Kedves Mindenki! Egy vegyes tüzelésű kazán felfűtésével van gondom, ebben kérném nálam tapasztaltabbak vagy szakértők segítségét. Az alap problémám, hogy nem tudom rendesen felfűteni a kazánt. (Kötelező kérdőjel: "? ")
"Vagy te tudsz valamit amit én nem.. :)"
Én azt tudom, hogy létezik olyan, hogy "egyszerűsített gázkészülékcsere". Vagyis, ahogy leírtam, nem kell semmi terveztetés meg engedélyeztetés, hanem simán fel lehet rakni egy hasonlót, mint a régi.
Ha megnézed a webshopokat, árulnak hagyományos, azaz nem kondenzációs kazánokat is. Ha nem lehetne felszerelni őket, akkor nem árulnák, nyilván. (A nyílt égésterűek azok, amiket végleg kivontak a forgalomból.)
A dolog lényege itt olvasható például:
A hozzátartozó jogszabály pedig itt, a 6. §:
A kolléga számításával csak annyi a gond szerintem, hogy a kazántípusok hatásfoka ideális körülményekre van megadva, teljes fűtési kapacitásra, ennél fogva, a valós életben a fatüzelés ezt nem tudja. (A gáz az tudja szinte pontosan, mert egy pillanat alatt be tudja szüntetni a vízmelegítést.) A fatüzelés viszont a kellő hőfok esetén is fűti a vizet, mert ott izzik benne a fa, az általad elvárt fölé fűtve a házat, ami egyértelműen veszteség. A másik veszteség, hogy ha lezár a levegő a túlfűtés csökkentésére, akkor az égés nem lesz teljes értékű, azaz a kazánban képződő fagáz egy része elmegy a kéményen.
Tehát, a levegő automata elzárásának jó vagy rossz beszabályozása, valamint a fűtési igény (pl. kinti lájtos időben) alapján a fatüzelésre kiszámolt Ft/kW adatokat meg kell növelni 10-20 %-kal.
Ha most a gázkazánt lecserélnéd ilyen egyszerűsített módon, akkor az egésznek a költsége bejönne 2 év alatt a gázfűtés árán, annyival olcsóbb lenne ugyanaz a hőfok, mint fabrikettel. És akkor a munkádat még nem adtuk hozzá.
Nekem sima nyílt égésterű a készülékem. (Kéményes)
Nem turbós, nem zárt égésterű.
(Termomax - Termo Öv 35kw)
Ahogy írtad, az ilyen készülékeket nem lehet kapni, betiltották. Így továbbra sem értem, hogy tudnék az egyszerűsített gázkészülék cserével újat venni..
Nem egy az egyben kell ugyanolyan szerkezetet venni a régi helyett. Csak bizonyos követelményeknek kell eleget tenni, mint a linkben is olvasható.
Egy gázszerelővel érdemes konzultálni, hogy meg lehet-e oldani. Megéri az utánajárást, mert évente legalább egy százast spórolhatsz. Plusz rengeteg munkát.
Rendben, köszönöm!
Beszélek szakival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!