Elektromos kazán vagy infrapanel? Esetleg inverteres klíma a fűtéshez? Tapasztalatokat megtudnátok osztani róla?
Van egy ház bővítésem amihez hozzátoldottunk két szobát + konyha +fürdő cca. 50nm. Az alap elgondolás az lenne, hogy a jelenlegi fűtésről ami gázos lenne fűtve ez a ház is, de nálam a ház üres 8-18ó között így nem akarnám mind a két házat fűteni. Viszont amikor otthon vagyok plusz hétvégén fűteném mind a két házat a gázossal. A köztes időszakot szeretném gazdaságosan és hatékonyan megoldani ebben szeretnék segítséget tapasztalotakat kapni.
A) terv infrapaneleket szerelek minden szobába és beállítom 23C -ra és amikor nem megy a gázos fűtés bekapcsolnak / rásegítenek az infrapanelek
B) terv veszek ey elektromos kazánt (ez tünik a legolcsobb beruházásnak) és külön körre rakom a fűtés rendszert, hogy amikor nem megy a gázos akkor fűtsön árammal - bár itt félek nagyon megugrana az áramszámlám
C) terv Inverteres klíma itt kicsit félek mert nem tudom mennyire lenne hatékony. Esetleg ha a kültéri egységet nem ki a szabadba a ház oldalár teszem hanem mondjuk a padlásra és a kondenzvíznek csinálok egy elvezetést a csatornába? Így nem lenne annyira 'hideg helyen' talán így hatékonyabban tudna dolgozni?
Válaszokat tapasztalatokat előre is köszönöm.
Szia,
én 1,5 éve költöztem egy 50nm vályogházba. Gáz már nem volt a telken, úgyhogy 2 klíma lett a befutó. Teljesen jól szuperál, nem hangos, nem zavar, pedig engem zavarnak ezek a búgó hangok. Simán lehet aludni is egy üzemelő klímával.
Nem érzem drágának sem: nyáron hűtök (nyilván nem megy folyamatosan) és 10.000 a rezsi. (minden árammal megy). Télen 20.000 körül van, de megy folyamatosan a két klíma. Kültérik kint vannak ugyanúgy. :)
Fisher Nordic-jaim vannak egyébként.
Én egy kicsit másképpen látom a dolgokat, de majd te eldöntöd neked mi a jó.
Nem dicsekvésképpen, de orientáltabb vagyok a témában, mert idevágó szakmáim vannak, (nem gyűjtöm őket de ezt dobta a gép). Épületgépész vagyok, VGF szerelő, Villany és klímaszerelő és aktív is vagyok a szakmában nem csak papírjaim vannak. Szépen leírtad a válasz lehetőségeket, nem húzom az időt KLÍMA!
Elmondom miért: ma Magyarországon a legolcsóbb kiépíteni, fenntartani és karbantartani is a levegő-levegő hőszivattyúkat, mint pl. az inverteres fűtésre optimalizált klíma. Az elektromos fűtést az infrát és a gázt is felejtsed el csak kiesz a vagyonodból. A klímás fűtést még olcsóbbá teheted pl. H-tarifával, napelemmel stb... Nekem egyik sincs mégis klímával fűtök 20 ezer felett még soha nem volt a villanyszámlám pedig 2 klíma szinte mindig megy fűtésen. Azt tudni kell, hogy egy modern inverteres klíma 40-60%-al kevesebbet fogyaszt, mint a régi on/off gép. Mi kell hozzá? Egy jól megtervezett rendszer, a klíma optimális elhelyezése, minőségi fűtésre optimalizált klíma, jó minőségű anyagok és egy szaki. Na meg pénz! :)
Vannak akik még mindig azt hiszik a klíma kieszi őket a vagyonukból, ragaszkodnak a régimódi dolgokhoz és nem akarnak fejlődni a korral. Nem kell erőltetni, ha nem hát nem! Azért egy jól hőszigetelt ház nem árt, amúgy 15 éve fűtök klímával, soha nem vágott földhöz. Egy átlag szoba fűtése 200-250 ezerből megvan klíma+anyag+szerelés. De, ha neked az A,B terv jobb, akkor csináld azt.
"Két készülékkel be tudnám fűteni a lakást?"
Két db 2,5kW-os klímával simán! De, nem feltétlenül kell mindig együtt működniük, ha kinn -20 fok van még akkor is lazán adják a meleget. Ami megbízható és megfelel az elvárásoknak és még halk is az a GREE Comfort X
Ami felette van az már egy más árkategória. Ebből viszik el a legtöbbet fűtésre, meghibásodás is zéró ezzel a géppel, mármint nálunk. Ott van még a dizájn, de vannak akik nagyon érzékenyek a zajokra és ez a halk klíma is hangos nekik, az sem mindegy hova van felszerelve, na meg hogyan. Jó kis gép, van benne beépített wifi modul és távolról is irányítható pl. okostelóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!