Tulaj - haszonélvező vita. Mi a megoldás?
Örököltem egy lakást, itt is éltem. A lakásnak van egy haszonelvezője, aki eddig nem igényelte a jogait. Mivel a lakás nagyon rossz környéken van elakartam adni. A haszonélvezo azonban azt mondta vagy itt élek vagy menjek albérletbe. Valószínüleg az utóbbi mellett fogunk dönteni parommal, mert nem szeretnénk ezen a környéken családot alapìtani és a lakás sem felel meg erre a célra. Így viszont mindkét lakás rezsijét fizetnünk kell, mert nem tudjuk más nevére íratni a közüzemi szamlákat, közös költséget. Valahogy megoldható, hogy ezt ne keljen nekünk fizetni? A lakás üresen fog állni.
Ekezetek miatt elnézést, törli a telefon beiras után.
1.,
Tulajdonosként eladhatod a lakást haszonélvezettel terhelten, de az értékének a töredékéért ha szabadulni akarsz tőle. Ehhez nem kell a haszonélvező engedélye.
2.,
Írásban szólítsd fel a haszonélvezőt, hogy nyilatkozzon, akarja e lakni, vagy bérbe adni az ingatlant, mert ha ő nem, akkor te megteszed és a bérleti díjat elfelezed vele, azaz közösen adjátok bérbe, hogy legalább ne fizess egy üresen álló lakásért.
Hacsak nem 99 éves a haszonélvező, akkor én az eladást tartom jobbnak.
A haszonélvezö nem modnhatja meg, hogy neked ott kell lakni, legfeljebb azt szabhatja meg, hogy ott NEM.
Elvileg a lakást eladhatod haszonélvezettel terhelten is.
A közmüveket egyszerüen le kell mondani.
Nem tudsz mit tenni, mert itt nem tisztázatlan jogi helyzetről van szó, hanem olyan szubjektív tényről, hogy nem akarsz összeveszni a családdal.
Sajnos, akkor vagy ott maradsz, amit te nem akarsz, vagy elmész, amit ők nem akarnak, utóbbinál meglesz a harag és fizetheted a közös költséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!