Vaskos döngölt föld elbír még egy szintet (emeletet) a földszinten kívül? Ugye el?! Vagy ha valami oknál fogva mégsem, milyen (nem méregdrága) megoldással lehet elérni,hogy újabb teljes (nem tetőtér) szint építhető legyen vastag döngölt föld falakra?
50, 70, vagy (az sem gond, hogy) akár 100 cm lenne a döngölt teherhordó falazat vastagsága!
Nem kérek olyan kommenteket, hogy miért ez, miért nem más. Valamiért kiíródott a kérdés, amiben ráadásul nem ez áll, hanem kizárólag a fenti. Na az viszont szerfelett érdekel!
Az megvan hogy ez itt Magyarország?
Hivatalosan egy mobilgarázst nem húzhatnál fel....
4-es vagyok
Előre bocsájtom, hogy nem vagyok építész, bár a saját kétszintes téglanyaralónkat 30 éve magam építettem és azóta sincs rajta még egy hajszálrepedés sem.
Szóval:
Láttam ilyeneket, sőt, a Google-ban is találtam a jó múltkorában tervrajzzal is dokumentálva, csak sajnos most az Istennek nem akadok rá.(...de azért rendületlenül keresem neked!:)
De ha logikusan belegondolsz, egy-egy tégla főfal 48 cm-es és ez tart több emelet is, akkor ugyanez kiváltva nyolc, mondjuk 70x70-es téglaoszloppal, (amiknek csinálsz alapot is), akkor semmi gond nem lehet.
Mellesleg Makovecz Imre vályogháza is két emeltnyi belmagasságú volt, mint a vályogépítészet iskolapéldája!...és nem hiszem, hogy gond lett volna az engedélyeztetéssel!:)
Ha te olyan házat szeretnél amelyik 4 oszlopon áll akkor statitkus megtervezi hogyan kell a teherhordó felületeket megcsinálni.
Aztán alatta feltöltöd földdel.
Kedves 14-es, hol írta a Kérdező, hogy oszlopokon ÁLLÓ házat szeretne?
Meglévő vályogházra szeretne emeletet, a legolcsóbb megoldással, de biztonságosat.
Kedves 15-ös, hol írta a kérdező, hogy MEGLÉVŐ vályogházra szeretne emeletet?!
"Nem fog építési engedélyt kapni."
Éppen erre írta 14-es, hogy:
"Statikus megtervezi hogyan kell a teherhordó felületeket megcsinálni. Aztán alatta feltöltöd földdel."
Innentől meg már jöhet az építési/lakhatási engedély.
De olvasd el, amit 13-as írt, azok is megfontolandók.
Azér Makovecnél nem tudjuk, mit, hogyan csinált.
Ez az egész az építész felelőssége lesz. Kérdés, hogy melyik vállalja a felelősséget....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!