Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Kazánba bükk vagy akác?...

Kazánba bükk vagy akác? Melyik tűzifát vegyem?

Figyelt kérdés
2017. jan. 24. 22:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Évtizedekig csak akáccal tüzeltem. 6 éve felénk alig lehet kapni akácot és ami van az is vagy rossz minőségű, vagy nagyon drága. Akkor váltottam bükkre. Nem bántam meg szárazon nagyon jól izzik, tartja a parazsat. Tavaly is azt akartam venni megrendeltem, aztán az utolsó pillanatban gyertyán lett belőle. Megkérdezte tőlem a fakitermelő nem hozhatna-e azt, mert nem meri kint hagyni az erdőn, nagyon lopják. Így az lett. Jó a gyertyán is, de a görcsös nehezen hasad. Gyorsan leadja a hőt és kevesebb ideig tartja a parazsat, mint a bükk. De az sem rossz! Volt még tölgy, szerintem az is jó. Cser nem volt és nem is tudtam, hogy a kényt tönkreteszi. Bár tudom, hogy magas a cser savtartalma. A lényeg, hogy az akác elbújhat a bükk, tölgy, gyertyán mellett. Én örülök, hogy váltottam.
2017. jan. 25. 21:05
 12/16 A kérdező kommentje:
Ezért gondolkodtam én is, mert az akác szuper jól ég, de nagyon hamar ki is hűl. Ezért váltok át bükkre, bár a bükk (nálunk) olcsóbb is.
2017. jan. 25. 21:14
 13/16 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Hadd javítsak ki pár dolgot itt a beszélgetésben!

Először is, az akácnak HATALMAS kultusza van idehaza. Talán azért, mert még az útszélén is az nő. Megkérdezel 10 embert, hogy melyik a legjobb tűzifa, 8 biztosan azt mondja, hogy az akác. Egy nagy előnye van, frissen vágva is jól ég, mert viszonylag alacsony a nedvességtartalma. Esélye sincs a cser, tölgy, bükk, gyertyán négyes ellen. De sajnos ezt az emberek nem fogják fel.

A második dolog, a cserfának ALACSONY a csersav tartalma, tehát kevésbe tartós, ezért is korhad el hamarabb, mint például a tölgy. Tehát SEMMI baja nem lesz a kéménynek a cserfától.

A legutolsó dolog pedig az, hogy ne mázsára vedd a fát, hanem erdészettől erdei köbméterre. A tüzépek is onnét veszik, s ráteszik a hasznukat. Persze ez csak akkor állja meg a helyét, hogy ha fel tudod dolgozni saját magad. Ha nem, akkor inkább fűts gázzal, mert olcsóbb, mint az így vett fa, még akkor is, ha száraz.

A kérdésre válaszolván, egyértelműen a bükk, de erdei köbméterre vedd!

2017. jan. 25. 21:30
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod, ezt tudom, hogy nem olcsóbb a gáznál, főleg nekünk nem, mert a házunkban a két szintet külön is lehet fűteni. Azt vettem észre, hogy a padlófűtés fával nagyon lassan melegszik fel, tehát inkább a felső szint radiátoraihoz nagyon jó a fa. Mivel a gyerekek már kirepültek, mi csak az alsó szintet fűtjük teljesen, fenn 19 fokra van állítva a termosztát. Viszont két ünnep közt, hétvégén, ha jönnek a gyerekek, felfűtjük az egész házat, és a fával fűtve sokkal kellemesebb a hőfok. Bár tapasztalatom szerint az akác elég hamar leég, ezért is tettem fel a kérdést, és megerősítettetek, hogy váltsak. Nálunk valóban az akác a sláger, az Alföldön élünk. Mi "konyhakészen vesszük a fát, szóval nem olcsó. Kipróbáljuk a bükköt, remélem beválik:)
2017. jan. 25. 22:12
 15/16 anonim ***** válasza:

"Esélye sincs a cser, tölgy, bükk, gyertyán négyes ellen."

De van, méghozzá az, hogy egy akácfa 30 év után már vágáséretté válik, míg a többi amiket felsoroltál 50-80 év után. Vagyis akácból ugyanannyi idő alatt kétszer annyi tüzelőt lehet megtermelni, mint a többiből, ez pedig óriási előnye az akácnak.

Másik nagy előnye, hogy nem csak hegyvidéken, dombtetőkön érzi jól magát, mint a többi, hanem akár az Alföldön is, a homokos talajban, vagyis lényegesen nagyobb területen termelhető, igénytelenebb fafajta, mint a többi felsorolt.

Valamint van még néhány jó tulajdonsága, ami ugyan nem kötődik a tüzeléshez, de kiemeli a többi fafajta közül (pl. kevésbé hajlamos a vetemedésre, vagy pl. az egyik legfinomabb mézfajtát lehet belőle előállítani), szóval azért nem teljesen véletlen vagy érthetetlen az "akáckultusz".

A többivel viszont egyetértek.

Kérdező, vehetsz tölgyet is bátran, az is nagyon jó minőségű tüzelő, a tölgy és a bükk édestestvérek, rendszertanilag is nagyon közel állnak egymáshoz. Megbánni nem fogod egyiket sem.

2017. jan. 26. 02:30
 16/16 anonim ***** válasza:

Tisztában vagyok vele, hogy 30 év után vágásérett az akác, s mindenhol megél, mert nagyon invazív fa, hasonló a bodzához.

Amit írtam, hogy esélye sincs az akácnak a másik négy ellen, azt a tüzeléstechnikai szempontokra mondtam, ott meg tárgytalan, hogy melyik hány év alatt vágásérett, mert nem erdőtelepítésről volt szó.

2017. jan. 26. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!