Sparhelt sütőtere "süt" állásban is alig langyosodik, mi lehet az oka?
Elvileg minden sparhelten van vagy egy gomb, vagy egy fül elöl, oldalt, aminek a begyújtáskor nyitva kell lennie, ezzel tudsz levegőt adni és ezzel szabályozod később a láng nagyságát illetve ezáltal a hőfokot.
Ezt megtaláltad és kinyitottad?
A kallantyú tengelyére rá van erősítve belülről egy terelőlemez.Ez tereli a sütő alá a meleg levegőt,vagy fölé.
Leveszed a nagy öntvény lapokat és nézd meg,hogy ez a terelőlemez zár e rendesen sütés állásában.
Azt is ellenőrizd,hogy nincsen e a sütőre rárakódva vastagon a korom a külső részén,mert ez hőszigetel.Ha samott van beesve ebbe a járatba az meg a meleg levegő áramlását gátolja.
Sütés előtt meg kell várni még bemelegszik a tűzhely és a kémény.A hamusnak pedig kb. 2cm-re nyitva kell lennie,hogy a meleg levegő könnyen áramoljon a megkerülő járaton és a sütéshez legyen megfelelő hőfok.Ha elzárod akkor nem melegíti át a sütőt a lefojtott tűz.
Tapasztalatból írok,mert mi is ilyenben sütöttünk évtizedekig,mikor még falun nem volt sem gáz,sem villanytűzhely.
Én tea kályhát láttam/tisztítottam, hogy belül csurig meg volt telve korommal/hamuval. A sütőtér körül, ahol a levegőnek kéne áramolnia.
Itt is lehet, hogy ez a probléma.
És ajánlott kivinni az udvarra, mert elképzelhető, hogy ki fog ömleni belőle a hamu, ami kicsit porol.
Meg kint alaposabban ki lehet tisztítani fujkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!