Hogyan osszam be a pénzt? Kezdő háziasszony, többi lent
Én nem szeretek 1 hónap egyszer bevásárolni .
Mikor kell valami lemegyünk és megvesszük a hozzávalót.
Én minden nap főzök, de van aki csak 1 héten egyszer.
Van hogy egyik nap ,tésztát,vagy húsos ételt ,vagy vega, így változatos és olcsó is .
Télen a paradicsom arany áron van így pótolom paradicsom pürével.
A tisztító szerekkel is sokat spórolhatsz én ecetet ,hypót, cif szóroló szert használok.
Szia, nekem a pénz beosztására az elején nagyon jól jött, hogy mindent felírtam. Az összes kiadásunkat, a legapróbbakig, mint egy naplót, úgy vezettem naponta és hó végén összeadtam + át is láttam, hogy vannak felesleges dolgok, amire túl sokat költök.
Szerintem tésztát, rizst, télálló krumplit, hagymát, fűszereket, lisztet, fokhagymát, olajat vagy zsírt előre meg lehet venni és azokból már egész sokmindent el lehet készíteni. Mi pont tegnap ettünk igaz, házi, anyukám által elrakott lecsót, kis hagymát dínszteltem alá, ráöntöttem az üveg lecsót és pikk-pakk 20 perc alatt megvolt az isteni finom vacsoránk. Mondjuk a bolti lecsó elég pocsék. De rengeteg tészta étel van, ami hamar megvan és mégsem kell 2-3 napos kaját enni, én frissen szeretek főzni minden nap. Káposztás, krumplis tészta savanyúsággal (azt is előre meg lehet venni), egy tojásleves, utána palacsinta, ha tojásból is előre betankolsz, ha van pincéd/kamrád, ott simán eláll, nem kell hozzá a hűtő, abból is számos jó dolgot lehet készíteni, akár egy lekváros piskótát vacsora utánra, vagy tepsis bundáskenyeret, de egy jó rakott krumpli sem annyira drága étel, olcsó a csirkecomb is például, én szeretek ilyen tepsis egybesült cuccokat csinálni. Berakom a befűszerezett combokat, mellé rakok krumplit, cukkinit, répát, mindenféle zöldséget és egybe megsütöm, nálunk mindenki imádja. Vagy egyik nap csinálsz egy pörköltet tésztával, ha marad belőle, csinálhatsz rizses húst savanyúval másnapra, nézz utána, mert rengeteg olcsó és jó recept van. A füzetet meg érdemes vezetni pár hónapig, hogy lásd a kiadásokat. A kolléganőm meg úgy osztotta be a pénzét, hogy ha volt havi 50 ezre, akkor elosztotta 4 felé, az volt a heti pénze. Annyiból tudott azon a héten gazdálkodni, nem nyúlt a többihez, így mindig úgy vásárolt/főzött, hogy a hónap végén sem kellett összehúzniuk magukat. Sok sikert.
50.000 két főre nagyon kevés.
Érdemes elhagyni vagy minimalizálni a húsfogyasztást ilyen esetben, mert az kerül a legtöbb pénzbe. Ha helyette zöldségekre, tejtermékekre, gabonákra költötök sokkal jobban kijöttök és nem kell a hónap végén aggódni, hogy nem jut mit enni.
Érdemes hetente járni bevásárolni, illetve az eltartható dolgokból raktározhatsz be, amikor akciós pl. liszt, száraztészta, rizs, bab-és gabonafélék (gersli, lencse, szárazbab, stb.), műzli, lekvár, méz, tartós tej, tejszín, zöldségkonzervek (pl. borsó, bébirépa, kukorica, olajbogyó élvezhetőek konzervben is, gombát és hasonlókat inkább ne vegyél, csak frissen finom).
A heti bevásárláskor pedig LISTÁVAL menj mindenképpen, anélkül sok felesleges dolgot meg fogsz venni.
Szervezd meg a napjaidat, és döntsd el, melyik napokon akarsz főzni. Pl. ha 2-3 naponta, akkor az heti 3-4 főzés. Tehát 3-4 főételre, és tőletek függően 1-2-3 levesfélére lesz szükséged. Írd fel minden bevásárlás előtt, hogy MIT szeretnél készíteni, és ahhoz miből mennyi kell!
Oszd be a pénzedet: 50.000 ft az kb. 12.000 ft/ hét bevásárlásra. Ha megvetted a főételekhez valót, akkor a maradékból azt vedd meg, amit reggeliztek: gyümölcsök, zöldségek, ha kell akkor felvágottak, sajt, kenyér, stb.
HA még marad ezután pénz, akkor pedig az maradjon az élvezeti cikkekre vagy vésztartaléknak.
Húha, nem könnyű 50 ezret kétfőre beosztani. Én minden hétre akkor egy tizest szánnék kajára, és egy tizes maradna a tisztító- és mosó szerekre.
Ha kicsi a hűtő én inkább az egytálételeket bogarásznám át a főfőcskével foglalkozó oldalakon. ( [link]
Néha főzök egy nagyadag pörköltöt és minden este más köret, vagy főzelék teszi változatosabbá.
Vagy ha kevés az időm a főzésre, mert mást is kell csinálni, akkor pár szelet húst és másfél kilónyi meghámozott felkarikázott krumlit bedörzsölök valamilyen villámpáccal, berakom egy sütőzacskóba, és beteszem másfél órára a sütőbe, és közben tudok mosni, vasalni, takarítani.
A konyhaszekrényt tudod spájznak használni, de a meleg miatt csak üvegbe zárva tárolhatod a dolgokat, mert megtelepszik bele különben valami.
Van egy rakás lakberendezési ötlet kis tér kihasználására. Saját a lakás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!