A konyhai gáztűzhely által kibocsátott szénmonoxid nem veszélyes?
Viszont a szén-dioxid, ha nagy a koncentrációja, veszélyes.
Gáztűzhelytől ugyan nem szokott felgyülemleni olyan halálos mértékben, mint a pincében (mustgáz néven), de azért elég sok eü-problémáért felelős.
Kedves kérdező, a szénmonoxid miatt ne aggódj. A gáztűzhelyed esetében, sem a főzőlapon, sem a sütőben nem képződik szénmonoxid. Széndioxid képződik.
[A széndioxid miatt túlzottan aggódóknak pedig szeretném elmondani, hogy egy két óra hosszás sütés során (10 MJ hőenergia fejlődés közben) erős túlzással 300 liternyi széndioxid képződik. Egy 50-60 m2-es kis lakásban is 150 m3 levegő van. Szóval még a fél %-ot sem éri el a széndioxid koncentráció. Életveszélyessé 6-8% környékén válna. A gyertya lángja pedig a mustot erjesztő pincékben 14% CO2 tartalom fölött alszik el. Ez alatt azért lejárkálnak a gazdák kellő óvatossággal a pincékbe.
A szénmonoxidhoz visszatérve leginkább tüzelőberendezésekben képződik, amikor a kéményhatás akadályozott. Vagy speciális szélviszonyok miatt áramlik a kéményben vissza az égéstermék, vagy egy jól záródó ablakokkal ellátott házban beindítják a konyhai elszívót, és nincs külön levegőutánpótlás. Szóval a levegő áramlásának akadályozása esetén képződik szénmonoxid. Egy gáztűzhely esetében sem a gázégőknél, sem a sütőben nincs akadályozva az égéstermékek távozása és a friss levegő beáramlása a készülékbe, szóval egy gáztűzhelynél nem képződik szénmonoxid.]
"Szóval még a fél %-ot sem éri el a széndioxid koncentráció."
Na igen, de a normál légköri koncentráció jelenleg 0,04 %. Párszáz éve ennek csak a fele volt. Az emberi szervezet ehhez van szokva. Az egészséges levegő egyezményes maximális CO2-értéke 0,1 %.
Tehát ha az általad említett 0,5 %-ra nő, azaz a normálisnak 12-szeresére, azt már észre lehet venni. Nem halálos, meg nem is okoz rosszullétet, de nemrég olvastam egy doktori disszertációban, hogy 0,3 % felett a közérzet romlik, a koncentráció csökken.
Plusz hosszú távon a légutak legyengülnek, minden fertőzésre fogékonyak lesznek.
"[A széndioxid miatt túlzottan aggódóknak pedig szeretném elmondani, hogy egy két óra hosszás sütés során (10 MJ hőenergia fejlődés közben) erős túlzással 300 liternyi széndioxid képződik."
Tehát szerinted 2 órás folyamatos sütés során (mely idő alatt folyamatosan ég a gáz, nem kapcsol ki-be, mint az elektromos) összesen kb. 300 liternyi égéstermék képződik? Ez szerintem erősen alábecsült adat, ha arra gondolok, hogy közel kb. ugyanennyi gáz is elfogy (0,3-0,5 m3) ez idő alatt, és ha ahhoz hozzávesszük az égéshez elhasznált levegő mennyiségét, a végtermék közel a duplája lesz, nem?
Nem belédkötni akarok, de így tűnik logikusnak! Persze, a kibocsátott égéstermék nem 100%-ban CO2, de a többi képződött gáz sem éppen egészséges.
A másik, hogy nem feltétlenül biztos, hogy az egész lakás ca. 150 m3-nyi levegőjét kellene alapul venni mint befogadó közeget, ahol az égéstermék el tud elegyedni, mert lehet, hogy pl. valaki csukva tartja a konyha ajtaját, a főzés-sütés szag visszatartása érdekében. Így mindjárt más a képlet, mert ilyen esetben csak kb. 20 m3-nyi légtérben keveredik el az a 0,3 -0,5 m3 CO2, és egyéb társai.
A földgáz égése:
CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O
mivel a földgáz legnagyobb részben metán [ [link]
[Nyilván a levegő nitrogén tartalmát nem vettem bele az egyenletbe, mert annak mennyisége nem változik.]
Kedves #7-es. Kiforgatod a szavaimat. Én nem azt mondtam, hogy 0,5% a CO2 koncentráció (két óra sütőhasználat után), hanem azt, hogy "még a fél %-ot sem éri el" ! Az általam említett 300 liter széndioxid és a 150 m3 levegő első ránézésre 0,2%.
Gomzolinak pedig nem akarom elhinni, hogy 100 éve gyártott múzeális gáz-sütője van, ami az adott hőfok elérése után nem szabályozza le a lángot a minimumra, hogy hőfokon tartsa [hanem a hőmérséklet tovább emelkedik]. Már a 40 éve gyártott készülékek is tudták ezt. Nem alszik el, csak egészen kicsi lesz a láng.
A 10 MJ hőenergia szemléletesebben 2388 Kcal, amivel 30 kg vizet fel lehet forralni. 3 kg hús megsütéséhez biztosan kevesebb energia és kevesebb gáz kell. Szóval inkább erősen túlbecsülni igyekeztem.
"Persze, a kibocsátott égéstermék nem 100%-ban CO2, de a többi képződött gáz sem éppen egészséges."
Én nem is égéstermékről, hanem kimondottan annak széndioxidjáról beszéltem. Hisz ahogy a legfölső egyenletből is látható, az égéstermékből a "többi gáz" nem más mint vízgőz...
Egy NEFF márkájú, régi készülék VOLT. Pár hónapja már lecseréltük. És mi nem a MJ-okat nézegettük, meg a kalóriát és hogy így forral 30 liter vizet meg úgy, hanem a gázórának a kijelzőjét. Ha nem hiszel nekem, ülj oda a saját gázórád elé, és nézd meg, mennyi gáz fogy el egy 2 órás sütés során.
Számomra immár teljesen érdektelen a kérdés, mert villanysütőre váltottunk. És az is igaz, hogy éveken át használtuk a gázsütőt, és még élünk-virulunk. Mégis fenntartom a véleményem, hogy bizonyos körülmények között egészségre ártalmas lehet. ÉS EZ VOLT a KÉRDEZŐ által feltett KÉRDÉS.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!