Miért rosszabb a kazánom teljesítménye, ha adatok nem ezt indokolják?
Van egy 250 m2es házam 11 fűtőtesttel (2 kisebb) ez a kazánom [link] (6 tagos) Nyílászáróim cserére értettek, de láttam már rosszabbat is bőven. Szigetelés sem a legjobb a házban, de szintén láttam már rosszabbat.
A barátomnak 180 m2es háza van 13 fűtőtesttel, jobb nyílászárókkal, szigetelés ugyanaz. Ez a kazánja: [link]
Mindkettőnknek 2 szintes a háza.Ugyanakkor, tehát ugyanolyan időjárási viszontagságoknál, ha ő megpakolja ugyanannyi fával mint én, akkor neki 6 órán keresztül megy a kazán ~60 fokos vízzel, nekem 1,5-(max)2,5 órán keresztül.
Ennyit számítana a nyílászáró, ill a több m2, vagy vmit én csinálok rosszul, netán (az adatok ellenére) ennyivel gyengébb a kazánom?
köszönöm a válaszokat!
Tiszta ,hogy légköbmétert fűtök, a m3-t lusta voltam kiszámolni, de így meglepett a 40%, pedig tök logikus...elhamarkodott voltam a kérdéssel.
Ennek ellenére mindig nagy különbségnek érzem, hisz ha úgy vesszük, fele annyi fával fűt a haverom, mint én. Félek ezt már tényleg ráfoghatom a nyílászárókra, a fa minőségére stb.
Asszem jövőre vagy szigetelés és/vagy nyílászáró csere lesz, vagy a felső szintre beépítek egy kandallót. Rengeteg fát fűtök...
Köszönöm a gyors válaszokat.
-A kazán ajtaja nagy, de a másik kazáné is kb ugyanakkora.
-Fa minősége: Én jó minőségű vegyest használok, de nagy része (talán)akác ahogy nézem, száraz és apró hasított, könnyű. Inkább kis kandalllóba való. A barátom fája nem tudom milyen,de száraz és nagyon nehéz, sokkal nagyobb mint az enyém.
-Brikettel nagyon kvázi megfizethetetlen lenne a fűtés számomra, az nagyon drága. max "befűteni szoktam vele, mert hamar felmelegíti a vizet, utána tűzifát dobok rá.
Egyébként ha rossz(vizesebb) fával ha főtök, akkor lassabban ég, de Istennek sem megy fel a víz 45-50 foknál feljebb avíz , még akkor sem, ha tárva nyitva hagyom az alsó ajtót.
-Kéményemben vagyok egyedül biztos, hogy az biztosan megfelelő. 4éve csináltam 20as, átvezető18as, megfelelő magasságú nagy huzattal. Egy jó barátom ezzel foglakozik, ők csinálták.
6osnak:
Csak ,hogy tiszta legyen, brikett nagyon gyorsan felviszi a hőt, de hamar el is ég, nem tartja a hőt(nálam). Rengetegbe kerülne.
Egyébként (jobb minőségű)szénnel fűtenem nagyon jó, ott ha -10-15 fok is van kint, este 10kor megtömöm, akkor reggel 6kor még meleg a radiátor, és van parázs. Csak hát szén, az nekem nagyon körülményes....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!