Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A konyhai gáztűzhely által...

A konyhai gáztűzhely által kibocsátott szénmonoxid nem veszélyes?

Figyelt kérdés
A konvektorok zártak, de a gáztűzhely alatt a láng szabadon ég. Ugyanúgy szén-monoxid keletkezik, nem? Nem veszélyes?
2015. dec. 7. 18:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
ha megfelelő a levegő-gáz arány, akkor elég a gáz és nincs monoxid.
2015. dec. 7. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ!
2015. dec. 7. 18:24
 3/13 anonim ***** válasza:
66%

Viszont a szén-dioxid, ha nagy a koncentrációja, veszélyes.

Gáztűzhelytől ugyan nem szokott felgyülemleni olyan halálos mértékben, mint a pincében (mustgáz néven), de azért elég sok eü-problémáért felelős.

2015. dec. 7. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 Bognár Gábor HW ***** válasza:
32%
Azért ez nem pontosan így van. Amikor begyújtod a gáztűzhelyet még lehet, hogy megfelelő a levegő is gáz aránya, ahogy azonban elhasználja a légtérből az oxigént egyre kevesebb oxigén jut az égéshez és megkezdődik a szén-monoxid termelés. Így halt meg egy idős házaspár nem is olyan túl régen.
2015. dec. 8. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 gomzoli ***** válasza:
66%
A régi lakások eredeti, nem tökéletesen záró ablakai mellett nem volt akkora probléma, hogy a gáztűzhely- és sütő égéstermékei egyszerűen a lakás levegőjét "dúsították", mert némi szellőzés a csukott ablakok mellett is volt. De a mai modern, jól záró ablakok mellett nekem is bizonytalan érzésem van. Ha sütök egy darabosabb húst, és két órán át lohog a tűz a sütőben, annak nem kevés égésterméke van, amit utána mi szívunk tüdőre. Éppen ezért, amikor előző gáztűzhelyünk elromlott, nem is javíttattuk már meg (amúgy is bő 25 éves volt), hanem vettünk egy kombinált készüléket, főzőlap gázos, a sütő villamos.
2015. dec. 8. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
39%

Kedves kérdező, a szénmonoxid miatt ne aggódj. A gáztűzhelyed esetében, sem a főzőlapon, sem a sütőben nem képződik szénmonoxid. Széndioxid képződik.


[A széndioxid miatt túlzottan aggódóknak pedig szeretném elmondani, hogy egy két óra hosszás sütés során (10 MJ hőenergia fejlődés közben) erős túlzással 300 liternyi széndioxid képződik. Egy 50-60 m2-es kis lakásban is 150 m3 levegő van. Szóval még a fél %-ot sem éri el a széndioxid koncentráció. Életveszélyessé 6-8% környékén válna. A gyertya lángja pedig a mustot erjesztő pincékben 14% CO2 tartalom fölött alszik el. Ez alatt azért lejárkálnak a gazdák kellő óvatossággal a pincékbe.

A szénmonoxidhoz visszatérve leginkább tüzelőberendezésekben képződik, amikor a kéményhatás akadályozott. Vagy speciális szélviszonyok miatt áramlik a kéményben vissza az égéstermék, vagy egy jól záródó ablakokkal ellátott házban beindítják a konyhai elszívót, és nincs külön levegőutánpótlás. Szóval a levegő áramlásának akadályozása esetén képződik szénmonoxid. Egy gáztűzhely esetében sem a gázégőknél, sem a sütőben nincs akadályozva az égéstermékek távozása és a friss levegő beáramlása a készülékbe, szóval egy gáztűzhelynél nem képződik szénmonoxid.]

2015. dec. 8. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
49%

"Szóval még a fél %-ot sem éri el a széndioxid koncentráció."


Na igen, de a normál légköri koncentráció jelenleg 0,04 %. Párszáz éve ennek csak a fele volt. Az emberi szervezet ehhez van szokva. Az egészséges levegő egyezményes maximális CO2-értéke 0,1 %.

Tehát ha az általad említett 0,5 %-ra nő, azaz a normálisnak 12-szeresére, azt már észre lehet venni. Nem halálos, meg nem is okoz rosszullétet, de nemrég olvastam egy doktori disszertációban, hogy 0,3 % felett a közérzet romlik, a koncentráció csökken.

Plusz hosszú távon a légutak legyengülnek, minden fertőzésre fogékonyak lesznek.

2015. dec. 8. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 gomzoli ***** válasza:
61%

"[A széndioxid miatt túlzottan aggódóknak pedig szeretném elmondani, hogy egy két óra hosszás sütés során (10 MJ hőenergia fejlődés közben) erős túlzással 300 liternyi széndioxid képződik."

Tehát szerinted 2 órás folyamatos sütés során (mely idő alatt folyamatosan ég a gáz, nem kapcsol ki-be, mint az elektromos) összesen kb. 300 liternyi égéstermék képződik? Ez szerintem erősen alábecsült adat, ha arra gondolok, hogy közel kb. ugyanennyi gáz is elfogy (0,3-0,5 m3) ez idő alatt, és ha ahhoz hozzávesszük az égéshez elhasznált levegő mennyiségét, a végtermék közel a duplája lesz, nem?

Nem belédkötni akarok, de így tűnik logikusnak! Persze, a kibocsátott égéstermék nem 100%-ban CO2, de a többi képződött gáz sem éppen egészséges.

A másik, hogy nem feltétlenül biztos, hogy az egész lakás ca. 150 m3-nyi levegőjét kellene alapul venni mint befogadó közeget, ahol az égéstermék el tud elegyedni, mert lehet, hogy pl. valaki csukva tartja a konyha ajtaját, a főzés-sütés szag visszatartása érdekében. Így mindjárt más a képlet, mert ilyen esetben csak kb. 20 m3-nyi légtérben keveredik el az a 0,3 -0,5 m3 CO2, és egyéb társai.

2015. dec. 8. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
42%

A földgáz égése:

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O

mivel a földgáz legnagyobb részben metán [ [link]

[Nyilván a levegő nitrogén tartalmát nem vettem bele az egyenletbe, mert annak mennyisége nem változik.]


Kedves #7-es. Kiforgatod a szavaimat. Én nem azt mondtam, hogy 0,5% a CO2 koncentráció (két óra sütőhasználat után), hanem azt, hogy "még a fél %-ot sem éri el" ! Az általam említett 300 liter széndioxid és a 150 m3 levegő első ránézésre 0,2%.

Gomzolinak pedig nem akarom elhinni, hogy 100 éve gyártott múzeális gáz-sütője van, ami az adott hőfok elérése után nem szabályozza le a lángot a minimumra, hogy hőfokon tartsa [hanem a hőmérséklet tovább emelkedik]. Már a 40 éve gyártott készülékek is tudták ezt. Nem alszik el, csak egészen kicsi lesz a láng.

A 10 MJ hőenergia szemléletesebben 2388 Kcal, amivel 30 kg vizet fel lehet forralni. 3 kg hús megsütéséhez biztosan kevesebb energia és kevesebb gáz kell. Szóval inkább erősen túlbecsülni igyekeztem.

"Persze, a kibocsátott égéstermék nem 100%-ban CO2, de a többi képződött gáz sem éppen egészséges."

Én nem is égéstermékről, hanem kimondottan annak széndioxidjáról beszéltem. Hisz ahogy a legfölső egyenletből is látható, az égéstermékből a "többi gáz" nem más mint vízgőz...

2015. dec. 9. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 gomzoli ***** válasza:

Egy NEFF márkájú, régi készülék VOLT. Pár hónapja már lecseréltük. És mi nem a MJ-okat nézegettük, meg a kalóriát és hogy így forral 30 liter vizet meg úgy, hanem a gázórának a kijelzőjét. Ha nem hiszel nekem, ülj oda a saját gázórád elé, és nézd meg, mennyi gáz fogy el egy 2 órás sütés során.

Számomra immár teljesen érdektelen a kérdés, mert villanysütőre váltottunk. És az is igaz, hogy éveken át használtuk a gázsütőt, és még élünk-virulunk. Mégis fenntartom a véleményem, hogy bizonyos körülmények között egészségre ártalmas lehet. ÉS EZ VOLT a KÉRDEZŐ által feltett KÉRDÉS.

2015. dec. 10. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!