Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Megéri így spórolni?

Megéri így spórolni?

Figyelt kérdés

Nehéz helyzetbe kerültünk, elvesztettem a munkám. Így hároman élünk a párom fizetésből az elsős gyermekünkkel.

Az összes bevételünk kb. 170 ezer/hó. Ebből fix kiadás: 50 ezer/hó lakástörlesztés, és kb. 60 ezer/hó rezsi, plussz 8 ezer/hó a gyerek ebédje.

Marad így 52 ezer/hó minden más egyéb kiadásra.

Úgy próbálok spórolni, hogy vettem pl. a Sparban S-Budget sajátmárkájú Sensitive 1 literes tusfürdőt, s elosztottam 3 kiürült flakonban. A kézmosó szappanból is ezt a márkájút vettem, szintén 1 literes és Sensitive, beletöltöttem a kürült adagolóba, a többit elraktam későbbre.

Vettem 5 liter ecetet az öblítő helyettesítésére, s két nagy flakon Tesco gazdaságos, zöld mosógélt.

A takarításra és fertőtlenítésre vettem sima, szürke flakonos hypót, szinén 5 litert. Még a Tescoban vettem 3 karton 2,8%-os tartós tejet, 3kg sajátmárkás lisztet, 10 kg cukrot, 3 csomag sajátmárkás levestésztát,és 5 csomag ugyanolyan nagytésztát, 2kg rizst. Emellett vettem olcsóbb párizsit 2 rudat, s 1 kg virslit.

Hazafelé a Pennyben meg vettem azt a zöld dobozos Pennys margarint 4 db-ot.

Nyáron raktam el savanyúságot, befőttet, lekvárt. Illetve fagyasztottam le zödségeket ( zöldbab, fejtett bab, tök stb.)

Emellett minden télen vágatunk le disznót, így abból még van kb. 7-8 adag a fagyóban. Nyáron vágtunk pár csirkét és kacsát, abból is van még 4-5 főzésnyi. Karácsony előtt vágunk újra disznót.

Répát, zöldséget, krumplit még szeptemberben megvettük egész télre, lenn van a veremben.

A tüzelőt még nyáron megvettük.

Szerintetek jó így takarékoskodni? Ki tudunk jönni pár hónapig, míg nem lesz munkám?

Van még valami ötletetek, tippetek?

2017. nov. 21. 10:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
66%
Nem tudom de sokan csinálják hogy ugyan oda járnak dolgozni csak váltott műszakba. Így mindíg van a gyerekkel valaki. Úgy gondolom Kecskeméten van most munka bőven.
2017. nov. 21. 11:41
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg ez nálatok helyi sajátosság.

Én is falun élek (Bp-től 35 km-re) nálunk reggel 7-8-ig polgárőrök állnak a nagyobb útkereszteződésekben egészen az iskoláig és engedik át a gyerekeket, leállítva az autókat.

A szülők viszik és hozzák annak az elsős gyerekét, aki dolgozik és nincsen nagyszülő, olyanokét is, akivel egyébként más kapcsolatuk nincs, csak utcabeli.

Ezt az első szülőin az iskola szervezte.

Pedig viszonylag kicsi, 2500 fős faluról beszélek.

2017. nov. 21. 11:57
 13/17 A kérdező kommentje:

Nálunk nincs polgárőrség a kereszteződésben, igaz csak 1600 fős falu.

Sose volt zökkenőmentes a beilleszkedésünk. 5 éve költöztünk ide Kecskemétről, azóta kapjuk a beszólogatásokat.

(Miért nem termelünk semmit a kertbe, miért csak füvesítve van?

Miért nem tartunk állatokat, miért csak vágatunk le magunknak?

Miért vágattuk ki a nagy diófát az udvarról?

Miért nincs testvére a gyerekünknek?

Miért van két autónk?

Stb.)

Egyszer megkaptuk, hogy bunkó városiak vagyunk, akik nem is tudják miért költöztek falura. :(

2017. nov. 21. 12:11
 14/17 anonim ***** válasza:
88%

Mi Budapestről költöztünk, 15 éve és semmi gondunk nincs, pedig lehetett volna, ha mellre szívunk dolgokat.

Az a baj, hogy te ezeket a dolgokat "beszólásnak" veszed, holott nekik ez így a természetes.

A falusi ember számára ezek a dolgok érthetetlenek (nem termeltek, nem tartotok állatokat, stb.) mert ők már az anyaméhben erre szocializálódtak.

A többi pedig ( 1 gyerek, 2 autó) simán csak kíváncsiskodás.

Falun egymás életébe látnak, ha nem látnak, akkor kérdeznek, így szokták meg, nekik nincs ebben semmi különös.

Mást láttak otthon, másra lettek nevelve, mint egy tősgyökeres városi. Mások az illemszabályaik is.

A diófa?

Hát a diófa "szemetel", mint minden fa, ezért lásd meg a kopasz udvarokat, ahol max tuják vagy fenyők vannak, ha ad magára az illető.

Falun élni, beilleszkedni egy teljesen más életformába nem könnyű.

Ahogy az sem, hogy hol húzd meg a határt, hogy mindenkivel kedves legyél, tudjál úgy beszélgetni, hogy ne árulj el magatokról semmi bizalmasat és úgy tartsd be a 3 lépést, hogy ne azt érezzék, hogy lenéznéd őket.

Nekünk sikerült.

Muszáj lesz beilleszkednetek (vagy költözni) mert falun nagy az egymásrautaltság és ha bajban vagy csak rájuk számíthatsz.

Ahogy mi is, amikor elöntötte a házunkat a víz, a fél falu jött menteni a holmijainkat, olyan is, akiket nem is ismertünk.

Vagy amikor Karácsonykor az apukám összeesett az udvaron és a szomszéd látta meg.

Kérés nélkül otthagyta a szentestei vacsorát és vitte apukámat a 20 km-es arrébb levő városba az ügyeletre, mert a mentő 40 km-ről messzebbről tudott volna csak jönni, egy óra múlva, nekünk meg akkor még nem volt autónk.

Ezzel kockáztatta a jogosítványát is, mert aznap már fogyasztott alkoholt és ilyenkor már nem szokott autóba ülni.

Vagy amikor megállt az autóm a falu túl felén és a pék vontatta haza, akit addig nem is ismertem.

Hidd el, ha nem tudsz csak egy picit is az ő fejükkel gondolkozni, akkor nagyon keserves életetek lesz, soha nem fogod otthon érezni magad és a helyedben elkezdenék a visszaköltözésen gondolkozni, mert falun kirekesztettnek lenni pokol lesz az életed!

2017. nov. 21. 13:14
 15/17 anonim ***** válasza:
66%

... és még valami!

Amikor egyszer nagyon nehéz helyzetbe kerültünk (szerencsére csak félév volt az egész), nem kellett a boltban fizetnünk (Majd behozzátok, ha lesz pénz!), holott nem mi kértük, a karácsonyi vacsorát összehordták a szomszédok, halászlé töltött káposzta, sütik, mindenkitől kaptunk valamit és jó szívvel adták.

Azóta már hála Istennek talpra álltunk, mi is tudunk adni, százszorosan visszaadtuk már mindent, de ezt soha nem fogom nekik elfelejteni!

2017. nov. 21. 13:22
 16/17 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Keress rá itt is a gyakorin a "spórolásra" rengeteg jó praktikumot írtunk már össze. Olvass el jó sokat belőlük mert van ami hasznosabb míg másik részben.
2017. nov. 21. 18:25
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Mi is kis faluban élünk, ráadásul Szabolcs megyében.... Rengeteg spórolási tippem, receptem van, ha érdekel írj privát üzenetet és elküldöm neked.

Én még nagyon sok mindenen tudnék a helyedben spórolni.

Egyébként nem beszólni akarok, de miért vágattátok ki a diófát? Nem szeretitek a diót? Nem tudjátok eladni? Sok pénz van benne. Egyébként szerintem is felesleges 2 autót tartani. Nekünk is volt tavaly, de aztán mivel a férjem szerint én vagyok a "pénzügyminiszter" így láttam, hogy nagyon sok pénz elmegy a 2 autóra, így eladtam az egyiket, és most a másikat is el fogom, egyéb anyagi okok miatt. Busszal járok már harmadik hete. Nem könnyű, mert jobb munka után kocsiba ülni, 16 perc és itthon vagyok, vagy zötykölődök a buszon majd 45 percet..-

Fel a fejjel! Nincs olyan hullámvasút, ami csak lefelé megy!

2017. nov. 24. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!