Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan szabaduljunk meg a...

Hogyan szabaduljunk meg a penésztől a leghatásosabban?

Figyelt kérdés
Panellakás 7. emeletén lakunk. Tavaly cseréltünk ablakot. a két szobán a külső falakat belülről leszigeteltük. A konyhát nem mert már a konyhabútorhoz nem akartunk nyúlni. Elkezdett csúnyán penészedni a konyha arról nem beszélve hogy az összes ablak párás. Az ablakos most hoz aereco hygro szellőzőt a konyhába. Utána ha festjük a falat mit tegyünk ? Tud valaki valamilyen vékony szigetelőt ( az álmennyezettől vékonyabb kellene ) mert a konyhabútort továbbra se szeretnénk megbontani ( az ajtók miatt szűk hely maradt. Tudom hogy az ablak miatt kezdett el penészedni mert nem tud a pára távozni. De akkor hogy előzzük meg. Hogy kell kezelni a falat ? Le kell mindenképp szigetelni azt az egy falat ?
2010. febr. 4. 11:42
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

15 évig éltem penészes lakásban, aztán bekerültem egy nagyon száraz és meleg lakásba, ahol közlekedett rendesen a levegő a régi, eldeformált ablakokon keresztül. Mivel az ablakokat már kinyitni sem nagyon lehetett - olyan állapotban voltak - kicseréltettem műanyagra. Résszellőzősre. Rá egy évre elkezdtünk penészesedni. A fürdőn kívül mindenhol. Sokan mondanak sokmindent. De a penész megjelenése egy nagyon összetett dolog. Ugyanolyan "jellemzői"vannak a lakásomnak, mint a testvéremének, ők mégsem penészesednek évek óta sehol. Pedig műanyag ablak, diszperzites festék, szigetelés nélküli régi tömblakás. Akkor kérdem én, hogyan lehetséges ez? Az idei sok esőzés után vettem észre, hogy a só, cukor összeállt a tartóban, még a papírzsebkendők sem teljesen "szárazak". A fa bejárati ajtó úgy megdagadt, hogy alig lehet becsukni-kinyitni.

Sőt még meszelt helyiségben is megjelenik a penész, ha neki úgy tetszik. Tehát nem semmi ellenség. Akiknek van, azok nagyon ajánlják a hygroszabályozáson alapuló szellőzőrendszereket. Állítólag drágák, de nagyon jók. Persze ajánlják azt is, hogy mindenféleképpen szakember szerelje fel és mérje fel, mivel nem mindegy a lakás tájolása, a nyílászárók helye, mérete, és jól el kell találni a szellőzés "közlekedését" ahhoz, hogy működjön. Nem kell miatta sokat fűteni, mert csak a felesleges párát szívja el a lakásból és enged be helyette friss levegőt, ráadásul áram sem kell hozzá. Fizikai alapelven működik. Én is ilyenen gondolkodom, mert a többi csak tüneti kezelés: penészölő, festékek, glettek, stb.

2010. szept. 16. 08:49
 12/17 A kérdező kommentje:
Azóta megoldódott. Beszereltettünk szellőzőt a konyhaablakba ( aereco ) 15.000 Ft volt és azóta nem penészedünk. Ha teheted te is szereltesd be.
2010. szept. 17. 07:25
 13/17 anonim ***** válasza:
Utolsó hozzászóló vagyok. Szeretném tudni, hogy miből áll ez a szellőzőrendszer, mert a honlapokon hiába olvasok róla, valahogy nem tiszta egy-két dolog. Csak az ablakba építenek be valamit, vagy kell hozzá áram is, valami más ketyere? Ha nincs szigetelve is hatásos? Válaszodat előre is köszönöm, mert jobban hiszek annak, akinél működik, mint annak, aki el akarja adni.
2010. szept. 20. 07:04
 14/17 A kérdező kommentje:

Szia !

Áram nem kell hozzá. Csak beszerelik a műanyag ablakba. És ennyi. Mi csak egyet tetettünk de azt is mondják hogy ha 2 oldali fekvésű a lakás akkor 2 oldalra kell. Nekünk egy elég volt. Nálunk belülről le vannak szigetelve az utca felőli falak. Egyedül a konyhában nem, azért ott csapódott le a pára. Ti panelban laktok ? Szerintem az is számít, hogy szélső oldali lakás-e. Nem kérdezted azt aki betette az ablakot hogy mit tanácsol ?

2010. szept. 21. 07:51
 15/17 A kérdező kommentje:
Most már elolvastam amit eddig írtál. Elméletileg ha nem szigeteltetek falat akkor a falak résein tudna párologni a levegő. Legalábbis a panelen nálunk olyan rés van, hogy amikor még nem volt leszigetelve volt egy nagy vihar hatalmas széllel és konkrétan felvált a tapéta -a kívülről befújó szél miatt-. Pont a szobában voltam és saját szememmel láttam. Amikor leszigeteltük kb. 2 cm rés volt rajta. Jó mi ? Tényleg csak azt tudom mondani hogy próbáljátok ki. A neten olvastam a párásodásról meg a hőhídról, hogy mi segít. De gondolom már te is utánaolvastál. Nekünk aereco hygro van beszerelve.
2010. szept. 21. 07:57
 16/17 anonim ***** válasza:

Köszönöm,hogy segítesz! Nem tudom, hogy panelban lakom-e, csak azt tudom, hogy nem éppen tégla, mivel a szögek falba ütéskor elgörbülnek. Négy emeletes tömb, kb. a 60-as években épült. Kívülről nincs szigetelve, belülről sem, és amíg az ablakokat ki nem cseréltem száraz meleg volt bennt, nyáron pedig kellemesen hűvös. Nem volt más választásom, ablakot mégsem tudtam saját magamnak faragni. Azt kell venni, ami a piacon van. Ma már a fa ablakok is hasonlóan zárnak.

Már érik bennem, hogy kérek árajánlatot a beépítésre, mert nem szeretnék penésszel együtt élni még 20 évig.

Még egyszer nagyon köszönöm.

Tui.

2010. szept. 22. 07:02
 17/17 A kérdező kommentje:

Igazán nincs mit. Remélem ti is minél hamarabb megszabadultok a párától, penésztől.

Sok sikert !

2010. szept. 22. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!