Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Melyek a legolcsóbbak a...

Melyek a legolcsóbbak a leggyorsabban elkészülő teherhordó falazó megoldások közül nagy (tíz, akár tizenöt méter) belmagasságú ("üres") termek építése során? Melyek a leggyorsabban kivitelezhető hőszigetelések eme termekhez kívülre? Plusz egy lent!

Figyelt kérdés

A szobai (max 2.70 méter belmagasságú, néhány szerencsésebb ingatlan esetén azonban már 3.50) vízesések installálása előtt honnan lehet tudni, hogy milyen teljesítményű szivattyú lesz elég arra hogy folyamatosan zúduló bőséges vízmennyiséget tudjon a gép biztosítani?

Két méter szélesség esetén.

Úgy gondolom, a szivattyú megvásárlása előtt valahogyan kiszámolható ez az érték, hiszen enélkül nem megfelelő gép vásárlása esetén nem lesz elégséges a vízmennyiség, vagy nem két méter széles felületen fog lezúdulni a víz.

2020. nov. 5. 23:55
 1/9 Dave092 ***** válasza:

Ez most két kérdés ha jól veszem ki. Az elsőre acélváz+szendvicspanelt mondanám.

A másodikra passz, próbálj meg rákeresni, hogy szivattyú méretezés vízesés, szökőkút stb.

2020. nov. 6. 11:14
 2/9 anonim ***** válasza:
2020. nov. 6. 11:22
 3/9 A kérdező kommentje:

Átfutottam. Nem, a te általad linkelt kérdésben valamilyen kültéri medencéről van szó, én viszont konkrétan szobai (mielőtt valaki még ezt is félreértené: bőséges vízmennyiségű, azaz nem csupán csöpögő-csobogó) vízesésre kérdezek rá.

Első: a tartószerkezet borítóanyagánál általad említett szendvicspanel nagyjából miből áll? Mi a szerkezete, mennyit bír, és ahogy kérdeztem mivel/mikkel lehet gyorsan alaposan körbe szigetelni?

Az acélváz mennyivel drágább (olcsóbb?) ahhoz képest, ha 44-es vázkerámiákkal építené fel valaki (majd szigetelné le) a külső falakat? (Bár mint laikus feltételezem ez utóbbit statikus, művezető jelenlétében néhány ember is felhúzhatná az építész tervei alapján (kivéve alapozás, tető és gépészet), acélváz választása esetén már teljesen biztos vagyok benne, hogy kivitelezése kizárólag szakemberek és nehézgépek munkájával lehetséges. Így emiatt kérdezek rá, hogy négyzetméterre levetítve mennyivel drágítaná az építkezést, hiszen sem a felhasznált anyagokat, sem a szakemberek munkájának költségét nem ismerem, nem tudom, hogy legalább hozzávetőlegesen mennyivel lehet ez a metódus drágább.)

2020. nov. 6. 12:02
 4/9 A kérdező kommentje:
Természetesen válaszolhattok többen is, nem csupán két ember válasza érdekel, hanem írjatok minél többen; több szem, többet lát alapon érkezzenek újabb alternatívák is. Én pedig pontosan ilyen válaszokat szeretnék olvasni.
2020. nov. 6. 12:07
 5/9 Dave092 ***** válasza:

A szendvicspanel nem hord terhet az maga a szigetelés két fémlemez között. Kingspan-re nézz fel pl, látni fogod. Árakat nézve nem akarok hülyeséget mondani, 4-5 ezer forintból ebből egy négyzetméter akár. Egy normál falazóblokk négyzetméterára kb. 12ezer csak a vakolatlan fal anyagszükséglete. Persze itt jön képbe, hogy milyen az épületet, hogy tudd mennyire várható húzósra a tartószerkezete az épületnek, ezért nem csak a magasság számít hanem a fesztáv illetve az épület hossz is. (mert ugye a főtartók darabszámát utóbbi határozza meg. Általában olyan 6 méterenként rakják szóval megközelítőleg 12m épületnél 3 főtartó lesz.)

Szóval ha csarnokjellegű lesz az épület javaslom inkább ezt még így is, nem véletlen alkalmazzák jobbára ezeket ilyeneknél. Igen be kell daruzni, méreteztetni kéne statikussal de falazásnál meg olyan többletköltségek jönnek, hogy eleve vakolás hőszigetelés, illetve ilyen magasságnál már vagy kéne legalább három koszorút is önteni ami szintén igen melós anyagban pénzben, időben amihez szintén kéne statikus, hogy megmondja, hogy hova, hogyan, kell-e függőleges merevítőoszlop. (most eltekintek attól, hogy ha falazva is lenne mindenképp erre inkább pillérvázas lenne már a célszerű ahol vasbeton oszlop/gerenda a váz és utolólag van vázkitöltő falazás.)

Szóval mindent összevetve számokkal nagyon nem dobálóznék meg százalékokkal mert vannak ezügyben nálam okosabbak is, csak egy iránymutatást akartam adni, hogy valószínűleg ezzel jobban jönnél ki időben biztosan, pénzben meg nagy valószínűséggel de nyílván az elképzelt épületkontúrtól is függ minden. :)

2020. nov. 6. 14:46
 6/9 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen a kimerítő választ, azonnal utána is nézek! :)
2020. nov. 6. 15:20
 7/9 A kérdező kommentje:
Utánanéztem. Egész jónak tűnik a Kingspan AWP rendszere. Hozzátéve, hogy ilyen adatokkal rendelkezik: λ=0,018 W/mK. Ez nagyon jól hangzik! Bár a kellő vastagságban azért már 12.000 forint körül alakul az ára, de cserébe gyorsan kész (lehet). Kösz a tippet!
2020. nov. 6. 15:35
 8/9 A kérdező kommentje:
A főtartókat vasbetonból készítik?
2020. nov. 6. 15:35
 9/9 Dave092 ***** válasza:
Na örülök, hogy találtál hasznos infókat. Acél vagy vasbeton igen. Persze ilyenkor a vasbeton az előregyártott elemekből. Én kicsit acélpárti lennék ebben, kicsit talán könnyebb hozzá rögzíteni meg személy szerint szerintem szebb is belülről egy ilyen :)
2020. nov. 7. 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!