Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hülyeség lenne faházban...

Hülyeség lenne faházban lakni? Nálunk miért nem annyira elterjedt, mint más országokban?

Figyelt kérdés

Több kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Magyarországon, ha jól tudom, ha valaki házat épít, akkor igen ritkán készül fából az a bizonyos ház. Mindenki téglából vagy ilyesmiből építkezik. (javítsatok ki, ha tévedek, nem értek hozzá) Amerikában meg ha jól tudom, a legtöbb ember faházban él. Ilyen házat hülyeség lenne építeni? Azért kérdezem, mert tudtommal egy faház sokkal gyorsabban elkészül, mint a nálunk hagyományos házak. És valószínűnek tartom, hogy olcsóbb is.

Jelenleg albérletben élek, fiatal is vagyok, még egyetemre járok, de egyszer majd szeretnék végre a SAJÁT otthonomban élni, nincs nap, hogy ne gondolnék erre. Már egy ideje azt tervezem, hogy ha már saját, akkor nem szeretnék egy előre legyártott panelben élni, amilyenben most élek, és amilyenben felnőttem, mert borzasztó, hogy mennyire nem praktikus, már úgy értem, hogy semmire nincs hely, minden szoba pici, stb. Ezért most úgy tervezem, hogy ha egyszer belekezdek abba, hogy saját otthonom legyen, akkor építkezni szeretnék és akkor az legalább olyan lesz, amilyenre én szeretném (persze az anyagi lehetőségek függvényében). Viszont azt tudom, hogy egy építkezés rengeteg idő, pénz és stressz. Egy faházat (olyat, amilyenben pl. Amerikában is rengeteg család él) talán könnyebben, gyorsabban és olcsóbban lehetne felépíteni, nem? Szóval ez nagyon hülye ötlet lenne? Tudnátok írni erről pár dolgot? Lakik valaki ilyenben? Mik az előnyei és mik a hátrányai? Én csak annyit tudok, hogy kicsit "tűzveszélyesebb", hiszen hát fából van. De ezt elővigyázatossággal és füstriasztóval úgy ahogy ki lehet küszöbölni, nem? Mi van még? Mire kell figyelni egy faház építésekor? Pl. mi kell ahhoz, hogy ne korhadjon el, ne menjen bele kártevő rovar, stb?

23/L

2010. jan. 1. 16:44
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Ja, még azt szeretném kérdezni, hogy nagyjából mennyibe kerülne majd ez az egész? Persze a telek ára nélkül. Nyilván ez függ a ház méretétől, én konkrétan egy kétszintes házra gondoltam, alsó szinten egy szép nagy konyhával, nappalival, fent pedig 2-3 hálószobával, fürdővel. Nem valami hatalmas, de nem is kicsinek mondható. Bocsi, négyzetméterben nem tudom leírni, hogy kb. mekkora, mert ezt sajnos nem tudom megsaccolni.
2010. jan. 1. 16:56
 2/12 anonim ***** válasza:
84%

Hátránya: Szerintem annyira nem tartós, mint egy téglaház.Gondolj bele, amikor mutatják hogy pl. egy tornádó vagy egy hurrikán milyen károkat okozott,azok mind faházak, és a porig rombolta őket egy nagyobb szél.

Szigetelése nem olyan jó, tehát olyan vidékre való, ahol nincsen hideg.

Árban nem tudok mit mondani.

Biztos, hogy sokkal hamarabb elkészül egy ilyen ház (gondolj csak a Nagy Házalakítás c. műsorra), mert elemekből áll és csak össze kell illeszteni.

2010. jan. 1. 17:52
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

itthon is vannak ilyen házak és cégek is akik ezek építésével foglalkoznak.

Egyébként nem nagy szám. Az USA-ban is aki megengedheti magának az téglaházba költözik, vagy ilyet építtet magának.

2010. jan. 1. 18:16
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem hiszem,hogy sokkal olcsóbb lenne.Nálunk nincs annyi épületfa,mint Amerikában.Ha a fa nincs teljesen kiszáradva (ami itthon nem valószínű),akkor vetemedhet is.Semmiképpen nem lehet oylan tartós,mint a téglából épült házak.
2010. jan. 1. 19:29
 5/12 anonim ***** válasza:
37%
Valamivel olcsóbb és mindenképpen gyorsabb felhúzni. Hátrány pl, hogy a falakra nem igazán lehet nehéz dolgokat rögzíteni, a radiátor is a padlón "áll", mivel nem bírná el a fal. 40 kg-os plazma tv is lehet leszakadna.
2010. jan. 1. 23:03
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

a könnyűszerkezetes házak is fából vannak, és tényleg olcsóbbak, és gyorsabbak mint a tégla.

nézz utána a google-n :)

2010. jan. 2. 20:55
 7/12 anonim ***** válasza:

Mi is könnyűszerkezetesben lakunk, Szuper jól fűthető. Sőt kandallóval fűtünk. Ha tehettük volna rönkházat építünk csak anyagilag nem engedhettük meg. Szárítóüzemek a világ bármely pontján léteznek. Ha jól megfigyelitek vagy utánanéztek, a tornádó által veszélyeztetett területeken pont hogy könnyűszerkezeteseket építenek, mert jobban bírja. Általában az ilyen házakban gipsz karton falak vannak, mint bármely irodaházban pl.

Nálunk a radiátor a falon lóg, sőt komplett konyhabútor is a falon. Két szintes. Pont akkora mint amekkorát a kérdező elképzelt, csak az emeleten van egy plusz gardrób. Egyébként a bank pont annyira értékelte mint egy téglaházat.

2010. jan. 4. 15:27
 8/12 A kérdező kommentje:
Úúú köszi utolsó, ez bíztató! Különben ezen a tornádós dolgon már gondolkodtam, hogy pl. amerikában ha jön is a tornádó, kb egy hét múlva úgy állnak a házak, ahogy voltak, gondolom mert ezeket a házakat könnyebb újra összedobni, még ha szét is estek. Na mondjuk azért nem szeretném megtudni, elég rossz lehet :S Szerencsére itt ilyen nem nagyon van. Csak azt hittem, hogy van valami éghajlati oka talán, hogy nálunk ritkák a fából készült házak.
2010. jan. 4. 22:03
 9/12 anonim ***** válasza:
:-) igazán nincs mit.
2010. jan. 5. 09:01
 10/12 anonim válasza:
100%

A mai Magyarország még nem fogadja el ezeket a házakat, a hétköznapi laikus ember szerint csak egy "kártyavár".Az én véleményem is az h "ha valaki meg akarja csinálni akkor csinálja meg jól"

Nagyon sokat olvastam és kérdezősködtem a fakeretes házakról... vannak hátrányai de legtöbb előny.

Előnyök:

1. a jó hőszigetelés(20-25 cm hőszigetelésről beszélek)

A nálunk megszokott téglaházaknál a téglafal, mivel nagyobb sűrűségű mint egy faház többrétegű fala, a téglafal hőenergiát nyel el a benti fűtött levegőtől, és a falban lassan felgyűl, tehát a falaknak hőraktározó szerepük van. Ez esetben ahhoz hogy a konfort érzetünk a szobák minden egyes részében egyenlő legyen(hogy ne érezzük a falakat hidegnek a benti levegőhöz képest), állandó fűtésre van szükség, és persze ha a téglaház nincs kivülről leszigetelve akkor effektiven a falakat melegitjük.Szigetelt téglaháznál türhető a hőveszteség,csak hőterjedés szempontjából merev. Fakeretes házaknál a fentivel ellentétben a falak hamar átmelegeszek, de hamarabb ki is hülnek.A falak nem raktároznak hőt, ami csökkenti a hőveszteséget. Tehát hőterjedés szempontjából a faházak rugalmasak, igy nem kell egy nappal előtte befűts h a falak is átmelegedjenek, hanem elég 1 óra is.

2. az épités sebessége - nagyon gyorsan felépül egy ilyen ház csak legyen meg az épitőanyag. Egy 150 m2 házat 5 ember 1 hónap alatt felhúz.

3. az árakat tekintve nem hinném hogy sokkal olcsóbban kijönne mint egy téglaház mert igen sok szigetelő anyag kell hozzá és manapság elég drága.

4. a beton alaphoz is jóval kevesebb beton és vasalás kell, mivel a ház is könnyű igy a folytonos alaptól nyugodtan el lehet szakadni és akalmazni lehet az oszlopos lábazatokat. A földben 3-4 méteres távolságra helyezkednek el egymástól a beton lábak 1,5-2 m mélyen. A lábak nyomófelülete(alul)70*70 cm és felfele karcsúbb(25-30cm) Egy ilyen lábazat kb 0,3 köbméter betont igényel.

5. a faházak sokkal jobban ellenállnak a földrengésnek mint egy tipikus téglaház. Mig a tégla és a beton nagyon kemény de hamar törik addig a fa rugalmasés maximum recseg. Az összes épitőanyagok közül a fának van a legjobb szilárdság-súly aránya.

6. meleg, családias légkör és jó illat... ki nem szereti a friss fa illatot az egész házban??:P

7. lehetséges a nagyon pontos munka...jó illesztékek szép sarkok

Hátrányok:

1. élettartam - a téglaházakhoz mérve a faházaknak rövidebb az élettartamuk, de nagymértékben függ a körülményektől(ha a fa ázik-szárad-ázik az nagyon roncsolja a szerkezetét...fontos h szárazon legyen bármi történjen) és a faanyag minőségétől: pl a tölgy, a bükk 100 évig is eláll szárazon, mig a fenyő 40-50.

2. sérülékeny falak - a falak belső oldala gipsz kartonnal boritott

3. a faanyagot nem árt lekezelni tűzálló páccal vagy lakkal illetve féreg ellen is.

4. a faház gyúlékony ez tény, igy nő a feszélyfaktor is.(De senki sem szeretne egy lakástüzet, még a téglaházakban sem, hiszen azt is ugyanúgy tönkretheti)

5. 5-8 évente kis karbantartás szükséges

Ezeket a faházakat megéri kissebb plusz befektetéssel passziv házakká alakitani.

Remélem segitettem neked. Ha még van valami kérdezketsz:)

2011. márc. 5. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!