Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » 2021-töl kötelezö a napelem...

2021-töl kötelezö a napelem újépítésü házakba?

Figyelt kérdés
Sötétzöld lobbi miatt 20 millio extra költség,ez komoly??

2020. jún. 4. 13:24
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, de nem hiszem.

Amit viszont tudok, hogy egy napelem telepítése nem 20 millió.

2020. jún. 4. 13:30
 2/21 A kérdező kommentje:

Beszéltem több emberrel és azt állítják 2021 töl kötelezö a napelem meg höszivattyú. Eus rendelet és újépítésü háznál ezért 750 ezer ft/m2 árat várnak.

Ez felháborító, gáz sokkal olcsóbb ,utolsó gazdasagtalan méregdràga rendszerekre köteleznek

2020. jún. 4. 13:35
 3/21 anonim ***** válasza:
25%

Igen, kötelező, de nem kell túllihegni! Egy 100 m2-es lakás napenergiával ellátásához nagyjából 3 millió a költség, de bőven behozza az árát.

A 750ezer/m2 ár nyilván nem csak erről szól.

[link]

2020. jún. 4. 13:44
 4/21 anonim ***** válasza:
85%
Nem kötelező. Az lesz kötelező, hogy az energiaigényt részben megújuló forrásból kell fedezni. Ezt meg lehet tenni akár egy kandallóval is.
2020. jún. 4. 16:44
 5/21 anonim ***** válasza:
33%
Kötelező nem lesz, de annyi csavar van a dologban, hogy ha lesz fosszilis tüzelőberendezés az energiaellátásban, akkor nem lehet az energetikai besorolás "A". Tehát ha egy "A" kategóriás házat akarsz csinálni, akkor napelem+ hőszivattyú. Ha leszámítjuk hogy nem kell majd a gázzal bajlódni, akkor én 2-5 millió többlet költséggel számolok, ami egy kb 40-50 milliós háznál azért nem olyan vészes. Cserébe viszont nulla lesz a fűtés, HMV, villany rezsi, ami kb 30-50 ezer havonta.
2020. jún. 5. 05:11
 6/21 anonim ***** válasza:
84%

#5: Nincs olyan kb. 2015 óta, hogy "A" besorolás. A régi rendszertől a dupla betűjelzés különböztet meg. 2021-től BB energiakategória lesz kötelező, az AA csak jóval később. Mindkettőnél annyi a kitétel, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint, hogy

"...az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból biztosított, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított."

A fosszilis tüzelőberendezés alatt, csak a gázkészülékeket érheted, amiknek a primerenergia átalakítási tényezője 1.0 . A fatüzelésű, modern, zárt égési terű kandallók megfelelnek a megújuló energiaforrás kritériumainak, mivel a fafűtés primerenergia átalakítási tényezője 0.6 .

Jobb lenne, ha ezzel kapcsolatban olvasna mindenki némi szakirodalmnat, pl.

[link]

[link]

Már tisztán fatüzeléssel teljesíteni lehet a kritériumokat. Sőt, az is elképzelhető lesz hamarosan, hogy annyi napelemfarm, szél- és biomassza erőmű lesz a közelben, hogy a házba már nem is kell semmi extra!

Arról meg ne is beszéljünk, hogy hogy jön ki valakinek 50 ezer Ft havi rezsi. Csak a saját példámat számítva, nekem 80 ezer az ÉVES villany+gáz rezsim, miközben egy DD minősítésű házban élek.

2020. jún. 5. 06:43
 7/21 A kérdező kommentje:
Utolsó igen 30 év alatt sem térül meg a napelem vagy hőszivattyú
2020. jún. 5. 06:56
 8/21 anonim ***** válasza:
34%

Igen, nálunk egyenlőre nem térül meg anyagilag, mert olcsó a villany és drága a napelem, de bizton állíthatom, lessz még jövő is, amibe talán most kell befektetni. Más fejlett országokban, ahonnan idetólják a szabályozást, ott már fordítva van. Olcsó a napelem, és drága a villany.

Ezt a fatüzelést viszont nem tudom elfogadni. Ez mitől zöld? Ne vágj ki minden fát!?

2020. jún. 5. 08:09
 9/21 anonim ***** válasza:
37%

"Más fejlett országokban, ahonnan idetólják a szabályozást, ott már fordítva van. Olcsó a napelem, és drága a villany."

HOL? Pl. Németországban, az átlagkeresethez (360e Ft vs. 4800 Euro /hó bruttó) viszonyítva olcsóbb az áram, mint nálunk (40 Ft / 31 cent) ( [link] ) és ráadásul náluk azért lett drágább 10%-kal, mert az "ingyen megújuló energia" ennyi többletadót igényel.

"Ez mitől zöld? Ne vágj ki minden fát!?"

A fatüzelés nem azt jelenti, hogy a bükköt és tölgyet tüzeld el, hanem a gyorsan növő, és egyébként invazívnak számító akácot, amit külön azért ültetnek, az alföld másra nem használható helyein, hogy eltüzeljék, és addig meg a talajt kösse. És emellett nem is 0.0 a primerenergia tényezője, hanem 0.6 , ami viszont elegendő a feltételekhez.

2020. jún. 5. 08:26
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Én nem így viszonyítom.

Németországban 1kwh kb 80-100Ft, azaz több mint a duplája a hazainak.

A napelem beruházás anyagára kb mint nálunk, a munkadíj magasabb mint nálunk, de a beruházás összességében nem a duplája.

Innen adódik, hogy a megtermelt kwh/m2 (ami picit kevesebb ugyan mint nálunk) viszont kwh értkben ott többet ér, vagyis papíron hamarbb térül a beruházása.

Nembeszélve az állami támogatásokról, és a magasabb jövedelmi szintről, amitől minden fele, negyede akkora tétel mint nálunk. A német hamarabb spórolja össze azt a 6 misit egy lakóházra. Még a 10% sem akkora teher. Nálunk meg 2%-al magasabb az ÁFA.

Egész más dimenzió.

Szerintem.

Úgy láttam az árakat, hogy a fatüzelés mára drágább lett mint a gáz, ráadásul növeli a bűzt és a szállóport. Felénk amikor befűtenek vele, néha folytogat a levegő. Ezt nem tartom megujulónak:)

2020. jún. 5. 20:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!