Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » VÁLYOGHÁZBAN élők, vagy azt...

VÁLYOGHÁZBAN élők, vagy azt jól ismerők adnátok tanácsot? Lent:

Figyelt kérdés

Segítsetek kérlek! Vályogházat szeretnék építtetni, van valaki aki tapasztalt e téren?

Vagy bármilyen tapasztalatot tudtok adni a vályogházi életről?

Köszönöm!

2010. jan. 22. 20:18
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Vastagabb a fala mint a tégláé,kellemesebb a klímája mint a tégláé vagy a panelé.Ha szakszerűen van építve nem nedves dohos.kevesebb tüzelő anyag.
2010. jan. 22. 20:23
 2/15 A kérdező kommentje:
Még annyit, valaki tudja, hogy egy tégla házhoz képest valóban olcsóbb is-e?
2010. jan. 22. 20:27
 3/15 anonim ***** válasza:

Vegyes falazatú ne legyen!

Az igazi vályogház fala kb 80-120 cm között van.

A teteje pedig kb 60 cm vastag nád!

A hőtulajdonságok miatt nem lehet illetve nem tanácsos ötvözni a modernkori cserepet vagy betonkoszorút a vályogfallal mivel abból csak jó nagy penészesedés lesz...

Az alapnál iszonyúan figyelni kell hogy mennyire van lenta földben a talajvíz!

Ha kevesebb mint 3 méter akkor el se kezd tervezni azon a helyen...

A talajvíz szigetelésről nem igazán vannak ismereteim, de a mai világban nyilván ezt is meg lehet és meg is kell oldani...

2010. jan. 22. 20:30
 4/15 anonim ***** válasza:
0%

Amúgy a vályogház tényleg nem rossz, csak azért vannak hátrányai..

pl_

- Csempézni elég gázos.

- felfogatni valamit vagy felfúrni, vagy akár beverni egy szeget szintén problémás..

2010. jan. 22. 20:32
 5/15 anonim ***** válasza:
53%
A rágcsálók befúrásáról nem is beszélve!!!!
2010. jan. 22. 20:52
 6/15 anonim ***** válasza:
0%
MIÉRT szeretnél abban élni? Szerintem ez egy elavult építési anyag, régen persze e volt az újdonság a sárból tapasztott házak után, de mára már sokkal jobb építőanyagok vannak. (Téli szigetelés kell? Van jobb. Nyári hűvös kell? Van jobb. Stb. Ne misztifikáljuk túl.) Én is körüljártam a témát, és nem azt választottam. Persze ha érzelmileg kötődsz hozzá, az más.
2010. jan. 22. 20:54
 7/15 anonim ***** válasza:
90%

Vályogházban lakunk, szóval elsőkézből a tapasztalat.

Ha most építenék házat, akkor is CSAK és kizárólag vályogból. Hogy miért?

Elbújhat az összes tégla a hőszigetelés terén, természetes anyagból van, lélegzik. Nagyon jól tartja a hőt. Most ebben a hidegben is csak kétnaponta gyújtunk be a kandallóba. Melyik téglaházban tudod ezt megtenni?

Ami a patkányokat illeti: sosem volt vele bajunk, igaz, erre nincs is patkány. De a patkány a téglafalba is járatot fúr.

Ami a csempézést illeti: semmi hátrány sincsen vele, ugyanúgy kell felrakni mint más esetben, max valamilyen tapadóréteget kell rákenni előtte a falra. Mi nem használtunk ilyet, és még egyetlen egy csempe sem esett le 10 éve.

Szögbeverés: Nagy tiplivel mindent fel lehet fogatni. tipiliket amúgy is kell használni a téglafalban is. A konyhaszekrény is a falon van, a tv is, egyszer sem esett le.

Szóval, a vályog a legjobb építőanyag. Csak vigyázni kell, hogy meg ne ázzon.

Hajrá!

Az előzőknek:

2010. jan. 22. 21:00
 8/15 anonim ***** válasza:
63%

Kettővel előttem: elavult építőanyag a vályog? Ugyan már, hol élsz? Akkor hőszigeteld a téglaépületedet azzal a sz.r hungarocellel, és utána imádkozzál, hogy nehogy tűz legyen, mert akkor minden egy pillanatok alatt leég, te pedig jó esetben mérgezésben fogsz elpusztulni.

Igenis a vályog nagyon jó anyag, több helyen gyártják.

2010. jan. 22. 21:03
 9/15 anonim ***** válasza:
89%
Előttem szóló: mondj már egy jobbat, ami tél-nyáron jobban szigetel mint a vályog? Kíváncsi vagyok rá. De most komolyan.
2010. jan. 22. 21:13
 10/15 A kérdező kommentje:

Városban éltem mindig, de valahogy a vidéki életmód mindig is közelebb állt a lelkemhez. Egy rokon sincs aki vályogházban élt volna, de én nagyon szeretnék, mert olcsó a fenttartása, hangulatos és úgy tudom olcsóbb a felépítése...illetve megőrülök a városban!!!

Nagyon köszönöm a válaszokat, aki még tud valamit segíteni nagyon várom!

2010. jan. 22. 22:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!