Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Egy háznak kell alapot ásni?...

Egy háznak kell alapot ásni? Nem lehetne inkább építeni? Ez hogy működik? Ásnak egy lyukat, alul ott benne elegyengetik a talajt, majd beleöntenek cementet/betont; és akkor azt úgy megvárják, míg megszilárdul, vagy akár oda ragasztanak bele téglákat?

Figyelt kérdés

... ragasztanak bele téglákat abba a gödörbe, szépen, rendezetten egymás mellé? Vagy ásni csak akkor kell, amikor pincét is akar valaki konkrétan a házikó alá, vagy mondjuk lejjebb tervezi a "földszintet", és akkor az lesz a garázs, és akkor kábé az emeleten lakik majd, és akkor kicsit a földbe süllyesztve lesz egy garázs?

Én egyébként úgy képzelem, hogy legalább egyméter magas alapot szeretnék pl majd a házamnak, ha majd lesz, merthogy tutira ne follyon be az esővíz.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

2020. nov. 6. 16:56
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
65%

Építési engedély nélkül nem építkezhetsz, a terveket pedig mérnökkel kell megcsináltatni. Úgyhogy tőle kérdezd meg.

Egyébként igen, nagyjából az, hogy a gödröt feltötik betonnal, és az lesz az alap, nem pedig a puszta földre építkeznek.

2020. nov. 6. 17:18
 2/16 anonim ***** válasza:
88%
Azért kell alapozás, hogy ne süllyedjenek meg a falak, és ne dőljön össze a ház. A betonalap nagy terhet tart.
2020. nov. 6. 17:41
 3/16 anonim ***** válasza:
34%
300 négyzet méterig csak bejelentési kötelezettség van ne áss alapot az csak megzavar.
2020. nov. 6. 18:04
 4/16 anonim ***** válasza:
57%

kitaláltad magadtól az alapozást - még szoktak vasakat is beletenni a betonba, az veszi fel a vasbetonban a húzóerőket. Nézed csak:

https://www.youtube.com/watch?v=pSi8N1Z-RIw

Ha nem lenne alapozás, az olyan lenne, mintha a fáknak nem lenne gyökerük. Elsodorná őket a szél.

"egy méter magas alapot szeretnék" - igen a padlószint az általában a lakásban magasabban van, előlépcsővel jutnak fel

2020. nov. 6. 18:08
 5/16 anonim ***** válasza:
17%
Miről hadováltok ? Nagyim háza 60cm -es kőház alap egy ásónyom 1901-ben építette az apja .
2020. nov. 6. 19:34
 6/16 anonim ***** válasza:
75%

"csak bejelentési kötelezettség van"

Attól még szabályosnak kell lennie!

Ha nem az, elbontatják.

2020. nov. 6. 19:53
 7/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, eddig királyak, mindet felpontoztam

Egyébként érdekesség-képpen, amit az ötös kommentelő írt; lehetséges, hogy változni is szoktak időnként, párévente a szabályok, hogy mit hogy kell, vagy mit hogy lehet; mert te 1901-es dátumot írsz; de egyébként szóval a te vaálaszod is hasznos volt, szóval arra is nyomtam rá zöldet.

Köszönöm az eddigieket; ha valaki még tudna valamit hozzáfűzni, kérem, fűzze. :):):)

2020. nov. 6. 20:05
 8/16 anonim ***** válasza:
85%

Alap azért kell, mert az alsóbb talajrétegek tömörebbek, mint a legfelső puha réteg. Minél mélyebbre támaszkodik a ház, annál szilárdabb rétegen áll, annál kevésbe süllyed. Ez persze függ a helyi talajtípustól, rétegektől, talajvíztől, egyéb tényezőktől, ezt mind a tervező fogja megvizsgálni, és nem a te elképzelésed szerint tervez, már bocs.

(Például vannak igazán hatalmas, súlyos épületek nagyon puha, homokos, agyagos területen, amiknek az oszlopos "alapja" egészen a sziklatalapzatig nyúlik le, tehát a földkéreg szilárd kőzetéig. Ez persze ritkán szükséges, csak példa az alapozás céljára.)

2020. nov. 6. 20:07
 9/16 A kérdező kommentje:

:)

Én arra gondolok, hogy de, az én elképzeléseim szerint tervez; viszont úgy, hogy az én elképzeléseimet belefoglalva, de fizikailag strapabíró, tartós ház születhessen meg a végére. Tehát pl én mondok neki egy ötletet, hogy mekkora szobát szeretnék, és hová képzelem, az udvar melyik részére; és akkor megnézi, hogy azt hogyan lehet fizikailag stabilra kivitelezni. Vagy pl ha szeretnék emeletet; akkor megnézi, hogy kivitelezhető-e úgy , ahogy én elképzeltem, hogy hol legyen a lépcső, meg pl kiszámolja, hogy hova kéne helyezni a tartóoszlopokat, hogy a ház stabil legyen; és tehát addig javasolja az új variációkat ahhoz , hogy fizikailag is stabil legyen; amíg nekem nem lesz jó, megfelelő az elképzelés. Tehát ha én pl kitaláltam már előre,hogy mekkora szobák kellenének, meg pl legyen emelet is; meg ilyesmik, akkor ő meg kitalálja, hogy hogyan lehet ezt stabilra kivitelezni, megvalósítani; és pl ha valami elképzelésemet nem tudna stabilra megcsinálni, akkor javasol helyette egy másik megoldást,hogy úgyviszont például meg lehetne oldani. De tehát én ezt úgy képzelem, hogy én kitalálom, és akkor ő meg kitalálja, hogy ezt hogyan lehet biztonságosra felépíteni. Hova kellenek tartógerendák, hova kell oszlop ahhoz, hogy minden rendben legyen; és stabil legyen. :) Tehát sokat egyeztetünk, hogy biztonságos is legyen; de az én elképzeléseimmel se menjünk szembe. Meg pl szóval a biztonságnak a kedvéért kész vagyok kicsit engedni, módosítani az elképzeléseimből; de szóval először majd eredetileg én fogok neki tervet adni az elképzeléseimről a földszintet-és az emeletet illetően is. :):) Amúgy úgy képzelem, hogya fő falak pl egymás alatt legyenek, mert az úgy menő; volt ezzel évekkel ezelőtt már egy kapcsolatos kérdésem is; úgy rajzolgatom, hogy ugyanott legyenek a falak. :):)

De amúgy szóval köszönöm a 8-as választ is, arra is ment a zöld. :):)

2020. nov. 6. 20:19
 10/16 A kérdező kommentje:
*Tehát az a legfőbb lényeg, hogy nekem is tetsszen, és ezzel együtt full biztonságos is legyen. :) Tehát mind a kettő érvényesüljön. :) Mert olyan házat , ami nekem nem tetszene, nem hagynám, hogy építsenek nekem. De tehát ez a két szempont, hogy tetszetős is legyen, és biztonságos is. Meg nemtom, azé a szomszédot se zavarja mondjuk pl a ház elhelyezkedése; de mondjuk szóval ez is már az én szempontjaim között van; tehát nem is feltétlenül kellett volna külön megemlíteni. :):)
2020. nov. 6. 20:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!