Mi a különbség a két sparhelt között? A tűztér és a sütő ugyanaz.
A forgatható kallantyúval csak a belső terelőlapátot forgathatod. Ha SÜT állásra teszed, akkor a füstöt leirányítha a sütőbetét felé. Ha FŐZ állásban van, akkor csak a platnit melegíti.
Égési levegőt a hamuláda kihúzásával tudod szabályozni.
Ú tényleg :D
Bocsi, ami 40 éve volt, az már kicsit megkopott a fejemben...
Ja a hamuláda kihuzása azt a funkiót valósitja meg amit cserépkályha vagy kazánajtó esetében az alsó (hamuajtón) levő elforgatható lap:
"A forgatható kallantyúval csak a belső terelőlapátot forgathatod. Ha SÜT állásra teszed, akkor a füstöt leirányítha a sütőbetét felé. Ha FŐZ állásban van, akkor csak a platnit melegíti. "
Jól gondolom, hogy ha fűtés is a cél akkor mindenkép a sütésre kell állítani, akkor is ha csak főzünk rajta, mert föző állásban a vesztesség növelése árán melegiti csak a platnit? S értelemszerüen mikor nyáron főztek vele akkor inkább a kéményen engedték ki a felesleges hőt minthogy még melegebb legyen ott ahol dolgoztak?
De akkor végülis a kicsi teatüzhelyel is meg lehet csinálni, hogy ha hidegebb van kint akkor jobban kihuzzni a hamutálat s akkor jobban fűt (igaz a fát is jobban eszi) a nagy salgó tüzhelyel pedig elég kevésbé kihuzzni mert nagyobb felületen fűt tehát ugyanannyi hőmennyiséget kevésbé meleg felülettel lead.
Értelemszerüen egyformán nyitott vagy zárt sütőre gondolok.
Viszont akkor elmondható az, hogy a hatásfok mégiscsak jobb a nagynál, így ha fütés is a cél akkor célszerübb nagyot beüzemelni mint kicsit?
Tehát ha pl. összehasonlitjuk, mindkettőt beüzemelnénk ugyanott s ugyanannyi hőmérsékletre fűtűnk s minden praktikát bevetünk akkor a nagyobbal ezt kevesebb fával meg lehet oldani? További kérdésem az, hogy ha hödobot épitünk be azzal csökkenthető a szükséges fa mennyisége, illetve a hődob kiváltható hosszabb kályhacsővel (a sparhelt kéménytől való arrébb telepitésével? Annó kiszámoltam, hogy hány méter plusz kályhacső felel meg egy második sparhelt felületének ugyanakkor azt is hallottam, hogy a túl hosszú kályhacső se jó mert túlságosan kihül a sparhelt.
Ennek némikép ellentmond az az elképelés miszerint akár plusz 2 sparheltnyi plusz kályhacső (sokkal olcsóbb mint plusz 2 sparhelt) s maximálisan kihuzott hamutállal maximális teljesitménnyel fűteni. Ez főleg ott lenne elönyös ahol gyakran érkeznek hideg lakásba s gyorsan kellene felfűteni. Esetleg lehetne olyan megoldás hogy a hosszabbított kályhacső s alakzatban fut s a kéményhez levő szakasznál lenne egy zárható áthhidaló szakasz, begyujtáskor rövid kéményre lenne kapcsolva ha 10-20-perc mulva meleg akkor hosszitott kéményre kapcsolni, ha pedig már elég meleg akkor megintcsak rövid kéményre kapcsolni, mert akkor már nem kell annyi hő s a hosszu kémény túlságosan kihülne gyenge fűtés esetén.
Mi a véleményetek erről nektek, hozzáértőknek?
Túl hosszú kályhacső szerintem nem a sparheltnek fog ártani hanem a kéménynek. Ha túlságosan kicsi a kéménybe lépő füstgáz hőmérséklete, akkor jó eséllyel kicsapódás, melynek nyomán kátrányosodás lép fel. Azt pedig szinte lehetetlen kipucolni, és veszélyes is.
Én személy szerint nem kisérleteznék extra hosszú, ferdén vagy vízszintesen vezetett kályhacsővel, inkább egy hődobot iktatnék be.
Nekem a kis teatűzhellyel van némi tapasztalatom.
Begyújtáskor érdemes FŐZ állásba helyezni, ami azt jelenti hogy a platni alól közvetlenül a kéménybe tereli a füstöt, így hamarabb átmelegszik a kémény is, kialakul a megfelelő huzat, így nem fog annyira kifüstölni a platninál. Mikor már átmelegedett, átfordítom sütő állásba, ilyenkor a platni alatti szakaszt elhagyva lefelé fordul a füst, tesz egy kört a sütőbetét körül, így jobb a hatásfok, gyakorlatilag több meleg hasznosul. Emellett a sütő ajtaját is lenyitom, így még onnan is áramlik ki meleg.
Én egy kb. 25-30nm-es műhelyben fűtök ilyennel, rossz nyílászárók mellett is kellemes meleget lehet vele csinálni.
De nyilván a nagyobb tömegű, hosszabb járattal rendelkező nagyobb sparhelt valamivel nagyobb teljesítményű.
Bocsánat, elírtam, a kémény kihülésére gondoltam én is. A kátrányról nem tudtam, én csak annyit tudtam, hogy kisebb lesz a huzat.
Akkor Te is azt irtad le mint én a főz állásba tevéssel, szintén lezárni az elején a füstjárat egy részét csak Nálad nem a kéményben hanem még a sparheltben. Mondjuk az is a különbség hogy a tied egy gyári megoldás az enyém meg barkácsolt lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!