Hogyan tud felrobbanni egy cserépkályha? Gond ha elzárom amikor ég? Vagy csak akkor szabad elzárni mikor parázs van bent?
-simán fel tud robbanni,
pl : ég a tűz benne,közben valaki becsukja az ajtóit,a bent lévő cucc ettől nem ég rendesen a kevés levegő miatt ,csak erősen füstöl,ekkor valaki kinyit egy ajtót,az oxigén bezúdul,és az ott felgyülemlett éghető gázok,hirtelen mind égni-robbani kezdenek,
csak akkor zárd le teljesen ha parázs van.
annyit érdemes tudnod, hogy nem maga a fa ég, hanem a gázai égnek. ha ezeket a gázok nem égnek el, hanem felgyülemlenek, akkor a kritikus hőtöl egyszerűen berobbannak.
nem érdemes szimulálnod, de ha lezárod a levegőt és nincs már láng,a magas hőtöl gázosodik a fa csak nem ég el oxigén nélkül. vagy ajtónyitáskor bedurran, vagy a kályhában lévő gázkeverék a kritikus hőtöl robban be. mindez a fagáz, oxigén és hőtöl függ.
Tökéletlen égés következtében a füstterekben felgyűlik a fagáz. Kap egy szikrát, és megtörténik....
Cserépkályhával úgy fűtünk, hogy viszonylag nagy lángon feltüzeljük, hagyjuk a tüzet kiégni teljesen, és utána zárjuk le, hogy a huzat belülről ne hűtse. Ilyenkor órákig sugározza a meleget.
Az előző vagyok, közben látom, hogy több jó válasz is jött. A válasz írásának kezdete, és az elküldés között eltelt egy kis idő.
A vízteres cserépkályha egy külön történet.
Ott zárt rendszer esetén lehet vízgőz robbanás.
Kazánbiztonsági berendezésekkel megelőzhető. Gondos tervezést és kivitelezést igényel. Sajnos észnélkül csinálják.
Nem gondoltam volna.
Én eddig ahogy beggyulladt el szoktam zárni, soha nem volt gond.
Szintúgy a kaminot is.
Cserépkályha csak olyan tüzelő anyagoktól tud felrobbanni,illetőleg a tetejét felnyomni,ha gázok képződnek ,és az hirtelen robban be .Tehát,ha parázsra nagyobb mennyiségű dióhéjat rakunk,és az teljesen lefedi,akkor gázosodás kezdődik.Aztán ahogy kis láng keletkezik,már durran is .Ha ugyan ezt a mennyiséget rárakjuk,és közben van láng is,illetve folyamatos égés ,akkor nem tud berobbanni.Ugyan ez vonatkozik a szénnel való tüzelésre is .A szén is teljesen le tudja fedni a perázst .Természetesen nem egy lapát szénről van szó.
Fánál ez nem fordul elő,mert a fák közt légrés van .
cserépkályha tűzteréven nincs akkora hely ,hogy nagy mennyiségű fával lehetne megpakolni .Elzárni azért sem érdemes,mert a a ilyenkor csak elfüstölög,kormol .Ha nem elég száraz ,kicsapódik a viz pára,és a kátrány ,ami egyformán kárositja a kályhát ,és a kémény t is .
A kaminó kandalló más téma.
Ott ha lezárod, van sekunder levegő forrás (ha hátul fa tüzelésre van állítva.)
Ott így a leggazdaságosabb a tüzelés.
Ahhoz tudnám hasonlítani, ha cserépkályhát lent lezárod, de az ajtón adsz levegőt. Alul szenesedik és a fent beáramló levegővel egy tökéletes(ebb) égés történik. Ha benézel a lyukon akkor láthatod, hogy kék a láng..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!