Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi várható el a ház tulajdonos...

Mi várható el a ház tulajdonosától jogi és erkölcsi értelemben is az alábbi helyzetben?

Figyelt kérdés

Adott egy nagyszülői ház, aminek a tulajdonosa sok éve az egyik unoka (nagyszülői kérésre). A házban még él az egyik nagyszülő. Az unoka szülője már nem, de annak testvérei igen.

Elvárható az unokától, hogy a házban lakó nagyszülőt, illetve a házat azok minden gondjával egyetemben "gondozza", az élő más rokonok pedig csak látogatóba mennek, és akkor is ők a jók? Még gyerekként "kapta" az ingatlant, befolyása nem volt, most viszont úgy tűnik, mintha le kellene dolgoznia az ajándékot.

2010. jan. 25. 14:54
 1/4 A kérdező kommentje:
Ez így elég sötét.... Szóval a háztulaj az unoka, a hasznélvező a nagyszülő. Az unoka nem lakik ott.
2010. jan. 25. 14:59
 2/4 anonim ***** válasza:

A lakás, ház manapság nagy kincs, valahol érthető a rokonok ellenérzése, amiért a nagyszülő a többi rokon "kijátszásával" ennek az egy unokának ajándékozta az amúgy közös örökséget. Valószínűleg ezért érzik úgy, hogy akkor viszont gondozza is nagyszülőt helyettük is ez a kivételezett.

Amúgy meg ha belegondolok, sosem éreztem azt, hogy a nagyszüleim, dédszüleim segítése terhes kötelesség lenne, örültem, ha bármelyikkel együtt lehetek. Ha a nagyszülőtől te kaptad a házat (gondolom, rólad szól a kérdés), valószínűleg nagy kedvence lehetsz. Nem irigylem szegényt, ha neked viszont ekkora teher gondoskodni róla. Inkább örülj neki, hogy él, és még vele lehetsz! Én boldog lennék, ha lenne még nagypapám, nagymamám. Ne foglalkozz az irigykedő rokonokkal, viszont ne is akard lepasszolni a nagyszülőt, nem ezt érdemli tőled!

2010. jan. 25. 15:43
 3/4 A kérdező kommentje:
Hát igen, meg is bántam már a kérdés kiírását! Nem erről van szó, de valószínűleg litániát kéne írni ahhoz, a valós helyzet vázolható lenne. Nyilván nem a nagymama gondozása okozza fejfájást, az már annál inkább, hogy az illető, merthogy nem rólam van szó, akár a csillagos eget is lehozhatja, azt koszorúba fonhajta, az sem elég. A nagymama gyermekei pedig ha odatelefonálnak, az a hónap fénypontja. Jelen esetben az ingatlan az illetőnek inkább púp a hátán, mint nagy kincs, de így valóban elég sarkos a sztory.
2010. jan. 25. 15:53
 4/4 A kérdező kommentje:
Ja! És az összes rokon egyetemlegesen ajándékozta az unokának a házrészt, nemcsak a nagyszülő.
2010. jan. 25. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!