Légkábel magasságra milyen kötelező előírás van?
Optikai kábelt kell bevezetnem segédoszlopon keresztül a telekre. Az érdekel, hogy milyen kötelező érvényű szabály van erre, mekkora oszlopot kell állítani.
A kábel közút felett nem megy át, csak kocsibehajtó felett.
Amit találtam, az vagy út feletti részre vonatkozó előírás, vagy feszültség alatti kábelre.
Önkormányzati hivataloknál nem tudtak segíteni.
Mivel alapból a szabványok nem kötelezőek, nem találtam mi a kötelező magasság.
Kapu bejárók felett 4 m.
Ennél alacsonyabb volt nálunk a szomszéd ház villany bekötése,le is szakitotta 1 teherautó leengedett darus szerkezete.
Régi bekötés volt,azt gondolták ide sosem jár be teher autó.
Ezeket szabvány írja elő.
A légvezetékek magasságát is, attól függően, hogy hol megy keresztül.
Igaz, a szabvány csak ajánlás, de probléma esetén bizonyítani kell, hogy az eltérő megoldás, legalább egyenértékű vele.
Maradj a "csatlakozó vezeték előírt magassága"-nál, amit 1# írt le. Pontosabban, a legnagyobb belógás helyén kell mérni.
Pontosítok
legkisebb magassága: út felett 5,5 m, gyalogosforgalom felett 4 m
Viszont forgalom lesz alatta, vagy semmi? Tőlem akármi legyen, a lényeg, hogy ne szakítsa le semmi, ne legyen útba semminek. Villamos vezetéknél is ez a fontos.
De ha semmi sem jó, akkor tedd olyan magasra, amilyenre gondolod, vagy erőlködjél tovább.
"Villamos vezetéknél is ez a fontos"
Ez nem igaz! A villamos vezetéknél a beakadáshoz hozzá kell adni egy védőtávolságot, hogy át ne húzzon.
Ha ilyen fogalmatlan vagy, akkor ne oszd az ész!
Kedves észosztó kérdező!
Minek kérdezel, ha ilyen okos vagy?
Nehéz megérteni, hogy 5,5m az 5,5m? Ez van közterületen.
Mindegy, hogy 0.4kV vagy optika, vagy koax vagy telefonkábel. A kukás meg a mixer ne akadjon bele.
A villany védőtávolsága más kérdés. Kevered a dolgokat.
Ha beállsz a telkedre, belül már a te dolgod mit művelsz.
Szerintem kérd földkábelen, ha ekkora az értetlenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!