Tulaj - haszonélvező vita. Mi a megoldás?
Örököltem egy lakást, itt is éltem. A lakásnak van egy haszonelvezője, aki eddig nem igényelte a jogait. Mivel a lakás nagyon rossz környéken van elakartam adni. A haszonélvezo azonban azt mondta vagy itt élek vagy menjek albérletbe. Valószínüleg az utóbbi mellett fogunk dönteni parommal, mert nem szeretnénk ezen a környéken családot alapìtani és a lakás sem felel meg erre a célra. Így viszont mindkét lakás rezsijét fizetnünk kell, mert nem tudjuk más nevére íratni a közüzemi szamlákat, közös költséget. Valahogy megoldható, hogy ezt ne keljen nekünk fizetni? A lakás üresen fog állni.
Ekezetek miatt elnézést, törli a telefon beiras után.
"Azt akarja ha már örököltem akkor éljek is itt."
Fordítva ül a lovon!
Ha ő a haszonélvezője akkor jelezd neki, hogy Te kiköltöztél és akkor innentől fogva éljen a jogával!
Viselje a terheit és húzza a hasznát, ha már Ő a haszonélvező!
Ha nem akkor jelezd neki, hogy mivel nem él a jogával szeretnéd (akár peres úton is) megszüntetni azt, hiszen azzal, hogy nem használja (hasznosítja) a lakást, üres állapotában csak romlik az állapota amivel neked (mint tulajdonosnak) kárt okoz!
Na ettől tuti elszabadulnak majd az indulatok, de azok majd elsimulnak.
Ilyen környéken jó eséllyel fel fogják törni az üresen álló lakást.
Erre hivatkozva írj (írass ügyvéddel kb. a havi közös költség áráért) egy levelet a haszonélvezőnek, hogy vagy állja a lakás fenntartásának és riasztórendszeres őrzésének költségét, vagy járuljon hozzá a lakás te hasznodra történő kiadásához, vagy eladásához.
Ez persze némi összeveszést fog okozni, de a másik lehetőség az, hogy fizeted a lakás fenntartását úgy, hogy nem élsz ott.
Kérdezz meg egy jogászt, 5000 Ft egy tanács.
A haszonélvezet az a hasznok szedésének a joga, tehát semmire nem kötelezheti a tulajt, arra sem, hogy az ő nevén legyenek az órák, meg be legyen jelentve, stb.
Talán még a közműszolgáltatók is tudnak adni erre nyomtatványt, de én elmennék ingatlanos jogászhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!