiszer hány centi lenne a vasbeton). Ha jól besaluzod (alul, oldalt), akkor ebbe a vályúba berekhatod a vasat és keresztvasakat, alaposan összekötözve vékony dróttal (saludrót), aztán megfelelő betonnal (mennyi vízhez mennyi kavics - ennek a szemcsézettsége - és megfelelő mennyiségű cementet hozzáadva alaposan összekevered, majd beöntöd, vibrátorral megvibrálod, hogy kellően tömött legyen.
Ezt a bonyolult eljárást megelőzheted, ha statikussal készíttetsz egy számítást és megkérsz (megfizetsz) egy kőművest a kivitelezésre. Te is segíthetsz neki, amivel megbíz. Nagyon sok függ attól, hogy mekkora teher nehezedik erre a gerendára (akár későbbi ráépítéssel is!!!).
#4-es
Igen és a 23e Ft-os gerenda ki lett hozva 50-60 Ft-ból.
Teljesen jó megoldás.
#5,
lehet, hogy igazad van, de ekkora különbség soknak tűnik, de hagyjuk. Én a kérdésre válaszoltam, hogy hogyan lehet megoldani házilag. A kérdésben árról nem volt szó.
A gerenda keresztmetszetétől, a vasazástól, a beton megfelelő tömítésétől és attól függ, hogy mivel tudja a helyére emelni.
Egy közmondás jut eszembe erről: "Addig takarózz, amíg a takaród ér."
Tanultam építészetet, közte statikát is, sőt 2 építőipari cégnél voltam vezető beosztású személy, sőt - panelgyárunk is volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!