A radiátorok összteljesítményének kevesebbnek kell lennie az elektromos kazán teljesítményénél? Akkor is ha túl vannak méretezve?
Tehát feltehetően a radiátorok nem fognak maxon működni.
Mert konkrétan most akarnak 6db ~2500 W-os radiátort (22k 600x1200) felszerelni a 9kw-os villany kazánra amin már a padlófűtés is van.
Ebből tulajdonképpen csak 3 radiátorra lenne szükségünk de az is 7,5kw + még ott a padló, amit nem tudom hogy számoljak.
Ezt, hogy az összes radiátor teljesítménye nem lehet több a kazánénál most olvastam,de nem tudom az elektromos kazánra is vonatkozik-e!? Ezért most kicsit bepánikoltam, hogy ennyire elszámolta volna a szerelő!? Eleve nem értem 3x3-as szobába miért is kellett ilyen nagy radiátor? Vagy jó ez a túlméretezés? Mert a légköbmétert még ha a legrosszabb 55-el szorzom is elég lett volna a fele!
Remélem megnyugtató válaszokat kapok.:(
A padlófűtést egy mostanában épített házban/lakásban, nem lehet észrevenni! Szinte soha nem lesz meleg hiába is várod. Hőtároló tömeggel dolgozik ami ingatlan méretétől föggően 20-40 tonna beton. Ez fűtti annyira fel hogy neked a beállított hőfokod meglegyen, és többnyire a rendszer kalkulál a túlfűtéssel is. Azaz ha neked pl:24 fok van beállítva, akkor 23 nál kezd fűteni, majd lehet 23,5 nél lekapcsol, de a hőleadó tömeg tehetlensége miatt még tovább fütti a helységet 24,5 re. Ezek hasraütésszerű számok, de jol mutatja a rendszer működését.
A rendszered valószínűleg jol működik. Az osztót és a kazánt ne tekergesd el. Neked nem javaslom, mert fogalmad sincs a működési elvekről. Ha tényleg gond van vel ki kell hivni egy fűtésszerelőt.
Szerintem, elegendő a padlófűtéshez ez a hőmérséklet. Éppen az bizonyítja, hogy a szobákban a termosztáton beállított hőmérséklet vagy még annál is magasabb mérhető. Ha folyamatosan menne a padlófűtés, hamarosan trópusi hőség lenne a szobákban.
Azt hiszem, a problémád ott van, hogy bár 20-21 fokot mutat a hőmérő, mégis kevésnek érzed. Sajnos, alacsony hőfokú radiátornál, meg padlófűtésnél ez van: a sugárzó hőt kevésbé lehet érezni (mert kevesebb is), ezért a komfortérzethez magasabb hőmérsékletet kell beállítani (kb. 24 fok), mint ami régen a gázkonvektoros szobákban elegendő volt (a gázkonvektor felülete majdnem 200 fok és 4-szer jobban sugároz infravörös sugárzást egységnyi felületen, mint egy 40 fokos radiátor).
Vagy tudod még mivel lehetne szerintem spórolni? Még ugyanezen a hőfokon is! De aztán majd elmondod mi a véleményed erről: Ha a termosztátot/kazánt nem a kis radiátoros szoba kapcsolgatná!
Most tegnap annyi történt egyébként, hogy a nappaliba a 3 radiátor le lett kapcsolva, hogy csak a padló menjen itt, felesleges is volt, így költséghatékonyabb elvileg. De szerintem ide kéne kihozni a termosztátot és padló hőtároló tömegével dolgoztatni a kazánt! Szerintem így is ritkábban kapcsolna be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!