Mi a különbség a két sparhelt között? A tűztér és a sütő ugyanaz.
Az egyik kisebb, csak egy teafőző, vagy egy húsleves f÷r el rajta, a másikra meg 2-3at is fel tudsz pakolni...
Az én gyerekkoromban még nagy jelentősége volt... és ugye nem mindenhol volt hely a nagynak... vagy pl egy présházba eleve felesleges a nagy...
Ha nagyobb felületen fűt akkor több fát fogyaszt?
De ha több fát fogyaszt akkor hogy fogyaszthat több fát ugyanakkora tűztér?
Gyorsabban fogy el benne a fa s gyakrabban kell rakni?
Ezt így nem jelenteném ki hogy több fát fogyaszt.
A nagyobban TALÁN hosszabb a füstjárat, több a hőtároló samott elem (még nem láttam belülről a nagyobb fajtát), így jobban hasznosítható ugyanakkora mennyiségű fából a hő.
Mindkettőben kicsi a tűztér, 2-3 kisebb hasáb fér bele, így elég gyakran kell etetni. Én inkább téglából építenék egyet, nagyobb tűztérrel.
Azt inkább az égési levegő mennyiségével tudod szabályozni.
Ha kevesebb levegőt adsz neki akkor valóban kisebb lánggal, tovább ég a fa, viszont tökéletlen az égés, jobban kormolja a kéményt és a berendezést.
A kémény zárhatóságának akkor van értelme ha a tűztérajtó vagy a hamuzó nem zár jól (ami igaz hogy ezeknél a sparhelteknél létező jelenség), így a kémény lezárásával lehet megakadályozni hogy a kéményhuzat elvigye a meleget, de csak a tűz leégése után!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!