Hogyan szabaduljunk meg a penésztől a leghatásosabban?
15 évig éltem penészes lakásban, aztán bekerültem egy nagyon száraz és meleg lakásba, ahol közlekedett rendesen a levegő a régi, eldeformált ablakokon keresztül. Mivel az ablakokat már kinyitni sem nagyon lehetett - olyan állapotban voltak - kicseréltettem műanyagra. Résszellőzősre. Rá egy évre elkezdtünk penészesedni. A fürdőn kívül mindenhol. Sokan mondanak sokmindent. De a penész megjelenése egy nagyon összetett dolog. Ugyanolyan "jellemzői"vannak a lakásomnak, mint a testvéremének, ők mégsem penészesednek évek óta sehol. Pedig műanyag ablak, diszperzites festék, szigetelés nélküli régi tömblakás. Akkor kérdem én, hogyan lehetséges ez? Az idei sok esőzés után vettem észre, hogy a só, cukor összeállt a tartóban, még a papírzsebkendők sem teljesen "szárazak". A fa bejárati ajtó úgy megdagadt, hogy alig lehet becsukni-kinyitni.
Sőt még meszelt helyiségben is megjelenik a penész, ha neki úgy tetszik. Tehát nem semmi ellenség. Akiknek van, azok nagyon ajánlják a hygroszabályozáson alapuló szellőzőrendszereket. Állítólag drágák, de nagyon jók. Persze ajánlják azt is, hogy mindenféleképpen szakember szerelje fel és mérje fel, mivel nem mindegy a lakás tájolása, a nyílászárók helye, mérete, és jól el kell találni a szellőzés "közlekedését" ahhoz, hogy működjön. Nem kell miatta sokat fűteni, mert csak a felesleges párát szívja el a lakásból és enged be helyette friss levegőt, ráadásul áram sem kell hozzá. Fizikai alapelven működik. Én is ilyenen gondolkodom, mert a többi csak tüneti kezelés: penészölő, festékek, glettek, stb.
Szia !
Áram nem kell hozzá. Csak beszerelik a műanyag ablakba. És ennyi. Mi csak egyet tetettünk de azt is mondják hogy ha 2 oldali fekvésű a lakás akkor 2 oldalra kell. Nekünk egy elég volt. Nálunk belülről le vannak szigetelve az utca felőli falak. Egyedül a konyhában nem, azért ott csapódott le a pára. Ti panelban laktok ? Szerintem az is számít, hogy szélső oldali lakás-e. Nem kérdezted azt aki betette az ablakot hogy mit tanácsol ?
Köszönöm,hogy segítesz! Nem tudom, hogy panelban lakom-e, csak azt tudom, hogy nem éppen tégla, mivel a szögek falba ütéskor elgörbülnek. Négy emeletes tömb, kb. a 60-as években épült. Kívülről nincs szigetelve, belülről sem, és amíg az ablakokat ki nem cseréltem száraz meleg volt bennt, nyáron pedig kellemesen hűvös. Nem volt más választásom, ablakot mégsem tudtam saját magamnak faragni. Azt kell venni, ami a piacon van. Ma már a fa ablakok is hasonlóan zárnak.
Már érik bennem, hogy kérek árajánlatot a beépítésre, mert nem szeretnék penésszel együtt élni még 20 évig.
Még egyszer nagyon köszönöm.
Tui.
Igazán nincs mit. Remélem ti is minél hamarabb megszabadultok a párától, penésztől.
Sok sikert !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!