Normális dolog ez? (fűtés)
Teljesen normális dolog.
A fűtés célja nem az, hogy te melegnek érezd a radiátorokat. Az optimális fűtésnek az a célja, hogy állandóan a beállított komfort-hőmérsékleteden tartsa a házat.
Ifjú koromban én is hőszigeteletlen, rossz tájolású házban laktam és vegyestüzelésű kazánnal fűtöttem a gravitációs rendszerű fűtést.
Az én komfort hőmérsékletem 21 fok.
Délután 5 órára hazaértem, a házban 17 fok volt, begyújtottam. Mire a család hazaért égett a tűz a kazánban, de még 17 fok volt. Vagy 20 percig kellett bömböltetni a kazánt, mire felment 65 fokra a vízhőfok, és gravitációsan megfordult. Na akkor 65-70 fokos radiátorokkal elkezdődött a ház felfűtése. Kellett másfél óra, mire elérte a ház a 21 fokos komfort hőmérsékletemet.
Szóval a vacsora idején volt egy fél órát a ház a komfort hőmérsékletemen.
De mivel a tűz nem égett még le, elkezdődött a túlfűtés. Mire a gyerekeket fürösztöttük már dögmeleg volt a házban. Mikor lefektettük őket, jól betakargatva kellett egy kicsit szellőztetni, hogy ne a dögmelegben aludjanak el. Mire mi felnőttek is lefeküdtünk 25 fok volt, teljesen feleslegesen.
Aztán majd reggel hajnal 4-5 óra körül volt megin egy fél órát a ház a 21 fokos komfort hőmérsékletemen - de élvezni nem tudtam mert még aludtam. 20 fokban ébredtünk.
Szóval összegezve, abban az időszakban hiába fűtöttem, szinte sosem a komfort hőmérsékletemen volt a ház, hanem vagy alatta, vagy felette. A nap 24 órájából ha egy órányit volt éppen 21 fok, akkor sokat mondok.
Most hőszivattyúval és gázkazánnal fűtök. A termosztát 21 fokra van állítva, 0,2 fokos hiszterézissel. Azaz 20,8 fokon bekapcsol a fűtés, és 21 fokon kikapcsol. A ház állandóan a komfort hőmérsékletemen van. Soha nem fagyoskodok, és soha nincs döghőség.
A radiátornak az a szerepe, hogy a kazánban megtermelt meleget adja át a helyiségeknek. Nem kell állandóan melegnek lenniük, mert azzal túlfűtesz.
#2 Na igen, az hogy te egy túlméretezett fűtési rendszerrel rendelkeztél, és még fűteni sem tudtál normálisan, az egyrészt a te problémád, másrészt irreleváns is a kérdés szempontjából.
Az első kettő és az utolsó bekezdésed volt az, ami a kérdésre válaszolt, a többi végeredményben nettó nyavajgás volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!