Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Miért nem építenek panel...

Miért nem építenek panel lakásokat ma?

Figyelt kérdés

A panelek olcsón megépíthetőek, gyorsan összerakhatóak, jóval egyszerűbbek és olcsóbbak, mint a tégla építésű lakások. Rengeteg embernek adnak lakhatást a mai napig és még adhatnának, ha építenének újakat.

Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelően lehetne őket építeni: műanyag ablakok és külső szigetelés már építéskor és a szintek, illetve egymás melletti lakások közé hangszigetelő réteg beépítése. A méreteket meg lehetne növelni, 28-30 m2-es garzonok helyett lehetnének 40 m2-es stúdió lakások, 50-55 m2-es kétszobások helyett 70 m2 körüli nappali+2 szobás vagy nappali+3 félszobás lakások, és nagy méretű, akár 90 m2-es lakásokat is lehetne tenni bele, amelyek már egy nagyobb családnak is elégendőek. Az 1-2 m2-es fürdőszobák helyett lehetne nagyobb, 4-6-8 m2-es fürdőszoba, nagyobb lakásokba akár 2 wc és ha a lehetőség adott rá, akár geotermikus energiát is használhatnának. A tetőkön pedig zöld tető vagy napelemek kerülhetnének kiépítésre.

Mi az oka annak, hogy ma már szinte egyáltalán nem építenek korszerű panellakásokat? A fent leírtak annyival költségesebbé tennék, hogy egyszerűbb, olcsóbb, jobb és gazdaságosabb tégla lakásokat építeni? Vagy egyszerűen csak panel gyűlölet alakult ki és mára már nem divatos panelban lakni, aki teheti menekül?

2020. nov. 30. 03:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
93%

A beton az nem igazán optimális háznak, a gyorsaság miatt építették szerintem.

A mostaniakba is kerül beton, de már tégla is.

Fontosabb ma a minőség mint a gyorsaság.

Nem tudom, mennyi idő alatt épül fel egy panelház, talán 1 év, 2 év alatt már megvan egy beton+tégla is.

2020. nov. 30. 12:28
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

A másik az ingatlanpolitika.

Tavaly 0,4% volt a lakóépületek megújulási rátája.

Na most ez tudatos: ha magasan akarod tartani az ingatlanárakat, akkor alacsonyan kell tartani a megújulási rátát.

2020. nov. 30. 12:30
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Én Moszkvában lakom. Pontosan olyan házak épülnek, mint amilyeneket a kérdező leírt: nagyobb szobák, tágasabb konyhák, tágasabb előszoba, növelt belmagasság, tágas fürdőszoba, javított szigetelés. Fejlődött ez a technológia is, nem állt meg a '80-as évek szintjén. Ja, és alul van 2 szintnyi mélygarázs, hogy télen is induljon az autó. :)

Amiért otthon nem indul, az szerintem egyrészről a társadalmi elutasítottság, másrészről a viszonylag alacsony mennyiségi igény.

Ez pl. egy mostani fejlesztés: [link]

2020. nov. 30. 14:23
 14/19 anonim ***** válasza:
71%
Dehogynem építenek... Csak nem klasszikus panel, hanem vékony téglafalak vannak benne.
2020. nov. 30. 17:53
 15/19 anonim ***** válasza:
92%
Régen rengetegen próbáltak a városokba költözni ráadásul, mára viszont inkább fordul a tendencia és egyre többen próbálnak minimum kertvárosba költözni, szóval fölösleges újakat építeni mert amúgy is van elég üres.
2020. dec. 1. 00:14
 16/19 anonim ***** válasza:
62%

Kormánynak kellene pedig építeni valamit, mert lakhatási válság van!

Egy fiatal felnőtt hogy vegyen magának saját lakást valami élhetőbb környéken, ha az minimum 20-30 millió? Még hitelt sem kap, mert 20% kötelező önerő van törvénybe írva... Ezt kapitalista piaci alapon előbb utóbb megoldhatatlan probléma lesz, és úgy járunk, hogy nem lesz saját lakásunk mint Nyugat Európában, hanem kiszolgáltatva bérelünk az életünk végéig? Azért ez nagyon nem jó, Berlinben is rájöttek, igaz későn! Most fixálták a nm2 árakat, nameg elkezdtek új szociális lakásokat építeni, hogy az albérlet árakat is kicsit lejjebb tudják nyomni.

Igen is kell a régi elavult 100-150 éves lakások helyett újat építeni! Azokat meg lebontani.

Az újabb paneles építés is jó ma már, pár keleti országban mai napig építkeznek vele.

Itt is nyugodtan lehetne folytatni, mert jobb mint a semmi. Maradhatna állami vagy önkormányzati kézben, és olcsón kiadni! Esetleg párat eladni. Mert irreálisak a lakás árak.

Jelenleg magyar fizuból sosem lehet saját ingatlanom valami nagyobb városban. Ez szerintem óriási probléma....

2021. febr. 19. 13:19
 17/19 anonim ***** válasza:
73%

A 15-ös hülyeséget ír.

A tendencia nem fordult, az emberek nem jókedvükben költöznek kertvárosban, hanem mert számukra megfizethetetlen a városi lakás...

Cserébe szerencsétlenek autókázhatnak meg ülhetnek a dugóban a belváros felé 1-2 órát...

Ezt az időt eltölthetnék a családjukkal is, meg mondjuk jó lenne, hogy ha nem pöfögnék teli autók a belvárost... De nem hibáztatom őket, a legtöbb autós messziről jár be dolgozni...

Ez mind kényszer intézkedés, nem ők döntenek a kertváros mellett...

Például én sosem laknék ott, most hogy belvárosban lakok, a munkahelyem 15 percre van! Bicajjal 10 perc, autó nem kell. Sokat spórolok!

2021. febr. 19. 13:25
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen hülyeséget írok, de teljesen véletlen, hogy két kisvárosban is 15km-es körzetben épült az elmúlt pár évben új lakópark, a környező falvakban rengeteg akár régóta üresen álló házat adtak el, holott ide 35km egy megyeszékhely, ráadásul dél MO, szóval azt se lehet mondani, hogy nagyon drága környék lenne, vagy épp hogy nagyon lenyomottak lennének az árak bizonyos okokból.

De ha szimplán rákeresel pár kulcsszóra, fiatalok lakásvásárlási szokásai, hova költöznek többen és hasonlókra, több cikk is van a témakörben ami bizony ezt az itteni észrevételt támasztja alá, hogy egyre inkább vágynak ismét a " szabadba " az emberek.

2021. febr. 19. 13:32
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Hát én Budapestet és pest megyét tudom csak vizsgálni.

Itt bizony kényszerből költöznek ki kertvárosba, és járnak be Budapest belvárosába dolgozni.

Most már egyre nagyobbak a dugók ez miatt, főleg a ki és bevezető utakon.

Több ismerősöm is pénz miatt él kertvárosban, pedig inkább Budapesten laknának. De inkább autóznak napi 1- másfél órát.

Persze nyílván van aki a gyerekek miatt kertvárosba költözik, ezt nem tagadom. Mert azért tényleg élhetőbb. Csak például én kertvárosban biztos nem tudnék elhelyezkedni a munkámban. De még egy kisebb városban sem nagyon.

2021. febr. 19. 16:09
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!