2021-töl kötelezö a napelem újépítésü házakba?
Nem tudom, de nem hiszem.
Amit viszont tudok, hogy egy napelem telepítése nem 20 millió.
Beszéltem több emberrel és azt állítják 2021 töl kötelezö a napelem meg höszivattyú. Eus rendelet és újépítésü háznál ezért 750 ezer ft/m2 árat várnak.
Ez felháborító, gáz sokkal olcsóbb ,utolsó gazdasagtalan méregdràga rendszerekre köteleznek
Igen, kötelező, de nem kell túllihegni! Egy 100 m2-es lakás napenergiával ellátásához nagyjából 3 millió a költség, de bőven behozza az árát.
A 750ezer/m2 ár nyilván nem csak erről szól.
#5: Nincs olyan kb. 2015 óta, hogy "A" besorolás. A régi rendszertől a dupla betűjelzés különböztet meg. 2021-től BB energiakategória lesz kötelező, az AA csak jóval később. Mindkettőnél annyi a kitétel, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint, hogy
"...az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból biztosított, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított."
A fosszilis tüzelőberendezés alatt, csak a gázkészülékeket érheted, amiknek a primerenergia átalakítási tényezője 1.0 . A fatüzelésű, modern, zárt égési terű kandallók megfelelnek a megújuló energiaforrás kritériumainak, mivel a fafűtés primerenergia átalakítási tényezője 0.6 .
Jobb lenne, ha ezzel kapcsolatban olvasna mindenki némi szakirodalmnat, pl.
Már tisztán fatüzeléssel teljesíteni lehet a kritériumokat. Sőt, az is elképzelhető lesz hamarosan, hogy annyi napelemfarm, szél- és biomassza erőmű lesz a közelben, hogy a házba már nem is kell semmi extra!
Arról meg ne is beszéljünk, hogy hogy jön ki valakinek 50 ezer Ft havi rezsi. Csak a saját példámat számítva, nekem 80 ezer az ÉVES villany+gáz rezsim, miközben egy DD minősítésű házban élek.
Igen, nálunk egyenlőre nem térül meg anyagilag, mert olcsó a villany és drága a napelem, de bizton állíthatom, lessz még jövő is, amibe talán most kell befektetni. Más fejlett országokban, ahonnan idetólják a szabályozást, ott már fordítva van. Olcsó a napelem, és drága a villany.
Ezt a fatüzelést viszont nem tudom elfogadni. Ez mitől zöld? Ne vágj ki minden fát!?
"Más fejlett országokban, ahonnan idetólják a szabályozást, ott már fordítva van. Olcsó a napelem, és drága a villany."
HOL? Pl. Németországban, az átlagkeresethez (360e Ft vs. 4800 Euro /hó bruttó) viszonyítva olcsóbb az áram, mint nálunk (40 Ft / 31 cent) ( [link] ) és ráadásul náluk azért lett drágább 10%-kal, mert az "ingyen megújuló energia" ennyi többletadót igényel.
"Ez mitől zöld? Ne vágj ki minden fát!?"
A fatüzelés nem azt jelenti, hogy a bükköt és tölgyet tüzeld el, hanem a gyorsan növő, és egyébként invazívnak számító akácot, amit külön azért ültetnek, az alföld másra nem használható helyein, hogy eltüzeljék, és addig meg a talajt kösse. És emellett nem is 0.0 a primerenergia tényezője, hanem 0.6 , ami viszont elegendő a feltételekhez.
Én nem így viszonyítom.
Németországban 1kwh kb 80-100Ft, azaz több mint a duplája a hazainak.
A napelem beruházás anyagára kb mint nálunk, a munkadíj magasabb mint nálunk, de a beruházás összességében nem a duplája.
Innen adódik, hogy a megtermelt kwh/m2 (ami picit kevesebb ugyan mint nálunk) viszont kwh értkben ott többet ér, vagyis papíron hamarbb térül a beruházása.
Nembeszélve az állami támogatásokról, és a magasabb jövedelmi szintről, amitől minden fele, negyede akkora tétel mint nálunk. A német hamarabb spórolja össze azt a 6 misit egy lakóházra. Még a 10% sem akkora teher. Nálunk meg 2%-al magasabb az ÁFA.
Egész más dimenzió.
Szerintem.
Úgy láttam az árakat, hogy a fatüzelés mára drágább lett mint a gáz, ráadásul növeli a bűzt és a szállóport. Felénk amikor befűtenek vele, néha folytogat a levegő. Ezt nem tartom megujulónak:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!