Megéri hőszigeteltetni a házat?

Én biztos, hogy nem fogom megcsinálni amiket felsoroltál, mert bár nem haldoklunk, de tuti nem élünk addig, míg megtérülne.
Amire talán még ráveszem magam, az a padlásfödém és az északi fal szigetelése, meg a bejárati ajtó csere és kész. Ez is rengeteget számít.

Ha nem akarsz penészt akkor ne szigeteld, mert sohasem térül meg.
Viszont -ahogyan az első írta- az ablakokat ha lecseréled és felül szigeteled, az jelentősen javítja majd a komfortot és spórolsz is vele némi tüzelőt.

"Ha nem akarsz penészt akkor ne szigeteld, mert sohasem térül meg."
Nekem pont a szigetelés után szűnt meg a penészesedés.

A penészedéshez két dolog kell: magas páratartalom, és a szobánál lényegesen hidegebb falfelület. Ha ebből bármelyiket kilőjük, akkor nincs penész. A szigetelés akkor okoz penészedést, ha nem elégséges, vagy hőhidak maradnak, és van közben egy ablakcsere is, ami megszünteti a légcserét, felnyomva a páratartalmat. (Lásd: harmatponttáblázat.)
Ha nálad a lakással egy légtérben van a kazán, akkor fontos pótolni azt a levegőt, amit a kazán szív be a lakásból. Vagy a mostani szellőzős ablakkal, vagy új gumiszigeteléses ablak esetén beépített szellőzővel. Ha nem lesz beépítve szellőző, akkor az új ablak jó esetben állandó fejfájással, egész télen át tartó légúti betegségekkel fog járni, rossz esetben koporsóval. Tehát ugyanennyi levegő fog bejönni kintről (ha nem, akkor s€ggbe kell rugdosni a kivitelezőt), haszon csak az lehet, amennyivel a hőszigetelt üveg kevesebb hőt enged ki. A megtérülése több évtized.
A külső szigetelés attól függ, mennyire rossz jelenleg a ház. Egy régi vöröstéglás ház esetében akár 10 év alatt is megtérülhet a homlokzatszigetelés, egy alapból sokkal jobban szigetelő szilikát esetén kellhet 40 év, mert ezzel is csak 10 %-ot tudsz fogni a fűtésen.
Az se mindegy, hogy egy tökéletes homlokzatot kell leverni miatta, vagy egyébként is kellene csinálni, akkor csak maga a szigetelőanyag jelent plusz költséget.
A mennyezet szigetelése mindenképpen hamarabb megtérül, de mivel ez is párazárást jelent, ezért fontos a lakás páratartalmának viszonylag alacsonyan tartása.
Ha te dolgozod fel a fát, akkor kb. annyiból tudod kihozni, mint a gázfűtést. A gázt oda tekered, ahová akarod. Ha 30 fokot szeretnél, akkor folyamatosan 30 lesz, és ezt fával csak puffertartállyal tudod elérni.
Ha nincs gond a fűtési rendszerrel, akkor felesleges cserélni. Egy modern gázkazán lehet, hogy 10 év alatt kitermelné az árát, de sok olyat lehet itt olvasni ezen az oldalon, hogy 10 éves kazánokat ki kellett hajítani. Vagyis, szerintem akkor cseréld, ha muszáj lesz. Én több gázszerelővel beszéltem, mert 40 éves elmúlt a FÉG cirkóm, és mindegyik azt mondta, hogy kicseréli, ha gondolom, de csak a legmodernebb rohadtdrága szerkezetek tudnak ennél olcsóbban fűteni, vagyis ameddig ez be nem adja a kulcsot, addig ne cseréltessem.

Nézd, a családi vagyonra is érdmes gondolni. Ha nem korszerűsíted a házat, akkor a gyerekeid/utódaid egy szigetelentlen, korszerűtlen hodályt örökölnek, amit soha eladni nem tudnak, és korszerűsíteni sem éri majd meg újabb 30 év múlva, ha már most elavult.
Azért érdemes még most korszerűsíteni, hogy generációról-generációra növekedjen a család vagyona. No meg a karbonábnyom és a légszennyezés miatt is.

4
Ez hülyeség, ahogy van. Ne dőlj be minden baromságnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!