Mit jelent a csertégla?
Próbáltam google-ben rá keresni, de nem igazán találtam semmi értelmes magyarázatot.
Bontott nagy méretű téglára írták azt, hogy "csertégla". Kerti járdát szeretnék készíteni belőle, nem tudom, arra jó lehet-e ez a tégla?
Köszönöm a válaszaitokat.
A válasz röviden: igen, használható kerti járdának.
Hosszabban: ez egy ősrégi fogalom, ma már nem használják. Vagy 200 évvel korábban, a téglaégető kemencék nem voltak képesek egyenletes hőmérsékletet biztosítani a kemence minden pontjában. A keletkezett téglák ezért nem voltak egyformák. Az égetett téglákat ezért 3 csoportba osztották.
Ahol a kemence a legmelegebb volt, ott a tégla úgy kiégett, hogy félig olvadt állapotba került az anyaga, és a méretei is megváltoztak. Ezt hívták kongótéglának vagy vasas téglának. Anyagában nagyon jó téglák voltak ezek, és kémény meg kútépítéshez használták. Viszont kormosak voltak ezért falazatnak nem voltak jók, mert a vakolatot ledobták.
A csertéglák nagyon erősen kiégtek, de a méretei megmaradtak. Ezek nagyon jó téglák voltak, még alapozáshoz is használták őket. Tehát járda építésére alkalmas.
A veres téglák távolabb voltak a tűztől, kevésbé égtek neg és kormosak sem voltak. Ezeket használták normál falazásra, vakolással (az esőt magukban nem bírták).
Ez igen! Köszönöm a kimerítő válaszod.
Hasznos volt, ma is tanultam valamit. :)
Köszönöm.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!