Függőleges ereszcsatornában lehet-e kényszerből kis lyukakat hagyni, vagy ha nem, akkor hogyan lehet biztonságosan szigetelni azokat?
A klímáink kondenzvízcsövei a bádog ereszcsatornában, annak függőlegesen a falon futó szakaszába van vezetve. Mivel valószínűleg át kell alakítanunk a rendszert, ezért lehet, hogy ki kellene venni a kondenzvízcsöveket a bádogereszből és többé már nem oda vezetni a kondenzvizet.
A két kis lyukat (kb. 2,5-2,5 cm átmérő) benne lehet-e hagyni az ereszcsatornában, vagy nem? Az ereszben elég sok víz szokott lezúdulni, nem vagyok biztos benne, hogy valamennyi nem folyna ki a lyukakon, ha kivesszük. A sok lezúduló víz további oka, hogy a társasház másik oldalán valamiért el van dugulva az ottani függőleges ereszcsatorna. Így esőben az ottani víztömeg jó része is a mi oldalunkon lévő ereszcsatornában zúdul le.
Ha le kell zárni a lyukakat, akkor ezt hogyan lehet hosszabb távon is tartós és biztos módon megtenni? Műanyag kis dugószerűség ami nem mélyed nagyon a csatornába elég lenne-e, jól rátéve, vagy bádogból kell-e/lehet-e tartósan kör alakú “fedést” ráforrasztani?
Az egész érintett bádogszelvény újra cserélését például a csatorna megbontása és a költségek miatt (3 m-es szakaszt kellene így teljesen kicserélni) lehetőleg kerülnénk.
Esetleg még az is felmerülhet megoldásként, hogy nem szedjük ki a lyukakat, hanem vízszintesen átvezetjük az ereszcsatornán a kondenzvízcsöveket, a csatorna másik oldalán fúrva szimmetrikus lyukakat, amelyeken továbbvezetjük a kondenzvízcsöveket. De ebben sem vagyok biztos, hogy jó megoldás. Gondolom, a nagy tömegben lezúduló víz berezonáltatná és hosszabb távon kikezdené a kondenzvízcsöveket, később a csatornát is. Erről mit gondoltok?
A lyukak a legközelebbi ereszcsatorna fali rögzítéstől kb. 20 és 80 cm távolságra vannak.
" vagy bádogból kell-e/lehet-e tartósan kör alakú “fedést” ráforrasztani? "
Nagyobb foltot vágsz,és 3 popszegeccsel(alá kis sziloplaszt)rá fogatod.
Nem tudom milyen magasan van ill. könnyen hozzáférhető e a
javítandó rész,de ez olyan piti munka talán ki sem megy erre.
Kell 1 fúrógép+4-es fúró meg pár szegecs és valami lemez darab.Csak van valaki ügyesebb ismerősöd.
Ez tökéletes megoldás, viszont szerintem legalább ennyire működőképes (bár nem ilyen szaxerű) dolog, hogy veszel egy tekercs csomagoló ragasztót (mint a cellux, csak 5 cm széles), lehetőleg átlátszót, rátekersz a lyuknál a csőre vagy 6 kört, a végét esetleg egy kis pillanatragasztóval rögzítheted, de szerintem enélkül is kibír 20 évet.
Ha a tekercs nem fér el a fal meg a cső között, akkor a tartóbilincsből kell kiengedni a csövet.
Jól gondolod,a cellux jól tapad csak nem kültéren.
Rásüt a nap lesz vagy 50 fokos a cső,no meg párszor megázik és már le is jött.
Az alumíniumra nem nagyon kell tapadnia, hanem a több réteg tapad jól egymásra, ezért kell jópár kört tekerni. Annyit a csövön is tapad, hogy a szoros réteg nem válik el tőle.
A régi kocsim ablaktörlőlapátjából kiesett új korában egy stift, és mivel szakadt az eső, hirtelenjében a kocsiban talált cellux-szal tekertem be, úgy vizesen. Legalább tíz évig használtam így, mindig csak a gumit cserélgettem, mert az tönkrement a napon. Végül a kar vége tört el, akkor vettem kompletten újat. Kíváncsiságból megpróbáltam a celluxot, egész kemény volt, és a rétegek nem nagyon akartak elválni egymástól.
Hát ha most véletlenül egy gyengébb minőségűvel próbálkozol, ami nem bír ki húsz évet, még akkor is ráérsz befoltozni rendesen a lyukat.
Köszönöm a válaszokat.
Valamilyen speciális, jobb minőségű alumíniumszalagról mi a véleményetek? Vagy ez a tapadás szempontjából ugyanaz, mint a cellux?
Vagy esetleg a gumifolt + alumíniumfolt + rozsdamentes szorítóbilincs megoldás? Ebben az esetben a rozsdamentes szorítóbilincset muszáj a falba is rögzíteni(belefúrni) vagy oda nem kell?
Köszönöm!
Igen, az AWAB is jó megoldás, ahogy írod, gumi alátéttel és felülről egy vastagabb alumínium lappal, vagy egyéb rozsdamentes anyag is jó.
Nem kell semmihez rögzíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!