Miért villan fel egy pillanatra a fázisceruza a vízvezeték rézcsövén?
Figyelt kérdés
Furcsa, szakaszosan rezgő hangot hallottam a családi házunk kazánja felől. Közelebbről hallottam, hogy a meleg víz rézcsövéből jön a gázkazán alatt, és csak akkor hallani, ha folyik valahol a meleg víz. Rögtön kerestem egy egy fázisceruzát és fel is villant, de csak egy pillanatra. Kis idő után megint felvillan, majd rögtön ki is alszik. Ez normális jelenség? Összefüggésben lehet a csövekből jövő zizegéssel, amit egyébként akkor is hallani, ha a ház áramtalanítva van?2018. febr. 17. 18:21
1/7 anonim válasza:
Földelés vagy nulla hibájára gyanakodnék. Akkor villan fel,ha a kazán bekapcsol? Esetleg még a régi módszer szerint(ami már nem szabályos) a vízcsövekre kötötték rá a földeléseket. Igazából nem tudom. Az is lehet,hogy a víz súrlódása elektromos közeget hoz létre. Bár ezt az utolsó mondatot csak most találtam ki a kis fejemmel :D
2/7 A kérdező kommentje:
Úgy látom nincs összefüggésben a termosztát kapcsolásával. Most pl nem fűtött éppen, mégis felvillant. De ha rajta tartom, nem villan fel megint.
2018. febr. 17. 19:48
3/7 anonim válasza:
Fel van töltödve minimálisan, induktív vagy kapacitív vagy statikus feszültségtől, ezért villan fel egy pillanatra amíg te levezeted.
Ez arra utal, hogy a vízrendszer nincs bekötve elektromosan az EPH rendszerbe. Esetleg nincs is kialakítva a házban ilyen; ami nem igazán jó így.
4/7 A kérdező kommentje:
Ez azt jelenti, hogy nincsenek földelve a csövek?
2018. febr. 17. 20:57
5/7 anonim válasza:
Nem egèszen. Minden nagyobb kiterjedèsű fèmszerkezetet össze kell kötni(vízcső, gázcső, kád, zuhanytálca stb.), ez az EPH hálózat. Ugyancsak össze kell kötni a vèdővezetővel ès a földelő szondával is.
6/7 anonim válasza:
Te magad vagy feltöltődve a műszál tartalmú ruháidtól, és mivel szigetelt talpú cipőben vagy, nem tud merre távozni a töltés, csak a fázisceruzán keresztül.
7/7 anonim válasza:
De ha nem hiszed el, keress egy földelt konnektort, húzz el egy hosszabítót a kazánig, és egy multiméterrel sípold ki a kazán vízcsövét a hosszabító védőfőld érintkezőjéhez. Sípolni fog, vagy ohm-mérés állásban pár tized ohmot fog mutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!