VÁLYOGHÁZBAN élők, vagy azt jól ismerők adnátok tanácsot? Lent:
Segítsetek kérlek! Vályogházat szeretnék építtetni, van valaki aki tapasztalt e téren?
Vagy bármilyen tapasztalatot tudtok adni a vályogházi életről?
Köszönöm!
Vegyes falazatú ne legyen!
Az igazi vályogház fala kb 80-120 cm között van.
A teteje pedig kb 60 cm vastag nád!
A hőtulajdonságok miatt nem lehet illetve nem tanácsos ötvözni a modernkori cserepet vagy betonkoszorút a vályogfallal mivel abból csak jó nagy penészesedés lesz...
Az alapnál iszonyúan figyelni kell hogy mennyire van lenta földben a talajvíz!
Ha kevesebb mint 3 méter akkor el se kezd tervezni azon a helyen...
A talajvíz szigetelésről nem igazán vannak ismereteim, de a mai világban nyilván ezt is meg lehet és meg is kell oldani...
Amúgy a vályogház tényleg nem rossz, csak azért vannak hátrányai..
pl_
- Csempézni elég gázos.
- felfogatni valamit vagy felfúrni, vagy akár beverni egy szeget szintén problémás..
Vályogházban lakunk, szóval elsőkézből a tapasztalat.
Ha most építenék házat, akkor is CSAK és kizárólag vályogból. Hogy miért?
Elbújhat az összes tégla a hőszigetelés terén, természetes anyagból van, lélegzik. Nagyon jól tartja a hőt. Most ebben a hidegben is csak kétnaponta gyújtunk be a kandallóba. Melyik téglaházban tudod ezt megtenni?
Ami a patkányokat illeti: sosem volt vele bajunk, igaz, erre nincs is patkány. De a patkány a téglafalba is járatot fúr.
Ami a csempézést illeti: semmi hátrány sincsen vele, ugyanúgy kell felrakni mint más esetben, max valamilyen tapadóréteget kell rákenni előtte a falra. Mi nem használtunk ilyet, és még egyetlen egy csempe sem esett le 10 éve.
Szögbeverés: Nagy tiplivel mindent fel lehet fogatni. tipiliket amúgy is kell használni a téglafalban is. A konyhaszekrény is a falon van, a tv is, egyszer sem esett le.
Szóval, a vályog a legjobb építőanyag. Csak vigyázni kell, hogy meg ne ázzon.
Hajrá!
Az előzőknek:
Kettővel előttem: elavult építőanyag a vályog? Ugyan már, hol élsz? Akkor hőszigeteld a téglaépületedet azzal a sz.r hungarocellel, és utána imádkozzál, hogy nehogy tűz legyen, mert akkor minden egy pillanatok alatt leég, te pedig jó esetben mérgezésben fogsz elpusztulni.
Igenis a vályog nagyon jó anyag, több helyen gyártják.
Városban éltem mindig, de valahogy a vidéki életmód mindig is közelebb állt a lelkemhez. Egy rokon sincs aki vályogházban élt volna, de én nagyon szeretnék, mert olcsó a fenttartása, hangulatos és úgy tudom olcsóbb a felépítése...illetve megőrülök a városban!!!
Nagyon köszönöm a válaszokat, aki még tud valamit segíteni nagyon várom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!