Melyik a jobb, a gázos vagy a távfűtéses lakás?
A gázos azért jobb, mert annyit fűtesz amennyit gondolsz. Viszont az előző lakásunkban (kb 80nm) úgy volt 40 a fűtés, hogy csak a két szobát fűtöttük, a konyha-előszoba-fürdőszoba jéghideg volt (akkor tanultam meg nagyon gyorsan fűteni :D).
Most távhős van és sokkal jobb szerintem, mert nem fázom. Mondjuk nem tudom pontosan mennyibe kerül, de szerintem sok mindentől függ, mert itt a lakás (kb 60nm) teljes rezsije 30 körül van és abban benne van a víz is meg minden.
Első hozzászóló vagyok.
Én meg a távhősben fázom van a szobámban 1 kb.40cm-es radiátor és minden télen 2 paplannal takarózok.
De ha meg azt nézed nyáron a gázért nem fizetsz.én meg jún-júl-aug.Fizetek 11ezret.Nov-dec-jan-feb olyan 40ezer fölött
ha a gázosban ugyanolyan hőt akarsz elérni mint a távhősben, akkor arányaiban drágább.
én utálok fázni, 20 évig laktam gázosban, és tele lett a tököm, h. kb csak a fölöttem lakó profitál abból, h 30ezret kidobok télen havonta csak a gázszámlára, és tréningruhában, 20 pokróc alatt kell aludnom, ha nem akarom, h reggelre jégcsap lógjon az orromon...
most 1 szál bugyiban alszom, a ruháim órák alatt megszáradnak, és egy fityinggel sem fizetek többet.
itt az egész lakás fűtve van, és úgy fizetek 30at. a régi lakásban csak 1 szobát fűtöttem, és úgy ment el 30.
ha vásárolni szeretnéd a lakást, és nem albérletnek, akkor pláne megéri, hiszen ha azt veszed, akkor mind1, hogy a hiteltörlesztőd magasabb, vagy a távhőszámlád...
mire élvezhetnéd, hogy olcsóbb a fűtésed, addigra meg ki tudja mi lesz még... lehet, h a gáz drágább lesz mint a távhő.
Távfűtés: 5%-os áfa, körbefűtenek, alacsony ár és még nem is fázol.
Gáz: magas áfa, nem fűtenek a szomszédos falak, megfagyok, ennek ellenére sokat fizetek.
El lehet dönteni, hogy melyik a jobb.
Nem lehet megmondani, érdemes megkérdezni mindkét házban a lakókat, hogy mennyit fizetnek.
Gázos előnyei:
- ha elutazol, lekapcsolhatod
- nincs alapdíj
- tényleg annyit fizetsz, amennyit fűtesz
hátrányai:
- gáz van a lakásban. Még szivároghat is...
- konvektorok nagyon rossz hatásfokkal hasznosítják a gázt. Magyarán az utcát fűtöd.
Távfűtés előnyei:
- hatékony gázkazánok a hőközpontokban
- támogatott (5% áfa)
hátrányai:
- nem (annyira) szabályozhatod
- földben (amíg elér a házhoz a hő) sok a veszteség
- van alapdíjad, ha semmit nem fűtesz, akkor is fizetsz.
Az, hogy körbefűtenek a szomszédok, mindkettőnél igaz. De az is, hogy ugyanígy te is fűtöd a szomszédaidat.
Én a gázra szavaznék, ha hatékony kazánnal lehetne megoldani a fűtést (cirkó), nem pedig gázkonvektorokkal.
a gázosban nem biztos, h körbefűtenek, mert szabályozható, tehát ha nem lakik ott, vagy csak hobbiból tart 15 fokot a lakásában az alattad lakó, akkor az szívás.
a távhősben meg ha akarod, ha nem akkor is fűtenek.
és a gázt meg úgy higítják, ahogy nem szégyellik, szar a fűtőértéke, az ára magas...
jah, és egy eleve konvektoros kb 11millát érő külvárosi lakótelepen hol fogok én egy valag pénzt kidobni, h cirkósítsam a lakásomat?! a kémény bélelve van, tehát adott a lehetőség, viszont maga a rendszer meg a radiátorok benne lennének fél millába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!