Zártkerti ingatlanban mi lehet a legjobb megoldás betörés ellen?
Arra gondoltam, hogy pár wattot fogyasztó de nagyon erős LED lámpákat állítok be időzítőre. Például fél óránként 10 percre felkapcsolna a fürdőszobai világítás.
A konyha mondjuk 2 óránként 30 percre
A nappaliban meg akár egész éjjel éghetne egy kis éjjeli lámpa.
Ez csak elég, nem?
Ha valaki komolyan ezzel foglalkozik, akkor ez neki semmi.
Hozzánk úgy törtek be, hogy bent tévéztünk. A kerti kamrából mindent elvittek, minden szerszámot kint tároltunk. Jelentős volt a kár, elektromos gépektől kezdve kézi eszközök, trafó, de még benzin és egyéb dolgok is tűntek el.
A betörő kint van, sötétben, ő belát úgy a villannyal megvilágított házba, hogy te nem látod.
És akkor vár, figyel, majd látja, hogy a villanyt úgy kapcsolod le, hogy ott sem vagy?
Pillanatok alatt rájön, hogy mi a szitu.
Ezek a komolyabbak.
Ők megfigyelnek, többször visszamennek.
Ebből van szerintem kevesebb, itt vagy tudniuk kell, hogy te nagy mennyiségű kp-t, vagy mondjuk értékes festményeket tartasz otthon.
Gyakoribb a megélhetési bűnöző, aki gondol egyet, és amit könnyűnek ítél, oda tör be.
Ő nem figyel alaposan, nem vár a ház előtt, max körbejár és pár percet figyel, hogy van-e mozgás.
Ha a villany 20 perc múlva fog felkapcsolni, ő addigra már rég elvitte, amit el akart.
Nekem emiatt kinti mozgásérzékelős lámpák vannak.
Ne ő lássa, hogy én bent vagyok.
Én lássam, ha odakint mozgás van!
A másik, ami ennél is sokkal kézenfekvőbb: kamera, és/vagy riasztó.
Nem drágák, és az sem egy ökör ára, hogy egész nap távolról is rá tudj nézni, pl. munkahelyről belépsz, megadod a kis kódodat, és látod, hogy mi újság otthon.
De amúgy egy kamera is egészen olcsó, igaz az olcsóbb rosszabb minőségű képet rögzít, de az is sok betörőt segített már elkapni.
Meg itt ugye az is tényező, hogy az ilyen zártkerti kis megélhetési betörők nem utazgatnak fél országon át egy kis szajré reményében. Ők eladják, amit lopnak, kiviszik a zsibire, mert csak a piára vagy a mindennapokre kell a pénz, ők kicsiben tolják. Azt akarom ezzel mondani, hogy a helyi közösségben jó esély van rá, hogy felismerik az ilyet, ha van felvétel, sőt sokszor maga a károsult is ismeri. A betörő tudja, mit hol talál, hol tud átugrani a kerítésen, hol nincs kutya, esetleg hol éjszakás éppen a tulaj. És a felvételeken sokszor úgy is felismerhető az ilyen, hogy az arca nem is látszik. Az alkata, a mozgása gyakran elég, ha egy ilyen környékbeli az elkövető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!