Függőleges ereszcsatornában lehet-e kényszerből kis lyukakat hagyni, vagy ha nem, akkor hogyan lehet biztonságosan szigetelni azokat?
A klímáink kondenzvízcsövei a bádog ereszcsatornában, annak függőlegesen a falon futó szakaszába van vezetve. Mivel valószínűleg át kell alakítanunk a rendszert, ezért lehet, hogy ki kellene venni a kondenzvízcsöveket a bádogereszből és többé már nem oda vezetni a kondenzvizet.
A két kis lyukat (kb. 2,5-2,5 cm átmérő) benne lehet-e hagyni az ereszcsatornában, vagy nem? Az ereszben elég sok víz szokott lezúdulni, nem vagyok biztos benne, hogy valamennyi nem folyna ki a lyukakon, ha kivesszük. A sok lezúduló víz további oka, hogy a társasház másik oldalán valamiért el van dugulva az ottani függőleges ereszcsatorna. Így esőben az ottani víztömeg jó része is a mi oldalunkon lévő ereszcsatornában zúdul le.
Ha le kell zárni a lyukakat, akkor ezt hogyan lehet hosszabb távon is tartós és biztos módon megtenni? Műanyag kis dugószerűség ami nem mélyed nagyon a csatornába elég lenne-e, jól rátéve, vagy bádogból kell-e/lehet-e tartósan kör alakú “fedést” ráforrasztani?
Az egész érintett bádogszelvény újra cserélését például a csatorna megbontása és a költségek miatt (3 m-es szakaszt kellene így teljesen kicserélni) lehetőleg kerülnénk.
Esetleg még az is felmerülhet megoldásként, hogy nem szedjük ki a lyukakat, hanem vízszintesen átvezetjük az ereszcsatornán a kondenzvízcsöveket, a csatorna másik oldalán fúrva szimmetrikus lyukakat, amelyeken továbbvezetjük a kondenzvízcsöveket. De ebben sem vagyok biztos, hogy jó megoldás. Gondolom, a nagy tömegben lezúduló víz berezonáltatná és hosszabb távon kikezdené a kondenzvízcsöveket, később a csatornát is. Erről mit gondoltok?
A lyukak a legközelebbi ereszcsatorna fali rögzítéstől kb. 20 és 80 cm távolságra vannak.
Köszönöm!
Az eredeti kérdésemhez kapcsolódóan kialakult egy kis vita, hogy egyáltalán mit, milyen anyagokat lehet alumínium ereszcsatornához ragasztani.
Hallottam olyat, hogy valaki különböző, nem vízszívó vékony műanyag öntapadós EPDM-gumit, illetve vékony neoprén lemezt akar az alumínium ereszcsatorna lefolyójának könyökébe tenni belülről, hogy csökkentse az esővíz/kondenzvíz csöpögését.
Erről mi a véleményetek? Szerintem valószínűleg nem fog megtapadni belülről, mert például más a műanyag és az alumínium hőtágulási együtthatója. Ráadásul az esővíz is kimoshatja a lefolyócsőből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!