Kisebb könnyűszerkezetes épület alapozás, mivel érdemes csinálni?
Szeretnék a kertembe egy 6x5 méteres műhelyt építeni könnyűszerkezetes megoldással(zártszelvényből).
A talaj teteje termőföld, kb. 50-60 centitől lefelé pedig agyag.
A kérdés, hogy alapozás tekintetében mi lenne az a megoldás, ami elbírná a terhet?
Én arra gondoltam, hogy 8 darab beton cölöpöt öntenék, minden sarokra egyet, és az oldalaknál középen is egyet-egyet, és arra tenném rá a szerkezetet, az épület padló pedig így értelemszerűen a talajszint felett lenne pl. OSB lapokból.
Ez így életképes ötlet, vagy teljesen hülyeség?
Lényeges szempont, hogy minél kevesebb beton kelljen hozzá, mert szűk földút még szűkebb kanyarokkal vezet a telekre, tehát nagyobb járművel megközelíteni nem lehet, befordulni a telekre pláne nem.. így muszáj személyautóval, zsákos készbetont hordani.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Pont ezt akartam neked javasolni, mielőtt végigolvastam volna.
Annyi különbséggel, hogy az építmény alá is kellene tenned, arányosan elosztva a távolságot legalább 4 db-ot, amik tetejére laposvasakat teszel négyzet alakban, hogy a terhelés (gépek? asztalok? személyek? stb) ne süllyedjen meg.
Középre az a 4 cölöp jó ötlet, köszi :)
Arra esetleg tipp, hogy milyen vastag, milyen mély betoncölöpöket rakjak?
A szükséges anyagokból kiindulva egy gyors számolássa maga az egész épület 2,5 tonna lesz nagyon maximum, de amit említettél te is, benne a sok szerszám, gépek, asztalok, szekrények, állványok, stbstb. még hozzátesznek nem keveset.
Talajcsavarról sajnos nem tudok véleményt mondani, mert nekem tuskók vannak az ilyesmi méretű nyaraló alatt, idestova 20 éve, probléma mentesen.
Őszintén szólva szakember sem vagyok, csak egy mezei felhasználó, de úgy gondolom, hogyha öntéskor még vasakkal is megerősíted a tuskókat, akkor gyakorlatilag a külsőknek elég 20x30x cm-es felfekvés, a belsőknek esetleg nagyobb.
Nálam 20 és 40 cm között vannak a tuskók beásva, mert nem volt sík a talaj és így lett kiegyenlítve. De láttam már olyat is, hogy teljesen sík talajon nem is volt földbe ásva, csak letéve.
De szerintem ne szenvedj vele, ezt érdemes lenne elhozni INGYEN, ha még megvan:
Általában szokott lenni a Jófogáson, ingyen vagy olcsón.
Háát, ez az ország másik vége nekem, nem érné meg odáig elmenni, pláne hogy ekkora tuskót egy körben egyet tudnék elhozni.
De szerintem akkor 35ös, 1,2 méter mély lyukakat fúrok, bevasalom, aztán kiöntöm betonnal, az úgy tuskónként kb 8 zsák beton, annyit még haza tudok hordani autóval is, szerencsére közel van a telep.
Köszi a segítséget!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!