Vízakna és villámlás?
Van egy beton vízaknánk, 120cm mély.
Ezt magasítottuk lópallóval + kis fém szögacél résszel.
Viszont így felmerült bennem a kérdés, mi van, ha a fém odavonzza a villámokat a vízaknához?
Mi van ha éppen vízközelben van egy ottlakó?
Szerintetek valós probléma lehet h. villám üt a vízaknába és amiatt lesz valakinek baja?
Világszinten talán ~30 ember hal meg bejegyzetten villámcsapás miatt, de ez nem biztos.
Ezért raktam egy 3m-es köracélrudat a vízaknához, levertem, odahegesztve a fém részhez, h. ha bele is üt, legalább valamerre a köracél irányába próbálja elvezetni..
Szerintetek inkább vegyek ki minden fémet a vízaknából, és oldjam meg valahogy műanyaggal, vagy nincs alapja a félelmemnek?
Köszi
Ha vannak a közelben magas fák akkor koronakisüléssel azok is levezetik a potenciálkülönbséget. Tehát nem feltétlenül hirtelen nagy áramú kisüléssel, hanem lassú, észre sem mindig vehető folyamattal. Néha Szent Elmo tüze néven emlegetik ezt a lassú potenciálkülönbség levezetési jelenséget, ha kissé látható is a magas objektum tetején. Ha a tévében mutatnak villám sújtotta házat, mindig feltűnik nekem az hogy a ház körül egyetlen magas fa sem volt.
A 95 évesen elhunyt édesapám a falu széli szomszédmentes házunk köré gondosan fákat ültetett. És bár magányosan áll a ház a föld közepén, mégsem csapott bele a villám soha. Ha nem lettek volna fák, akkor bizony nem aludtam volna nyugodtan a házban az biztos. Még arra is gondja volt hogy kint a kertben legyen a legmagasabb fa, két nyárfa formájában.
Igen, valós a veszély.
A villám oda csap be, ahova neki jólesik.
TE mit tervezel csinálni villámcsapkodás esetén?
Nem nagyon vezetik el a fák a felgyülemlett töltéseket, ez ellenkezik az elektrosztatika alaptételeivel.
Az is kérdés, mi az a "kis fém szögacél rész". Keret? vagy egy 20 mm hosszú vasdarab a 20x20-as szögacélból?
Nem nagyon tudom, mi az a vízakna, tán víz van benne? Általában? És egyszerű betonból? Mert akkor az elég nedves ahhoz, hogy a bolygó felé némi áramutat képezzen, tehát a villám figyelmét felkelti fém alkotórészek nélkül is.
A villám viselkedése logikus, csak sokszor a logika előre nem látszik. Mint például, egy helyre sűrűbben csapkodott, mint máshová, és pár próbafúrással igazolták, hogy ott a felszín alatt valamilyen jobban vezető anyagból van egy "lencse".
Az az egy biztos, hogy a köracél jobb utat ad a villámnak, mint a vizes beton.
Csak reménykedek abban, hogy legalább három diplomád van, hogy ilyen kérdést felteszel.
Amúgy valóban esélyes, hogy belecsap a villám a vízaknádba, de csak akkor ha ez a házad legmagasabb pontja, és főleg, ha hegyes a teteje.
"Szerintetek valós probléma lehet h. villám üt a vízaknába és amiatt lesz valakinek baja? "
Főleg azoknak lehet baja, akik egész nap ott laknak a vízaknában.
Arra nem gondoltál még, hogy egy villámcsapás után még egy repülő is ráeshet, vagy egy ufó?!
60x60x20cm-es keret, 20mm-es szögacélból, víz nincs az aknában, csak vízóra 120cm mélyen.
A köracél 8mm átmérőjű, 3m-es.
Csak le akarom tudni ezt a részét az építkezésnek :)
Sajnos nincsen jó hírem, mert 50 %-os esélyed van rá.
Vagy belecsap, vagy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!